Ooglidcorrectie: risico's en complicaties

E-consulten

Bel ons nu om uw e-consult te boeken met een van onze artsen of boek online.

Complicaties na ooglidcorrectie komen vrij weinig voor en zijn gelukkig zelden van ernstige aard. Toch is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de risico’s als u plastische chirurgie van de ogen overweegt.

Uit eigen ervaring en uit wetenschappelijke artikels weten we dat specialisten die bepaalde ingrepen erg vaak doen, minder te maken krijgen met complicaties. Daarnaast werken we met de hoogste veiligheid en hygiëne eisen.

We zien dus bij uitzondering een complicatie, maar een ooglidcorrectie blijft natuurlijk wel een operatie met risico’s, en daar moet u rekening mee houden.

Lees meer over ooglidcorrecties.

In de Wellness Kliniek worden ooglidoperaties uitgevoerd in het operatiekwartier. Alhoewel er uiterst steriel wordt gewerkt, bestaat er een kleine kans op infectie of nabloedingen.

Beschadiging van de ogen komt zelden of nooit voor. Het is wel mogelijk dat de huid na de behandeling wat strakker trekt dan gewenst. Dit is soms het geval na een correctie van de onderoogleden.

De meeste ongewenste verwikkelingen lossen zich meestal vanzelf op of kunnen verholpen worden met een kleine, bijkomende ingreep. 

Wilt u meer weten over de risico's van plastische chirurgie? Lees meer over de algemene risico's van plastische chirurgie.

Wilt u meer weten over risico's en complicaties van plastische chirurgie van de ogen, lees dan de rubriek hieronder. 

Informatie over mogelijke complicaties

 • Wat is een complicatie?
  Wanneer een behandeling volledig juist uitgevoerd wordt, kunnen er toch problemen ontstaan die behandeld moeten worden. Een complicatie is geen medische fout, maar een ongewenst gevolg van de behandeling. Een voorbeeld hiervan is een infectie of ontsteking in het wondgebied, slechte littekenvorming, nabloeding, ectropion, etc.
 • Hoe kan ik complicaties voorkomen?
  Om de kans op infectie te voorkomen, is het belangrijk dat u de wondjes schoon en droog houdt totdat ze volledig genezen zijn. Om het risico op doorbloedingsstoornissen te verkleinen raden we u aan om te stoppen met roken tot 6 weken na de operatie. 
 • Trekken van het litteken
  Soms kan een litteken tijdens de genezing gaan trekken. Dit is over het algemeen geen reden om u zorgen over te maken. Hoe mooi een litteken zal zijn na de behandeling is moeilijk te voorspellen. Als eerdere littekens die u heeft gehad mooi zijn genezen, is de kans groot dat dat ook nu het geval zal zijn. 
 • Gevoelloosheid 
  Door het doorsnijden van de zenuwen van de huid kan het ooglid of de rand van het ooglid enkele maanden gevoelloos zijn of anders aanvoelen bij aanraking. Het gevoel herstelt zich meestal vanzelf.
 • Verdikt ooglid
  Door de operatie is de afvoer van vocht uit het ooglid een aantal maanden verstoord, waardoor de rand van het ooglid dikker, en meer gezwollen, kan zijn dan normaal. Dit trekt meestal vanzelf weg.
 • Nabloeding
  Dit is niet erg, maar het betekent wel dat het langer zal duren voordat de blauwe plekken zullen verdwijnen. Een nabloeding komt een enkele keer voor. Over het algemeen is dit enkele uren na de operatie. Een verhoogde kans op nabloeding kan een reden zijn waarom u de nacht in de Wellness Kliniek moet blijven. 
 • Hematoom Een hematoom is een bloeduitstorting die met zwelling gepaard gaat. Hematoomvorming kan voorkomen na ooglidcorrectie. Een grote buil of blauwe ogen kunnen enige weken zichtbaar blijven. Ze verdwijnen vanzelf.
 • Zwelling
  Na correctie van de ogen zijn de huid en het gezicht over het algemeen wat gezwollen. Normaal gesproken verdwijnt de zwelling binnen de 1 à 2 weken. Het komt een enkele keer voor dat de zwelling iets langer aanhoudt. Maar uiteindelijk zal deze spontaan verdwijnen.
 • Infectie
  Het hoofd-halsgebied is rijkelijk voorzien van bloedvaten. Om deze reden komt infectie relatief weinig voor. Indien er echter een infectie ontstaat, kan dit tot slechte genezing van de wonde leiden, met als gevolg een minder mooi litteken. Een ontsteking komt vaker voor bij patiënten die veel roken en bij patiënten waarbij na de operatie een hematoom is ontstaan.
 • Verlies van huid
  Necrose, verlies of afsterven van een gedeelte van huid, kan voorkomen na gelaatschirurgie. Men ziet deze complicatie soms bij rokers of bij patiënten die door medicijnen of een ziekte een slechte doorbloeding van de huid hebben.
 • Verandering van de huid
  Tijdens  de operatie wordt de huid iets aangespannen, waardoor veranderingen in de kwaliteit van de huid kunnen ontstaan. Kleine rode bloedvaatjes, die al aanwezig waren voor de operatie, kunnen iets meer zichtbaar worden. Soms ontstaan er pigmentvlekjes.
 • Keloidvorming litteken
  De incisies worden gemaakt op weinig zichtbare plaatsen. Soms treedt helaas keloidvorming (verdikt litteken) op. Slechte littekens kunnen meestal 1 jaar na de operatie gecorrigeerd worden. Het succes van de correctieve ingreep hangt af van uw persoonlijke genezing.
 • Cysten
  Er kunnen kleine gele bultjes, inclusiecystes, ontstaan op de plaats waar de hechtnaald door de huid is gestoken. Meestal verdwijnen die vanzelf. In zeldzame gevallen vormt zich een epitheelcyste in het litteken. Dit is een holte gevuld met huidcellen en vocht die chirurgisch moet worden verwijderd.
 • Een schurend gevoel
  Soms opent en sluit het oog tot een aantal maanden na de operatie niet zo goed als voorheen. Meestal geeft dit geen of weinig problemen, maar als u voor de operatie al vaak last had van droge ogen, kan uitdroging van het hoornvlies het gevolg zijn. Het probleem wordt opgelost door het toedienen van kunsttranen.
 • Ectropion
  Het onderooglid geneest niet zoals gewenst en krult na de operatie naar buiten. Hierdoor kan de oogbol geïrriteerd raken en beginen te tranen (bloedhond-effect). Het kan zijn dat een nieuwe operatie nodig is om deze ongewenste verwikkeling te verhelpen.
 • Uitpuilend oog
  Dit is een zeer zeldzame complicatie. Door een bloeding in de oogkas kan de oogbol naar voren worden geduwd. De oogzenuw kan hierdoor bekneld raken en dit kan blindheid veroorzaken. U moet direct contact opnemen met uw chirurg, want ingrijpen is noodzakelijk.

Na de operatie

Na uw behandeling krijgt u het medisch permanentie telefoonnummer mee. Bel ons meteen bij elk teken van abnormale genezing of bij ongerustheid. Wij blijven dag en nacht voor u beschikbaar.  

Wij staan u met raad en daad bij tot u volledig hersteld bent.

BelgiŽ is een†topbestemming voor plastische esthetische chirurgie in Europa

De Wellness Kliniek beschikt over 4 operatiekamers, recoveryafdeling, opnamefaciliteit voor overnachting, 25 bedden en 10 privékamers met badkamer. Al onze artsen, chirurgen, tandartsen en paramedici zijn geregistreerd en gespecialiseerd en ervaren in hun vakgebied.

Komt u uit Nederland? Wij bieden voor u een bijzondere Next-Day-Surgery-service: uw consultatie en operatie of behandeling kunnen op aansluitende dagen worden uitgevoerd.