Risico's, complicaties en bijwerkingen

Risico's, complicaties en bijwerkingen

Elke chirurgische ingreep houdt bepaalde risico's in. Plastische chirurgie is een van de minst riskante types vanwege de weinig invasieve ingrepen. Maar toch blijft er altijd een risico bestaan. Het is van groot belang dat je goed geïnformeerd bent voordat je een operatie ondergaat.

Je arts is het beste in staat om je te informeren over de algemene risico's van je ingreep, en dat specifiek voor jouw lichaam en jouw behandeling.

De belangrijkste risico's van esthetische chirurgie zijn infectie, sensorische veranderingen op de locatie van de ingreep, verkleuring van de huid, weefselafsterving, vorming van slecht littekenweefsel en allergische reacties op de verdoving. 

De gevolgen van deze complicaties kunnen meestal verholpen worden door één of enkele extra ingrepen.

Erg uitzonderlijk in het geval van esthetische chirurgie zijn blijvende esthetische schade, permanente functionele schade of overlijden.

Beperk je risico op complicaties

Als je rookt heb je een groter risico op complicaties. Plastisch chirurgen raden om ten minste 4 weken voor en na je operatie te stoppen met roken. Verder zijn ook een minder goede gezondheid, overgewicht en leeftijd aspecten die de risico's verhogen. Bepaalde ziektes, medicatie en druggebruik geven je ook meer kans op complicaties.

Spreek hierover met je arts. Het is in jouw belang dat je arts goed geïnformeerd is over je situatie. Je gezondheid en veiligheid zijn immers onze grootste zorg in de Wellness Kliniek.