Botox is een van de meest gekende en populaire cosmetische ingrepen. Een Botoxinjectie blokkeert de overdracht van prikkels van de zenuwen naar de spieren. Wil je komaf maken met een fronslijn die je een boze of vermoeide indruk geeft? Of stoor je je aan de rimpels op je voorhoofd, langs je mond of je kraaienpootjes? Botox vervaagt de rimpels en zorgt voor een frisse en uitgeruste uitstraling.

blog 11/02/2022 door Barbra

De voordelen van Botox

Botox is de merknaam van Botulinetoxine en wordt voornamelijk gebruikt om rimpels in het gezicht te vervagen en te voorkomen. Botuline is ideaal om verschillende zones aan te pakken: kraaienpootjes, fronslijnen, horizontale lijnen op je voorhoofd, lijntjes rond de mond, langs de neus of op de nek. Het injecteren van Botox zorgt ervoor dat de kracht van je spieren afneemt. Hierdoor frons je minder, ontspant je mimiek en vervagen je rimpels. 

Botox tegen migraine of zweten 

Naast het behandelen van rimpels biedt het nog verschillende andere voordelen. Spierverslappers hebben ook medische voordelen en kunnen migraine of spanningshoofdpijn verminderen. Botox kan dus helpen tegen migraine. Verder kan het injecteren van Botox ook het ‘zweetsignaal’ stopzetten en werkt botox tegen overmatig zweten. Benieuwd naar de andere (medische) voordelen van Botox? Lees dan onze blog “De 4 voordelen van Botox”. 

Het verschil tussen Botox en fillers

Botox en fillers worden regelmatig met elkaar verwisseld. Het zijn beide injectables die gebruikt worden om rimpels en andere ouderdomsverschijnselen tegen te gaan. Zowel Botox als fillers zijn tijdelijk en zijn een vloeistof die met een naald wordt ingespoten.

Fillers worden vooral gebruikt om bepaalde delen van het gezicht meer volume te geven. Bijvoorbeeld wanneer je gezicht naarmate het ouder worden volume verliest, of het kan gebruikt worden om volume te creëren op plaatsen die nooit echt volume hebben gehad. Fillers worden het meest gebruikt voor ingevallen wangen, wallen, rimpels rond de mond, de lippen en jukbeenderen. 

Wanneer beginnen met botox?

Wanneer je begint met Botox is niet meteen afhankelijk van je leeftijd en verschilt per persoon. Hoe snel iemand rimpels krijgt hangt af van een aantal factoren zoals erfelijkheid, levensstijl zoals stress, roken, zonneschade, alcohol, maar ook het hebben van eventuele (chronische) ziektes. Verder spelen de bewegingen van het gezicht ook mee. Rimpels ontstaan wanneer we onze spieren in het gezicht bewegen. De huid wordt in elkaar geduwd waardoor de huid plooit. Naarmate het ouder worden, ontstaat op de plek waar de huid steeds op elkaar wordt geduwd een lijn. Als je hier niks aan doet, wordt dit na bepaalde tijd een plooi die blijvend is. Je kan beginnen met Botox om rimpels te voorkomen of om rimpels te laten verdwijnen.

Preventieve Botox behandeling 

Als je begint met Botox voordat je gezicht rimpels vertoont, noemen we dit ook wel “preventieve Botox”. De rimpels van het bovengelaat komen dan het beste in aanmerking. Doordat de gezichtsbewegingen beperkt worden, kunnen er minder lijnen en bijgevolg plooien gevormd worden.

Hoe eerder je begint met een Botox behandeling, hoe minder product we nodig hebben om het gewenste effect te bereiken. Dit wordt ook wel “babybotox” genoemd. 

Botox: de behandeling

Een Botox behandeling duurt ongeveer 5 à 15 minuten, afhankelijk van het aantal zones die je laat behandelen. Samen met het consult vooraf, duurt de afspraak ongeveer een half uur. Botox wordt met een heel dun en klein naaldje geïnjecteerd in de huid. De meeste mensen ervaren de Botox injecties als niet pijnlijk.

Na de behandeling heb je geen pijn en kan je je normale dagelijkse bezigheden hervatten. Gedurende vier uur na de behandeling mag je niet gaan liggen en niet gaan sporten. Buig je hoofd niet te lang voorover. Gedurende 24 uur mag je niet zonnebaden, onder de zonnebank of in de sauna gaan. 

Botox resultaat 

Botox geeft een natuurlijk resultaat dat ongeveer een week tot twee weken na de behandeling zichtbaar is. Een Botox behandeling is niet permanent en wordt geleidelijk aan afgebroken door het lichaam. Meestal verdwijnt heeft effect na drie tot vijf maanden. Na meerdere behandelingen is het mogelijk dat het effect langer aanhoudt. 

Een Botox behandeling geeft een frisse uitstraling. Het maakt komaf met een boze en vermoeide blik, afhangende mondhoeken en het kan je wenkbrauwen lichtjes liften. Wie wordt hier nu niet blij van?! 

Stoppen met Botox

Je kan elk moment stoppen met Botox. Het is niet zo dat wanneer je stopt de rimpels er meteen erger gaan uitzien. Als je stopt met Botox behandelingen, wordt je gezicht stilaan terug zoals ervoor. Botox heeft het verouderingsproces afgeremd en zeker niet verergerd. Indien gewenst kan je op ieder moment de behandelingen hervatten. 

Heb je interesse in een Botox behandeling? Online een consult boeken is heel eenvoudig en je krijgt 50% korting op je consult! Boek hier je afspraak.