De toekomst van plastische chirurgie

De toekomst van plastische chirurgie

Plastische chirurgie heeft de afgelopen decennia enorme vooruitgang geboekt. Steeds meer zelfverzekerde mensen die het beste van hun leven willen maken, kiezen voor optimale gezondheid en een mooi lichaam. Plastische chirurgie kan hierbij helpen.

blog 26/03/2024 door Yvonne

De resultaten worden steeds beter en de herstelperiode wordt steeds korter en minder intensief. Een zeer positieve ontwikkeling die we ook terugzien bij Wellness Kliniek. De toekomst ziet er nog steeds veelbelovend uit. Dankzij continue innovaties en nieuwe technologieën wordt de industrie steeds verder getransformeerd. De belangrijkste doelen zijn hierbij betere resultaten, minder invasieve procedures en een sneller herstel.

In dit artikel vertellen we graag meer over de meest opwindende ontwikkelingen op het gebied van plastische chirurgie. Wat staat de industrie nog te wachten?

Minimaal invasieve technieken zijn de toekomst van de plastische chirurgie

De meest in het oog springende trend in de plastische chirurgie is de verschuiving naar innovatieve technieken die steeds minder invasief of minder ingrijpend zijn. Geen grote littekens, geen dagen in bed. Het doel is om met kleinere incisies en minder weefseltrauma een mooi, natuurlijk resultaat te bereiken en snel weer aan het werk te kunnen gaan.

Innovatie in borstvergroting en facelift zijn mooie voorbeelden:

 • Borstvergroting: De MIBIS-techniek, die staat voor Minimal Invasive Breast Impant Surgery, is een borstvergrotingsmethode die ontwikkeld is door Wellness Kliniek (met gepatenteerd instrumentarium) is hier een grote innovatie. Met deze techniek kan de chirurg de borstimplantaten inbrengen via een zeer kleine incisie (maximaal 3 centimeter), waardoor het litteken minimaal blijft en de hersteltijd aanzienlijk wordt verkort. De borstvergroting gebeurt in slechts 30 minuten en is aldus ook nog goedkoper dan de oude, traditionele methode.
 • Facelift: Minimaal invasieve faceliftchirurgie vertegenwoordigt een significante innovatie in cosmetische chirurgie, door het aanbieden van verjonging van het gezicht met minder risico's, kortere hersteltijden en soms onder lokale anesthesie. Deze techniek, die gebruik maakt van kleine incisies, vaak verborgen in de haarlijn of natuurlijke huidplooien, stelt chirurgen in staat om de huid subtiel te liften en strakker te maken, terwijl tegelijkertijd de diepere structuren van het gezicht worden aangepast voor een natuurlijker en langduriger resultaat. De verminderde invasiviteit vermindert de kans op complicaties en maakt het voor patiënten mogelijk om sneller terug te keren naar hun dagelijkse activiteiten, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor diegenen die streven naar cosmetische verbetering met minimale onderbreking van hun leven.

Deze vooruitgang belooft een toekomst waarin cosmetische ingrepen veiliger, prijs toegankelijker en meer op maat gemaakt zijn voor de individuele wensen en behoeften van patiënten.

Focus op veiligheid, ethiek en aantoonbare kwaliteit

Op nummer 2 staat de focus op veiligheid, ethiek en kwaliteit die aantoonbaar wordt gemaakt met een internationaal erkend kwaliteitslabel. Dit is een zeer belangrijke ontwikkeling binnen de cosmetische plastische chirurgie sector en deze kwaliteit-verbeterende trend groeit bij vooraanstaande klinieken en plastische chirurgie praktijken.

Klinieken zoals Wellness Kliniek hanteren strikte protocollen en richtlijnen om de veiligheid van patiënten te waarborgen. Hiervoor zijn we gecertificeerd met een ISO 9001 kwaliteitscertificaat en worden we hierop regelmatig opnieuw gecontroleerd. Deze richtlijnen omvatten uitgebreide preoperatieve consultaties, nauwkeurige chirurgische planning en zorgvuldige nazorg. Bovendien hechten we veel waarde aan de patiënttevredenheid en staat het welzijn van de patiënt altijd centraal.

Lees Wellness Kliniek reviews

Regeneratieve celtherapie PRP-behandelingen zitten in de lift

Op nummer 3 staat de vooruitgang in regeneratieve behandelingen. Hiermee is het mogelijk om met gebruik van biologische stoffen (zoals eigen bloed) en celtherapie beschadigde, verouderde huid en haargroei te herstellen en dus te ‘regenereren’.

PRP-behandelingen worden steeds populairder om huid en haren te behandelen. De toekomst van regeneratieve behandelingen in cosmetische chirurgie belooft een toenemende trend. Technieken zoals stamceltherapie, tissue-engineering, en groeifactoren spelen een cruciale rol in deze vooruitgang, gericht op het bevorderen van de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam en het verbeteren van de huidkwaliteit, het verminderen van haaruitval, het verminderen van littekens, en zelfs het creëren van nieuw weefsel.

Nadelen en uitdagingen:

 • Regelgeving: Strikte regelgeving rond nieuwe medische behandelingen betekent dat veel regeneratieve technieken uitgebreid onderzoek en goedkeuringstrajecten moeten doorlopen voordat ze breed beschikbaar komen. Dit kan de toegankelijkheid vertragen.
 • Kosten: Regeneratieve behandelingen maken gebruik van geavanceerde technologieën die vaak duur zijn in ontwikkeling en toepassing. Dit kan de kosten voor patiënten verhogen.

Naarmate de technologie vordert en kostenefficiënter wordt, en als er meer bewijs komt voor de effectiviteit van deze behandelingen, is het waarschijnlijk dat regeneratieve geneeskunde breder beschikbaar en betaalbaarder wordt voor de meerderheid van de bevolking. Gespecialiseerde klinieken, zoals Wellness Kliniek Belgium en Wellness Kliniek Barcelona beschikken over de nodige apparatuur en deskundigheid van het team. De toenemende vraag naar PRP behandelingen en de toenemende druk van patiënten op zoek naar innovatieve en minder invasieve behandelingsopties zullen regeneratieve technieken in de cosmetische chirurgie versnellen.

3D-modellering, simulaties en AI (wees op je hoede)

Op nummer 4 komen moderne technologieën zoals 3D-modellering, simulatie apps en AI (Artificial Intelligence) platforms, die nu al veel worden gebruikt op het internet. Ze vinden ook steeds meer hun weg naar de plastische chirurgie praktijken. Chirurgen kunnen via geavanceerde software virtuele modellen maken van een menselijk lichaam. Zo kunnen verschillende chirurgische ingrepen worden gesimuleerd. Simulaties zijn hulpmiddelen ter verbetering van de communicatie. Maar let op! 3D-modellering en simulaties hebben ook nadelen.

Hoewel 3D-simulaties patiënten een indrukwekkend visueel beeld kunnen geven van mogelijke resultaten voor een operatie, zijn dit de nadelen:

 • Niet-gegarandeerde resultaten: 3D-simulaties kunnen patiënten onrealistische verwachtingen geven, omdat ze niet altijd de exacte uitkomst kunnen voorspellen. De genezing is afhankelijk van vele factoren zoals leeftijd, huidkwaliteit, levensstijl en genetische aanleg, die moeilijk nauwkeurig te simuleren zijn. Het is beter om je te laten leiden door echte voor en na foto’s. Voor en na foto’s geven je een goed en reel beeld van wat er met plastische chirurgie, zoals neuscorrectie, bereikt kan worden.
 • Complexiteit van het menselijk lichaam: Je lichaam reageert op unieke en soms onvoorspelbare manieren op chirurgische ingrepen, wat moeilijk volledig te modelleren is in een simulatie. Dit kan leiden tot verschillen tussen de gesimuleerde uitkomst en het werkelijke resultaat. Dit is meestal het geval bij neuscorrecties. Laat je niet verleiden door de mooie virtuele 3D-scan beelden. De werkelijkheid is meestal net iets anders.
 • Technische beperkingen: Hoewel de technologie snel vordert, kunnen er nog steeds beperkingen zijn in de nauwkeurigheid van 3D-modellen, vooral bij complexe ingrepen zoals een neuscorrectie.
 • Kosten: De ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde 3D-simulatietechnologieën kunnen duur zijn, wat de kostprijs van je behandeling kan verhogen.

Ondanks deze nadelen blijven 3D-simulaties, in sommige gevallen, een goed hulpmiddel om communicatie te verbeteren, verwachtingen te beheren en beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Het grootste nadeel is dat door het gebruik van computersimulatie de verwachtingen van de patiënt onrealistisch worden en dit de tevredenheid na operatie niet ten goede komt. Het is belangrijk dat patiënten begrijpen dat simulaties geoptimaliseerde computerbeelden zijn, die ons mooier maken en geen exacte voorspellingen van chirurgische uitkomsten kunnen bieden.

Robotica en automatisering wordt weinig ingezet voor cosmetische behandelingen

Robotica chirurgie wordt in vele medische velden gebruikt, maar wordt weinig ingezet voor cosmetische plastische chirurgie. Het gebruik ervan in cosmetische plastische chirurgie is beperkt door allerlei redenen, onder meer:

 • Fijngevoeligheid en maatwerk: Cosmetische plastische chirurgie vereist een hoge mate van maatwerk en artistieke inzicht dat moeilijk te repliceren is met robotica. De vaardigheden van een chirurg in deze context omvatten vaak subtiele aanpassingen die zijn gebaseerd op de esthetische voorkeuren van de patiënt en de unieke fysieke eigenschappen.
 • Tactiele feedback: Veel plastisch chirurgen vertrouwen op tactiele feedback tijdens chirurgische procedures, iets wat met de huidige robottechnologie moeilijk na te bootsen is. Het gevoel van de weefsels kan cruciaal zijn voor het beoordelen en het creëren van het beste resultaat.
 • Kosten en toegankelijkheid: Robotchirurgie kan aanzienlijk duurder zijn dan traditionele chirurgie vanwege de kosten van de robotica-apparatuur en het onderhoud ervan. Voor cosmetische chirurgie, die vaak niet wordt gedekt door ziektekostenverzekeringen, kunnen de extra kosten een aanzienlijke barrière vormen.

Er is tot op heden onvoldoende bewijs dat robotchirurgie significante voordelen biedt ten opzichte van traditionele technieken voor cosmetische procedures. Zonder duidelijke voordelen zullen zowel patiënten als chirurgen terughoudend blijven om over te schakelen op robot-geassisteerde technieken.

Plastische chirurgie nu al state-of-the-art bij Wellness Kliniek

De huidige wereld van plastische chirurgie kunnen we nu al met recht ‘state-of-the-art’ noemen. Er is nu al veel meer nadruk op geavanceerde technologieën, innovatieve technieken, veiligheid, ethiek en kwaliteit dan pakweg tien jaar geleden, laat staan 30 jaar geleden. Plastische chirurgie is geen taboe meer, maar een echte innovatieve branche.

Klinieken zoals Wellness Kliniek spelen hierin een leidende rol. Bij Wellness Kliniek streven we voortdurend naar het leveren van de hoogste kwaliteit zorg aan onze patiënten. Met een team van ervaren chirurgen en moderne faciliteiten bieden we behandelingen waarbij de behoeften en wensen van iedere unieke patiënt centraal staan en we hier ook aan kunnen voldoen. Niet voor niets mag Wellness Kliniek zich met trots de nummer één kliniek van Europa noemen volgens onafhankelijk onderzoek van WhatClinic. Ook was Wellness Kliniek de eerste privékliniek, voor esthetische plastische chirurgie, in Europa met een ISO 9001 certificering.

Wil je meer weten over deze innovatieve plastisch chirurgische methoden en onderzoeken of wij iets voor jou kunnen betekenen? Twijfel je over een chirurgische of niet-chirurgische ingreep? Boek dan een vrijblijvende consultatie met één van onze topchirurgen.

Book online

Meer artikels