Borstvergroting: risico's en bijwerkingen

Informatie over risico’s en bijwerkingen is erg belangrijk als u een borstvergroting overweegt. De Wellness Kliniek in Genk, net aan de grens met Nederland, doet meer dan 3000 borstingrepen per jaar, waarbij het algemeen complicatie percentage 1 op 150 is, ofwel 0.66%.

Uit eigen ervaring en uit wetenschappelijke artikels weten we dat specialisten die bepaalde ingrepen erg vaak doen, minder te maken krijgen met complicaties. Daarnaast werken we met de hoogste veiligheid en hygiëne eisen.

We zien dus bij uitzondering een complicatie, maar een borstvergroting blijft natuurlijk wel een operatie met risico’s, en daar moet u rekening mee houden.

De voornaamste risico’s en complicaties bij borstvergroting  zijn afstoting van implantaten, overmatige kapselvorming, draaien van de prothese, gevoelsstoornis, asymetrie, huidverkleuring, rimpel- of plooivorming, slechte littekenvorming, pijn en allergische reacties op het verdovend middel. Hoewel er steeds steriel gewerkt wordt kan er al tijd een infectie onstaan. De kans op infectie is echter klein, namelijk minder dan 1%. Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding.

Wil u meer weten over bovengenoemde complicaties, lees dan ook de rubriek 'veel gestelde vragen'.

Meestal, maar helaas niet altijd,  zijn de gevolgen van een complicatie te corrigeren in één of meerdere bijkomende ingrepen.

Lees meer over de algemene risico's van plastische chirurgie.

Veel gestelde vragen

 • Wat is kapselvorming ?
  Implantaten worden door het lichaam als lichaamsvreemd materiaal gezien. Na het inbrengen van een borstprothese wordt deze daarom omringd door een dun laagje bindweefsel . Dit wordt het kapsel genoemd en is een natuurlijke reactie van het lichaam.
 • Wat  is overmatige kapselvorming?
  Kapselvorming is een normaal verschijnsel, maar in sommige gevallen treedt overmatige kapselvorming op.  Symptomen van overmatige kapselvorming zijn verharding en vervorming van de borst. Soms treedt er ook pijn op.  Overmatige kapselvorming treedt vaker op bij gladwandige protheses.  Daarom gebruiken we in de Wellness Kliniek liever protheses met geruwd oppervlak.
 • Wat is een nabloeding?
  Een nabloeding kan optreden de dag van de operatie of de dag er na. De borst zal dan, meestal aan 1 kant, gaan zwellen, harder aanvoelen en pijn doen. Meestal plaatst de chirurg dan een draintje in de holte rond de prothese om het bloed te evacueren.  Een nabloeding heeft geen invloed op het eindresultaat.
 • Wat is een ontsteking?
  Ontsteking of infectie is een mogelijke complicatie.  Dit risico is het hoogst bij een plaatsing van de prothese via de tepelhof.  Deze toegang verloopt immers doorheen de borstklier welke steeds bacteriën bevat. Ook via inbreng in de oksel is de kans op infectie groter.  Soms moet het implantaat verwijderd worden.
 • Wat zijn gevoelsstoornissen?
  Plaatsing van de borstprothese via de borstplooi  kan een gevoelloze zone net boven het litteken veroorzaken. Plaatsing via de tepel kan zorgen voor overgevoeligheid rond de tepel. Vooral schuren van de BH wordt dan als zeer vervelend ervaren. Dit komt doordat de gevoelszenuw naar de tepel is opgerekt.  Meestal herstellen gevoelsstoornissen over verloop van weken tot maanden.
 • Kan de prothese draaien?
  Deze complicatie komt alleen voor bij druppelvormige of anatomische protheses. Door het ruwe oppervlak zetten deze implantaten zich vast in de weefsel als een soort klitteband of velcro systeem.  Als de prothesen tijdens de inkapselingsfase (eerste 6 weken) te veel bewegen kan deze inkapseling niet plaatsvinden en gebeurt een gladde inkapseling. De prothese kan dan gaan draaien. Dit komt ongeveer in 7 tot 14% van de patiënten met druppelvormige of anatomische implantaten voor. Ronde implantaten kennen deze complicatie niet.
 • Wat is slechte littekenvorming?
  Hoewel de littekens voor een borstcorrectie zeer zorgvuldig geplaatst worden, kan soms toch littekenhypertrofie voorkomen. De kans op keloid- of lelijke littekenvorming is eigen aan uw lichaam. Sommige mensen hebben er gewoon meer last van dan anderen. Belangrijk is om de littekens goed te masseren vanaf 14 dagen na de ingreep. Indien toch rode of verdikte littekens ontstaan, kan u best uw arts contacteren. Soms, maar helaas niet altijd, is er een correctie mogelijk.
 • Hoe weet ik of mijn prothese kapot is?
  Alleen op een MRI scan is rupture (scheuren van de prothesewand)  van een prothese goed te zien. Als u klachten of twijfels heeft valt een MRI onderzoek dus aan te bevelen. Breng het MRI rapport mee. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden.

Na de operatie

Onderstaande symptomen kunnen verwikkelingen, complicaties, aankondigen:

 • Roodheid
 • Warmte
 • Koorts
 • Nieuwe, asymmetrische, zwelling
 • Abnormale pijn
 • Bloeding

Neem onmiddellijk telefonisch contact met uw plastisch chirurg op indien u één of meerdere van bovenstaande symptomen opmerkt.

Het medisch team van de Wellness Kliniek blijft 24/24 uur, 365 dagen per jaar, voor u beschikbaar.

Lees verder, vraag gratis online advies of maak een afspraak

Lees verder: info over de nazorg en het herstel bij een borstvergroting »

Aarzel niet om gratis online persoonlijk advies te vragen of maak een afspraak voor een vrijblijvend consult bij één van onze gespecialiseerde plastisch chirurgen. Lees meer info over borstvergroting bij Wellness Kliniek België.

Vragen over borstvergroting?

Wat zijn de mogelijkheden voor borstvergroting? Hoe verloopt de ingreep? Wat zijn de mogelijke complicaties? Hoe bereid ik me voor? U vindt het antwoord op deze en andere vragen in onze handige gids.

BelgiŽ is een†TOPbestemming voor plastische esthetische chirurgie in Europa.

iso9001

Kwaliteit van zorg is gegarandeerd. Wellness Kliniek België is ISO 9001 / EN 15224-kwaliteit gecertificeerd. Dit betekent dat uw behandeling plaatsvindt in een veilige omgeving. De Wellness Kliniek beschikt over 4 operatiekamers, 8 behandelkamers, recoveryafdeling, opnamefaciliteit voor overnachting, 18 bedden en 10 privékamers met badkamer.

Alle artsen, chirurgen, tandartsen en paramedici zijn geregistreerd en gespecialiseerd en ervaren in hun vakgebied. Klik hier voor het c.v. van de artsen.

Prijzen zijn gunstig en zijn inclusief alle zorgen, maar exclusief eventueel verschuldigde BTW. Sinds 1 januari 2016 is de BTW-vrijstelling voor esthetische chirurgie en behandelingen gewijzigd. Als gevolg van deze wijziging zal de BTW-vrijstelling uitsluitend kunnen worden toegepast voor behandelingen die de “medische verzorging” van de mens ten doel hebben (en die aldus zijn opgenomen in de Belgische RIZIV-nomenclatuur). Bij het ontbreken van een dergelijk doel is 21% BTW verschuldigd. Esthetische tandheelkunde blijft vrijgesteld van BTW.

Komt u uit Nederland? Wij bieden voor u een bijzondere Next-Day-Surgery-service: uw consultatie en operatie of behandeling kunnen op aansluitende dagen worden uitgevoerd.

Hebt u nog vragen? Vul uw telefoonnummer in en een Wellness Kliniek medewerker belt u gratis op. Ontvangt u liever informatie per e-mail? Vul uw e-mail adres in en wij sturen u graag de nodige informatie.

Contacteer meLand:
 
Naam: Geslacht:
Uw vraag:

Indien gewenst kan u hier een foto bijvoegen:

Kies een bestand
Het is in uw browser niet mogelijk om hier een afbeelding bij te voegen. Uw browser ondersteunt geen Flash, Silverlight of HTML5..
Annuleren
Bedankt, uw verzoek werd verstuurd. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Sluiten