Medische consultatie: 'Ik voel dat mijn prothese is verplaatst onder mijn borst'.

Medische consultatie: 'Ik voel dat mijn prothese is verplaatst onder mijn borst'.

De meeste vrouwen die een borstvergrotende operatie met borstimplantaten ondergaan, kunnen jaren of zelfs decennia zonder problemen hiermee leven. Maar voor de minderheid die problemen ondervindt, kan dit een reden tot bezorgdheid zijn.

blog 09/11/2022 door Yvonne

Hoewel complicaties bij implantaten vrij zeldzaam zijn, is het belangrijk dat patiënten er alles over weten. Een gevoel dat in ieder geval normaal is en ook te verwachten is tijdens de herstelperiode, is dat de borstimplantaten na de operatie een beetje inzakken (drop & fluff).

Verdere verplaatsing van de implantaten kan echter optreden, met asymmetrie of een onnatuurlijk uiterlijk als gevolg. Dus als je het gevoel hebt dat je implantaten onder je borsten zitten of zijn verschoven, lees dan verder om te weten te komen wanneer dit gevoel normaal is en wanneer een borstimplantaatvervanging nodig is.

Soorten borstimplantaatverplaatsingen

Borstimplantaten kunnen in één of beide borsten en in beide richtingen verschuiven. Types van implantaatverplaatsing zijn:

Neerwaartse verplaatsing

Zoals hierboven vermeld, is het normaal dat borstimplantaten na een borstvergroting enigszins verzakken. Soms zakken de implantaten echter te ver en glijden ze onder de onderste borstplooi. Dit kan gebeuren als de implantaten te groot zijn, waardoor het borstweefsel na verloop van tijd uitrekt door het gewicht.

Zijdelingse verplaatsing

Dit is een ander soort verplaatsing die kan optreden als de chirurg te grote implantaatzakken heeft gemaakt of als de zakken in de loop der tijd zijn uitgerekt. In dit geval bewegen de implantaten te ver opzij.

Symmastia

Symmastie treedt op wanneer de borstimplantaten na een borstvergroting te dicht bij elkaar liggen of elkaar in het midden van de borst raken. Dit kan vrijwel onmiddellijk na de eerste procedure optreden, of zich langzaam ontwikkelen in de loop van weken, maanden of zelfs jaren later.

Tekenen van borstimplantaatverplaatsing

Het is normaal dat borstimplantaten na de eerste borstvergroting een beetje uitzakken. Dit is een teken dat je lichaam zich aanpast aan het nieuwe materiaal. Het is echter niet normaal dat de implantaten verder bewegen dan verwacht.

De meest voorkomende tekenen dat uw implantaten verder dan normaal verplaatst zijn, zijn onder andere:

Borsten die vlak na de operatie symmetrisch leken, maar er nu asymmetrisch uitzien.

  • Borsten die anders aanvoelen.
  • Tepels die omhoog of omlaag wijzen.
  • Borsten die te hoog of te laag lijken.
  • Borsten die ongemakkelijk aanvoelen als je gaat liggen of opstaat.

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, kunt je het beste contact opnemen met je arts, omdat dit erop kan wijzen dat je borstimplantaat meer is verschoven dan zou moeten en een borstimplantaatvervanging nodig kan zijn om het terug te plaatsen op de oorspronkelijke plaats.

Veel voorkomende redenen voor verplaatsing van de borstprothese

Capsulaire contractuur

De meest voorkomende oorzaak van verplaatsing is waarschijnlijk iets dat kapselcontractuur wordt genoemd. Het lichaam vormt een zacht omhulsel van littekenweefsel rond het implantaat. In sommige gevallen kan dit omhulsel verharden en samentrekken. Dit kan het implantaat omhoog of opzij en uit positie dwingen.

Niet goed genezen

Ieder lichaam geneest anders en in een ander tempo. Borstimplantaten worden tijdens de ingreep vaak hoger op de borstwand geplaatst. Hierdoor kunnen ze iets zakken en zich goed vestigen, wat 3-6 maanden tot een jaar kan duren.

Maar als de patiënt tijdens het genezingsproces een beugelbeha draagt, kan dit leiden tot verplaatsing van de prothesen, omdat de draad van de beha de onderkant van de borstzak af kan "knijpen" en het implantaat omhoog kan duwen.

Implantaat te groot

‘Downward displacement’ kan optreden wanneer de grootte van het implantaat te groot is voor het lichaam van de patiënt. Bij te grote implantaten is er een groter risico omdat ze het interne weefsel kunnen afslijten. Daarom is een eerste consult bij een arts met veel ervaring en deskundigheid, zoals die van de Wellness Kliniek, zo belangrijk voordat je borstimplantaten krijgt. Tijdens een eerste consult kan de juiste maat en het materiaal worden bepaald dat perfect bij je lichaam past.

Lichaamsvorm

Een andere oorzaak van verplaatsing van de prothese is de vorm van de ribben van de patiënt. In sommige gevallen kan de chirurg een perfecte borstzak maken, maar zullen de ribben de implantaten wegdrukken. Dit probleem is gemakkelijk te verhelpen.

Hoe de verplaatsing van het implantaat wordt gecorrigeerd

Hoewel verschuiving een zeldzame bijwerking is, kan een operatie voor borstimplantaten vervangen nodig zijn om de implantaten in hun oorspronkelijke positie terug te brengen. Tijdens de ingreep maakt de arts bij Wellness Kliniek een incisie op dezelfde plaats als de eerste ingreep, om zo bij de implantaten te geraken.

Afhankelijk van wat tijdens een eerder consult is besloten, kun je ervoor kiezen de implantaten te vervangen door implantaten met een andere vorm, een andere stevigheid of een andere maat, om op lange termijn een consistente vorm en grootte te garanderen.

Als je voelt of vermoedt dat je borstimplantaten zijn verschoven en niet meer op hun plaats zitten, plan dan zeker een consult in de Wellness Kliniek. De artsen hebben jarenlange ervaring met het plaatsen van borstimplantaten, waardoor ze prothesen op de juiste manier kunnen herstellen. Zo ga je voor dat mooie, natuurlijk ogend resultaat.

Ook als je de borstimplantaten bij een andere kliniek hebt laten plaatsen, ben je bij Wellness Kliniek welkom voor een second opinion. Boek gerust een vrijblijvend consult.

Book online