Hoe kies je een plastisch chirurg?

Hoe kies je een plastisch chirurg?

In de wereld van de plastische chirurgie bestaan er significante verschillen tussen plastisch chirurgen. Het kiezen van de beste plastisch chirurg is een belangrijke stap voor iedereen die een cosmetische ingreep overweegt. Het is belangrijk om een ervaren en gekwalificeerde professional te vinden die je wensen en behoeften begrijpt, en die je bovendien vertrouwt. Een chirurgische ingreep is immers niet niks.

blog 27/03/2024 door Yvonne

In dit artikel vertellen je alles over belangrijke factoren op om te letten bij de keuze voor de beste plastisch chirurg. Ook vertellen we je over enkele ‘fouten’ die je zeker moet vermijden en maken we een checklijst van de 9 meest belangrijke punten waar je op moet letten bij het kiezen van je plastisch chirurg.

Wat je absoluut moet weten over het verschil tussen plastisch chirurgen voordat je onder het mes gaat.

Alle plastisch chirurgen hebben een diploma in zowel reconstructieve chirurgie, handchirurgie en esthetische (cosmetische) chirurgie. Vervolgens, dus na hun diploma als plastisch chirurg, gaan zij zich verder specialiseren met verdere opleidingen in één van deze 3 takken van de plastische chirurgie.

Sommige chirurgen kiezen voor reconstructieve specialisatie (tak 1), anderen leggen de focus op handspecialisatie (tak 2) en de derde groep specialiseert zich verder in esthetische plastische chirurgische behandelingen (tak 3).

Een vierde groep plastisch chirurgen (overkoepelende tak) specialiseert zich niet en blijft allround, en doet aldus een beetje van alles.

Wie is de beste plastisch chirurg in België en Nederland? Een gids om eenvoudig plastisch chirurgen te vergelijken.

Het begrijpen van deze verschillen kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor bepaalde procedures of behandelingen.

Is de chirurg fulltime in esthetiek?

Wens je een esthetische behandeling, zoals een borstvergroting, facelift, neuscorrectie of andere cosmetische behandeling? Kies een plastisch chirurg die zich 100% toelegt op de specialiteit cosmetische, esthetische chirurgie. Iets wat je goed wilt doen, doe je immers elke dag. Ervaring heb je alleen als je het elke dag doet.

Is de kliniek een gespecialiseerde focus kliniek?

Plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in esthetische ingrepen werken meestal in een privékliniek. Ga voor een plastisch chirurg met specialisatie in de cosmetische behandeling die jij wenst. De andere 2 groepen van plastisch chirurgen (reconstructieve plastisch chirurgen en handchirurgen) werken meestal in een algemeen ziekenhuis, waar zieke patiënten behandeld worden.

Groep 4 is de allrounder plastisch chirurg: Werkt de plastisch chirurg in een ziekenhuis én in een privékliniek dan is hij of zij meestal niet super-gespecialiseerd in één van de bovenstaande 3 takken, en noemen we hem of haar een allrounder. Deze plastisch chirurgen hebben doorgaans minder ervaring en expertise in een specifieke cosmetische ingreep dan de super-gespecialiseerde plastisch chirurgen.

Welke opleiding heeft een goede esthetisch plastisch chirurg?

Na het afronden van de basisopleiding plastische chirurgie, kunnen plastisch chirurgen ervoor kiezen om zich verder te specialiseren in esthetische plastische chirurgie door een specialisatie fellowship-programma te volgen, zoals het super-specialisatie Fellowship programma van Wellness Kliniek België. Deze programma's bieden geavanceerde training in cosmetische chirurgie en stellen jonge plastisch chirurgen in staat zich te verdiepen in specifieke technieken en procedures binnen het veld van cosmetische plastische chirurgie. Je kan de opleiding van je plastisch chirurg meestal nagaan via de website van de kliniek.

Ziekenhuis of privékliniek kiezen? Lees dit voordat je een keuze maakt.

Er zijn verschillende redenen waarom een plastisch chirurg gespecialiseerd in esthetische chirurgie vaak in een privékliniek werkt in plaats van in een algemeen ziekenhuis. Deze redenen zijn zowel gerelateerd aan de aard van esthetische chirurgie als aan de voordelen die privéklinieken bieden voor zowel de patiënten als de chirurgen.

Focus op deskundige plastisch chirurgen en technologie: Privéklinieken die zich richten op esthetische chirurgie hebben vaak de nieuwste technologieën en apparatuur tot hun beschikking, omdat ze zich specifiek richten op het aanbieden van deze diensten en bereid zijn te investeren in de beste beschikbare tools.

De betere klinieken selecteren fulltime, en aldus gespecialiseerde, esthetisch plastisch chirurgen en tonen de kwaliteit van zorg en de patiënten tevredenheid en goede resultaten aan met een officieel kwaliteitslabel, zoals ISO 9001.

 • Specialisatie en focus op kwaliteit: Privéklinieken die zich richten op esthetische chirurgie zijn gespecialiseerd en volledig toegewijd aan cosmetische procedures. Dit betekent dat zowel het personeel als de faciliteiten specifiek zijn ontworpen en uitgerust voor esthetische behandelingen, wat kan leiden tot een hogere kwaliteit van zorg en betere resultaten.
 • Persoonlijke aandacht en meer privacy: Esthetische chirurgie is vaak zeer persoonlijk en patiënten waarderen de verhoogde privacy en persoonlijke aandacht die een privékliniek kan bieden. In tegenstelling tot een algemeen ziekenhuis, waar patiënten ziek zijn en mogelijk een breed scala aan medische aandoeningen hebben, bieden privéklinieken een meer discrete ervaring, wat essentieel is voor patiënten die cosmetische ingrepen ondergaan.
 • Flexibiliteit en toegankelijkheid: Privéklinieken kunnen doorgaans meer flexibiliteit bieden in planning en afspraken, wat aantrekkelijk is voor zowel patiënten als chirurgen. Ze kunnen gemakkelijker inspelen op de behoeften van de patiënt, met kortere wachttijden voor zowel consultaties als esthetische procedures.
 • Comfort en luxe: Veel privéklinieken investeren in een hoogwaardige, comfortabele omgeving om een meer ontspannen en aangename ervaring voor patiënten te creëren. Dit kan variëren van de inrichting van de wachtruimtes tot de voorzieningen in de herstelkamers, wat bijdraagt aan een algemeen positievere ervaring.
 • Kosten en vergoeding: Omdat esthetische chirurgie vaak niet wordt gedekt door de mutualiteiten, basisgezondheidszorg of verzekeringen (omdat het als niet-medisch noodzakelijk wordt beschouwd), betalen patiënten doorgaans uit eigen zak voor deze procedures. Privéklinieken zijn beter ingericht om deze zelf betalende klanten te bedienen, inclusief het bieden van financieringsopties.
 • Veiligheid bij complicaties: een Europese privékliniek met een kwaliteitslabel zorgt ervoor dat de patiënt snel en efficiënt kan worden overgebracht naar een Incentive Care unit als dat nodig zou zijn. Zo weet je dat je in veilige handen bent als er een complicatie, zoals hartstilstand, zou optreden.

Hoewel een privékliniek veel voordelen biedt voor esthetische cosmetische chirurgie, is het belangrijk dat je grondig onderzoek doet naar zowel de faciliteit als de chirurgen. Je kan best zoeken naar klinieken en chirurgen met een sterke reputatie, relevante certificeringen en positieve recensies van eerdere patiënten om ervoor te zorgen dat je de hoogste kwaliteit van zorg zult ontvangen met een mooi eindresultaat.

Wie is de beste esthetisch chirurg? Een absolute must om te weten voordat je er één kiest.

Een van de eerste dingen waar je naar moet kijken bij een esthetisch chirurg is de ervaring en certificeringen. Zoek naar een chirurg die gespecialiseerd is in het type behandeling die je overweegt en die fulltime bezig is met de specialisatie esthetische cosmetische chirurgie.

Wellness Kliniek is een van de grootste privéklinieken van Europa met meer dan 25 jaar ervaring. Het team van chirurgen en specialisten bestaat enkel uit vakmensen met de juiste opleidingen en certificeringen. Iedere chirurg bij Wellness Kliniek heeft zijn of haar eigen esthetisch specialisme. Bovendien beschikt Wellness Kliniek over een ISO 9001 kwaliteitscertificaat en worden ze hier stelselmatig op gecontroleerd. Bij een kliniek zoals Wellness Kliniek, ben je dus in veilige handen.

Ontmoet het Wellness Kliniek team

Hoe kan ik de reputatie en referentie van een plastisch chirurg controleren en vergelijken? Een gids:

 • Bekijk het CV van je plastisch chirurg: Een goede plastisch chirurg is trots op zijn of haar opleiding, specialisatie en werk. Bij klinieken zoals Wellness Kliniek is het mogelijk om het Curriculum Vitae van alle behandelende chirurgen te lezen op de website van de kliniek.
 • Ga voor een groot aantal reviews: Het is belangrijk om de reputatie en ervaring van een kliniek en de behandelend chirurg te onderzoeken. Lees recensies van eerdere patiënten. Hoe groter het aantal reviews een kliniek of plastisch chirurg heeft, hoe beter. Een kliniek of plastisch met ervaring heeft honderden reviews of testimonials. De totale score is belangrijk, maar het aantal reviews is vaak nog belangrijker om een goede evaluatie te kunnen maken.
 • Kies een onafhankelijk platform: onafhankelijke review websites zoals WhatClinic, Google en Trustpilot zijn goede review platforms om de reputatie van klinieken en plastisch chirurgen te vergelijken. Lees de goede en de mindere goede recensies en bepaal zelf welke reviews jij als waardevol ziet.
 • Verifieer de link van de reviews: Recensies die plastisch chirurgen zelf op hun website zetten, zonder link naar een betrouwbaar, onafhankelijk recensie platform zoals WhatClinic, Google of Trustpilot, zijn meestal minder betrouwbaar. Is er geen link naar een onafhankelijk recensie platform, vraag je dan af of de patiënten ervaringen wel echt zijn.

Lees Wellness Kliniek reviews

Vergeet niet te letten op deze belangrijke punten als je een plastisch chirurg kiest:

 • Buikgevoel na consultatie: Een grondige consultatie is essentieel om de juiste plastisch chirurg te vinden. Tijdens het consult moet de chirurg je wensen begrijpen en een realistisch behandeling voorstellen. De technisch beste chirurgen zijn niet altijd de beste communicators. Ga niet voor de meest vriendelijke arts, maar kies objectief. Zorg er wel voor dat je een goed buikgevoel hebt bij de chirurg en de kliniek waar je voor kiest.
 • Veiligheid en hygiëne: Kies voor een faciliteit die voldoet aan alle veiligheidsnormen en hygiënenormen. Denk hierbij aan het gebruik van moderne apparatuur, het naleven van strikte protocollen en het hebben van een ervaren medisch team. Het ISO 9001 certificaat handhaaft hierop. Het is daarom verstandig voor een kliniek te kiezen die voldoet aan de normen van deze certificering, zoals Wellness Kliniek.
 • Prijs-kwaliteitsverhouding vergelijken: Eén van de grootste fouten die mensen maken bij het kiezen voor een plastisch chirurg is het baseren van een beslissing alleen op kosten. Goedkoop kan duurkoop blijken als de kwaliteit van de zorg hierdoor in het gedrang komt. Zo horen en zien we nog steeds horrorverhalen van patiënten die vanwege de prijs naar een kliniek in Turkije, Azië of het Oosten van Europa gingen. Een operatie, ook puur cosmetisch, kent altijd risico’s en is niet altijd volledig omkeerbaar. De keuze voor kwaliteit is daarom veel belangrijker dan alleen de prijs.
 • Laat je niet in de val lokken: Vaak zien we bovendien dat de operatie zelf weliswaar zeer goedkoop aangeboden wordt, maar patiënten toch schrikken van een veel hogere factuur. Kosten voor bijvoorbeeld de verdoving, nazorg of btw worden vaak niet meegerekend in de aangegeven prijs, maar zijn wel noodzakelijk. Klinieken of plastisch chirurgen met een goede reputatie, zoals Wellness Kliniek, bieden gecertificeerde kwaliteitszorg aan in combinatie met een all-in prijs, waarbij onder andere nazorg, btw, de verdoving en garantie inbegrepen zijn.
 • Stel voldoende vragen: Tijdens je consultatie met de chirurg is het belangrijk om voldoende vragen te stellen en de gehele procedure te bespreken. Stel liever te veel vragen dan te weinig, zodat je zeker bent van het realistisch te verwachten resultaat. Dat is immers mede het doel van de consultatie. Vertel de chirurg alles over je wensen en verwachtingen, zodat hij of zij mee kan denken over de juiste behandeling voor jou.

Wees bovendien niet bang om te vragen naar de ervaring van de chirurg. Ook raden we zeker aan om te vragen naar de risico’s en de complicaties, maar ook het verwachte herstelproces van de ingreep. Bij Wellness Kliniek wordt dit standaard besproken tijdens je eerste vrijblijvende consultatie, en vastgelegd in een geschreven document.

We raden we je aan om te vertrouwen op je instinct en buikgevoel bij het kiezen van een chirurg. Als iets niet goed voelt of als je twijfel hebt, zoek dan verder naar aan andere professional of win eerst meer informatie in over een ingreep. Het is belangrijk om een goede vertrouwensband te hebben met je chirurg zodat je je volledig op gemak voelt tijdens het gehele proces. Bij Wellness Kliniek kan je een tweede (gratis) consult aanvragen bij een andere arts.

Hoe de beste plastisch chirurg kiezen? Een eenvoudige checklijst:

Checklist: De 9 meest belangrijke punten over waarop letten als je een plastisch chirurg kiest voor een esthetische behandeling. Deze checklist helpt je bij het maken van een weloverwogen keuze.

 1. Specialisatie en fulltime focus: Kies een plastisch chirurg die zich volledig toelegt op esthetische chirurgie. Ervaring en specialisatie in jouw gewenste behandeling (borstvergroting, facelift, neuscorrectie, etc.) zijn cruciaal voor het beste resultaat.
 2. Werkomgeving: kliniek vs. algemeen ziekenhuis : Geef de voorkeur aan een plastisch chirurg die in een gespecialiseerde kliniek werkt. Deze chirurgen zijn vaak meer ervaren in specifieke esthetische cosmetische procedures in vergelijking met hun collega’s plastisch chirurgen in algemene ziekenhuizen.
 3. Opleiding en certificeringen: Controleer de opleiding en certificeringen van de chirurg. Naast een basisopleiding in plastische chirurgie, moet een goede esthetisch plastisch chirurg gespecialiseerde opleidingen hebben gevolgd, zoals een super-specialisatie fellowship.
 4. Technologie en kwaliteitslabels: Kies een kliniek met de nieuwste technologieën en een officieel erkend kwaliteitslabel. Dit toont aan dat ze investeren in hoogwaardige zorg en apparatuur. Een ISO 9001-certificaat is een goed teken van kwaliteit en veiligheid.
 5. Patiëntbeoordelingen en ervaringen: Lees onafhankelijke patiëntbeoordelingen. Kijk naar het aantal en de aard van de reviews op platforms zoals WhatClinic, Google en Trustpilot. Echte patiëntervaringen geven een betrouwbaar beeld van de kliniek en de chirurg.
 6. Persoonlijk consult en communicatie: Plan een persoonlijk consult en beoordeel de communicatie met je chirurg. Tijdens het consult moet de chirurg jouw wensen begrijpen, een realistisch plan voorstellen, en alle vragen duidelijk beantwoorden. Vertrouwen en een goed buikgevoel zijn essentieel.
 7. Veiligheid, hygiëne, en nazorg: Controleer de veiligheids- en hygiënenormen van de kliniek. Zorg ervoor dat ze moderne apparatuur gebruiken, strikte protocollen volgen en een ervaren medisch team hebben. Een kliniek die voldoet aan de ISO 9001-normen garandeert hoge standaarden.
 8. Prijs versus kwaliteit: Vergelijk kwaliteit, niet alleen prijs. Een lage prijs betekent niet altijd een goede deal, vooral als het gaat om je gezondheid en veiligheid. Kies voor kwaliteit en transparantie in kosten.
 9. Vermijd veelgemaakte fouten: Wees waakzaam voor te mooie beloftes en onvolledige prijsopgaven. Staar je niet blind op lage kosten die uiteindelijk hoger uit kunnen vallen door verborgen kosten voor bijvoorbeeld verdoving of nazorg.

Het kiezen van de beste plastisch chirurg is een belangrijke beslissing die een grote impact kan hebben op je leven. Houd rekening met de bovengenoemde factoren op deze pagina en vermijd de veelgemaakte fouten. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je in goede handen bent om de kans op een succesvolle cosmetische ingreep te vergroten.

Heb je vragen over een ingreep of hoe een behandeling bij Wellness Kliniek verloopt? Neem dan contact op en onderzoek wat mogelijk is voor jou! Maak het beste van het leven en leef de mooiste en gezondste versie van jezelf!

Book online

Meer artikels