Algemene verdoving - Intraveneuze slaapverdoving - Plaatselijke verdoving - Lokale verdoving

Verdoving is de ongevoeligheid voor pijn dankzij gassen of injectie van medicatie vóór een chirurgische ingreep, medische behandeling of testen. Elk type verdoving heeft als bedoeling je ervaring als patiënt pijnloos en comfortabel te maken. 

Er zijn 4 soorten verdoving:

 • Algemene verdoving of narcose: 
  Algemene verdoving is het hoogste niveau van verdoving. Er zijn verschillende soorten en niveaus van dit type verdoving. Je zal tijdens de ingreep bewusteloos zijn en heel wat lichaamsfuncties (vb. ademen) gebeuren met kunstmatige hulp.

 • Intraveneuze slaapverdoving:
  Afhankelijk van de ingreep, is dit type verdoving minimaal (je voelt je versuft, maar kan wel praten) tot diep (in slaap). Het verschil met algemene verdoving is dat je wel traag zal ademen, maar nooit kunstmatige hulp nodig zal hebben. Enkele uren na de ingreep ben je weer de oude en dat zonder de bijwerkingen en complicaties van een algemene verdoving.

 • Plaatselijke verdoving:
  Plaatselijke verdoving is een soort pijnbehandeling die grote delen van je lichaam (vb. alles vanaf je middel) verdooft, terwijl je wel volledig bij bewustzijn bent. Dit type verdoving gebeurt met een ruggenmergprik en epidurale verdoving, maar komt erg weinig voor in de cosmetische chirurgie. 

 • Lokale verdoving:
  Lokale verdoving bestaat uit één injectie van een medicijn dat een klein deel van je lichaam verdooft, terwijl je volledig wakker en bij bewustzijn bent. Dit type verdoving wordt meestal toegepast in het geval van kleine, weinig invasieve ingrepen of in combinatie met een ander soort verdoving.

Waarom mag je niets eten of drinken voor je operatie?

Als je gegeten hebt voor de ingreep, bestaat de kans dat maagsappen in de longen terechtkomen als je verdoofd bent. Daarom moet je nuchter zijn voor intraveneuze of algemene verdoving. Eten, drinken en roken is strikt verboden tot 8 uur voor de ingreep.