Wat kost een gescheurde prothese vervangen?

Wat kost een gescheurde prothese vervangen?

Hoewel borstimplantaten zeer veilig zijn, is het belangrijk om enkele mogelijke complicaties te bespreken, zoals het scheuren van de prothese, en hoe daarmee om te gaan. Een prothesevervanging wordt altijd uitgevoerd om gescheurde implantaten na een borstvergrotende operatie te verwijderen en/of te vervangen, of ze nu één of twintig jaar geleden geplaatst zijn.

blog 09/11/2022 door Yvonne

en dat breuk bij deze implantaten zeer zelden voorkomt; hoe ouder de implantaten zijn, hoe groter de kans daarop.

Er zijn verschillende opties als het gaat om de specifieke kenmerken van een prothesevervanging als gevolg van een breuk. Veel vrouwen kiezen ervoor om hun beschadigde of oude implantaten te vervangen door nieuwe, maar anderen twijfelen of ze hun gescheurde implantaten liever willen verwijderen zonder ze te vervangen.

De prijs van een borstimplantaat vervanging vanwege een breuk kan van patiënt tot patiënt verschillen, omdat hij afhangt van verschillende factoren, zoals de chirurgische techniek, de kosten van de verdoving, de ernst van de aandoening, de verwachte duur van de operatie en het al dan niet plaatsen van nieuwe implantaten.

Als je een leeggelopen borstimplantaat hebt of een breuk vermoedt, kunnen wij je bij Wellness Kliniek Genk helpen het resultaat van je vorige borstvergroting te herstellen of te verbeteren met nieuwe implantaten naar keuze. Tijdens een consult met een gespecialiseerde arts bij Wellness Kliniek hoor je meer over de opties. In de basis hanteren we vaste prijzen voor borstimplantaten vervangen.

Oorzaken van een gescheurde prothese

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een scheur in de prothese waardoor een vervanging nodig is, waaronder:

 • Defect in het implantaat;
 • Chirurgische fout;
 • Trauma;
 • Overmatige druk;
 • Veroudering van het implantaat.

Zowel zoutwater- als siliconengelimplantaten kunnen scheuren, hoewel deze complicatie vrij zeldzaam blijft. Het is echter belangrijk om de tekenen en symptomen van een implantaatbreuk te kennen en te weten wat je moet doen als je vermoedt dat je een gescheurd borstimplantaat hebt.

Tekenen en symptomen van een gescheurd borstimplantaat

Een gescheurd borstimplantaat kan lichte tot ernstige symptomen veroorzaken, maar je kunt ook een "stille breuk" hebben, zonder duidelijke tekenen of symptomen. Daarom is het belangrijk dat je arts regelmatig een borstonderzoek uitvoert om de betrouwbaarheid van je borstimplantaten te waarborgen en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. De tekenen en symptomen van een borstimplantaatbreuk verschillen vaak afhankelijk van het type implantaat.

Zoute implantaten

In de meeste gevallen zal een gescheurd zoutwaterimplantaat onmiddellijk duidelijk zijn. Als de zoutoplossing uit het implantaat lekt, loopt het implantaat leeg en ontstaat er zichtbare asymmetrie tussen de borsten.

De zoutoplossing kan veilig door het lichaam worden opgenomen, hoewel patiënten vaak kiezen voor onmiddellijke vervanging van de prothese als gevolg van een breuk om de esthetische problemen op te lossen en de symmetrie van de borst te herstellen.

Bovendien kunnen patiënten een infectie of andere complicaties oplopen als een gescheurd implantaat onbehandeld blijft. De meest voorkomende tekenen van een gescheurd zoutwaterimplantaat zijn:

 • Asymmetrie tussen de borsten;
 • Opgeblazen borsten;
 • Pijn;
 • Uitslag;
 • Misselijkheid;
 • Hoofdpijn.

Siliconen implantaten

De diagnose van een breuk van een siliconenimplantaat kan moeilijker zijn, omdat de symptomen subtiel kunnen zijn of, in sommige gevallen, volledig afwezig. MRI is vaak de enige manier om een breuk in een siliconenimplantaat definitief vast te stellen.

Tekenen en symptomen die kunnen wijzen op een gescheurd siliconenimplantaat zijn onder andere:

 • Verharding van de borsten;
 • Pijn;
 • Zwelling;
 • Verandering in de grootte of vorm van de borst;
 • Knobbels in de borst;
 • Gevoelloosheid of tintelingen;
 • Misselijkheid of braken.

Wat moet ik doen als mijn borstimplantaat scheurt?

Als je vermoedt dat je borstimplantaat is gescheurd, is het belangrijk dat je onmiddellijk je arts belt om de scheur te bevestigen en je opties voor verwijdering of vervanging van het implantaat te bespreken.

Voor patiënten die toch implantaten willen, kunnen waarschijnlijk nieuwe implantaten worden geplaatst bij de verwijdering. Dit kan afhangen van de anatomie van de patiënt, de ernst van het geval, eventuele bijkomende complicaties en andere factoren.

In sommige gevallen kunnen patiënten bij de verwijdering en vervanging kiezen voor een ander formaat of type implantaat. Anderen kunnen er de voorkeur aan geven hun implantaten na een breuk definitief te laten verwijderen. In deze situatie kan een van onze artsen van de Wellness Kliniek adviseren om andere behandelingen toe te passen om vergelijkbare resultaten te bereiken.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een borstlift en/of lipofilling borstvergroting uit te voeren met eigen vet om een jeugdiger en natuurlijker contour te krijgen.

Of je je implantaten nu wilt vervangen of definitief wilt verwijderen, het is belangrijk dat je een gescheurd implantaat onmiddellijk aanpakt om verdere complicaties te voorkomen.

Vervanging borstimplantaat door ruptuur in Genk

Dankzij de grote vooruitgang in de hedendaagse plastische chirurgie zal je hoogstwaarschijnlijk nooit te maken krijgen met een gescheurd borstimplantaat. Zeker als je deze in eerste instantie door de chirurgen bij Wellness Kliniek hebt laten plaatsen. Zij zetten namelijk in op de meest kwalitatieve siliconen implantaten die dusdanig ontworpen zijn dat de kans op lekken minimaal is. Overigens wordt door artsen aanbevolen om eens per tien jaar implantaten te vervangen.

Heb je oude implantaten of heb je elders niet-kwalitatieve implantaten laten zetten die lekken? Neem bij twijfel altijd contact op met een specialist. Ook voor het laten verwijderen van borstimplantaten ben je bij Wellness Kliniek aan het juiste adres.

Garantie bij Wellness Kliniek

Indien je eerder borstimplantaten door de chirurgen bij Wellness Kliniek hebt laten zetten, dan krijg je tien jaar garantie in geval van een ruptuur van een prothese. Dat wil zeggen dat als een MRI rapport aantoont dat het inderdaad het geval is, je een gratis vervangende prothese in dezelfde maat en materiaal krijgt. In sommige gevallen krijg je ook de her-operatie vergoed. Lees onze verkoopvoorwaarden of neem contact met ons op voor persoonlijk advies of een consult.

Twijfel? Schakel een specialist in!

Als je vermoedt dat je borstimplantaat is gescheurd, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de Wellness Kliniek in Genk. Tijdens je consultatie zal een van onze deskundige artsen zijn of haar uitgebreide kennis en chirurgische ervaring aanwenden. Zo kunnen we een volledig op maat gemaakte behandeling ontwerpen om het beste resultaat voor jou te bereiken.