wereld obesitas dag 2021 wellness kliniek

Obesitas: de oorzaken en oplossingen uitgelicht

4 maart 2022 is Wereld Obesitas Dag. Obesitas is een wereldwijd groeiend probleem. In tijden van Corona krijgt overgewicht meer aandacht. Mensen met overgewicht lopen immers meer kans om ernstig ziek te worden door het virus. Gelukkig zijn er oplossingen. We leggen je de verschillende oorzaken en risicofactoren uit en geven enkele tips.

blog 03/03/2022 door Barbra

Wat is obesitas

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er sprake van overgewicht of obesitas wanneer iemand abnormaal of buitengewoon grote ophopingen van lichaamsvet heeft die een negatief effect hebben op de gezondheid. Er zijn verschillende oorzaken en risicofactoren zoals slechte eetgewoonten, erfelijke en hormonale problemen en gebrek aan beweging.

Obesitas of zwaarlijvigheid kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Zowel op korte als lange termijn kan je hier lichamelijke en psychische klachten van ondervinden. Bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, slaapproblemen, een verlaagd zelfbeeld met sociaal isolement tot gevolg en zoveel meer. Het is belangrijk om samen met een gespecialiseerde arts het gewichtsprobleem in kaart te brengen en obesitas te bestrijden.

Enkele oplossingen kunnen zijn:

  • Kiezen voor gezonde voeding, beperken van suiker en onverzadigd vet, voldoende en gezond drinken.
  • Voldoende bewegen. Hoe meer, hoe beter.
  • Een stappenplan of schema kan helpen om de gezonde levensstijl vol te houden.
  • Een maagverkleining wanneer je er maar niet in slaagt om voldoende gewicht te verliezen.

 

Gewicht verliezen door een maagverkleining 

Wanneer je ernstig overgewicht hebt en niets lijkt te werken om af te vallen, kan een maagverkleining de oplossing zijn. Een bariatrische ingreep zorgt niet alleen voor aanzienlijk gewichtsverlies, maar het verbetert ook je algemene levenskwaliteit en de manier waarop je naar jezelf kijkt. Een maagverkleining kan je leven veranderen.

Bij de Wellness Kliniek voeren we twee van de meest voorkomende bariatrische ingrepen uit: de Sleeve Gastrectomie en Gastric Bypass. Beide maagverkleiningen zijn uiterst veilig en erg doeltreffend. Vaak zijn de resultaten van een maagverkleining spectaculair en helpt het je om meer dan de helft van je overgewicht te verliezen.

Samen bekijken we welke ingreep het best bij jou past. Wil je meer weten over onze maagverkleiningen en de voordelen ervan? Of wil je weten wat voor jou de beste behandeling is? Bij een eerste, vrijblijvende consultatie in de Wellness Kliniek bekijken we dit samen. Maak hier jouw afspraak.