Besnijdenis penis - Circumcisie voorhuid verwijderen

E-consulten

Bel ons nu om uw e-consult te boeken met een van onze artsen of boek online.

Penis besnijdenis: Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd. Het is de meest voorkomende genitale chirurgie bij mannen én een eenvoudige ingreep. Hieronder informeren we u van de redenen of voordelen van een besnijdenis bij mannen en geven we u meer info over de nazorg en het herstel.

Raadpleeg onze prijslijst voor de kosten van een besnijdenis / circumcisie bij mannen.

Besnijdenis - Circumcisie bij mannen

Waarom laten besnijden?

De besnijdenis of circumcisie (verwijderen van de voorhuid) bij mannen en jongens komt van oudsher in verschillende culturen voor, maar het fenomeen van de besnijdenis is vooral bekend vanuit de Joodse traditie van de Brit milah.

Ook in de West Europese cultuur wordt vaak gekozen voor een besnijdenis, om:

 • Medische redenen
 • Esthetische of seksuele redenen.

Besnijdenis om medische reden

Medische redenen om de voorhuid te verwijderen

Besnijdenis (circumcisie) is de standaard procedure bij:

 • Phimosis: een vernauwing van de voorhuid, zodat je de voorhuid niet meer over de eikel heen geschoven krijgt. Phimosis kan aangeboren zijn of het gevolg van herhaalde infecties van de voorhuid. Soms kan de arts een voorhuidplastiek toepassen, waarbij de voorhuid wijder wordt gemaakt.
 • Paraphimosis: de voorhuid is teruggetrokken en kan niet meer over de eikel heen geschoven worden. Parafimosis ontstaat meestal door ontstekingen van de voorhuid.
  Soms kan de arts een voorhuidplastiek toepassen, waarbij de voorhuid wijder wordt gemaakt.
 • Balanitis: herhaalde ontstekingen van de eikel en de voorhuid.

Seksuele of esthetische reden

De voordelen van een besnijdenis

 • Mooier om te zien: sommige mannen en vrouwen, vinden een besneden penis gewoon mooier. Bij mannen die om deze reden voor een besnijdenis kiezen, spelen ook vaak hygiënische en sexuele redenen mee.
 • Hygiëne: een besneden penis produceert nauwelijks of geen smegma en is daarom veel makkelijker schoon te houden.
 • Sexuele beleving: hoewel studies beweren dat een kortere voorhuid geen invloed heeft op de seksuele beleving, vertellen de meesten mannen, die er ervaring mee hebben dat hun eikel aanzienlijk minder gevoelig werd. Dat kan voordelen hebben in het seksleven.
 • Vroegtijdige zaadlozingen: ook al kunnen we het neit garanderen, een minder gevoelige eikel helpt soms het probleem van vroegtijdige zaadlozingen op te lossen.
 • Langdurige seks: vaak langere sexuele beleving door een minder gevoelige penis.
 • Een te lange voorhuid: Een te lange voorhuid kan de aanleiding zijn dat de eikel te weinig gestimuleerd wordt tijdens geslachtsgemeenschap.

De besnijdenis in detail

Duurtijd van een besnijdenis & verdoving bij een besnijdenis

De besnijdenis wordt meestal uitgevoerd onder slaapverdoving.

Tijdens de ingreep wordt de voorhuid een flink stuk ingekort en komt de eikel gedeeltelijk of zelfs geheel bloot te liggen.

Een besnijdenis (verwijderen voorhuid)  duurt ongeveer een half uur. 

Na één tot twee uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug.

Nazorg na het besnijden

Na een besnijdenis neemt u best enkele dagen rust. De penis kan gedurende een week wat gezwollen zijn en roodheid of blauwverkleuring vertonen.

Plassen kan de eerste dagen na de ingreep een wat branderig gevoel geven. Na het plassen raden we aan het verband steeds te verschonen gedurende de drie eerste dagen na de besnijdenis. Daarna kan u best dagelijks baden in lauw-warm water, zonder zeep.

We raden aan een ondersteunende onderbroek te dragen (geen boxershort) en de penis omhoog, richting navel, te houden, om zo de zwelling sneller te doen afnemen.

Tegen eventuele pijn kan u paracetamol nemen, of plaatselijk een verdovende zalf (vb. Lidocaine) aanbrengen. Na een paar weken ontwikkelt zich een beschermlaagje op de eikel (glans penis) en verdwijnt het onprettige gevoel.

Met zwemmen of sporten wacht u best tot drie tot vier weken na de behandeling. De hechtingen die gebruikt worden bij een besnijdenis zijn oplosbaar en vallen er na 7 tot 14 dagen vanzelf uit. Na vier tot zes weken is seks en masturbatie weer mogelijk.

Besnijdenis: uw afspraak voor een consult

Het besnijden van de voorhuid van de penis (circumcisie) kan  erg individueel variëren. Een uitgebreid vooronderzoek is daarom essentieel. Tijdens het consult met één van onze chirurgen kan u al uw wensen en vragen bespreken. In overleg met de arts zal duidelijk worden voor welke behandelingsmethode u in aanmerking komt en wat u precies kan verwachten.

Wij proberen onze wachttijden zo kort mogelijk te houden. Voor een afspraak kan u meestal wel terecht binnen de 4 weken.

Boek hier online uw afspraak voor een consultatie.

BelgiŽ is een†topbestemming voor plastische esthetische chirurgie in Europa

De Wellness Kliniek beschikt over 4 operatiekamers, recoveryafdeling, opnamefaciliteit voor overnachting, 25 bedden en 10 privékamers met badkamer. Al onze artsen, chirurgen, tandartsen en paramedici zijn geregistreerd en gespecialiseerd en ervaren in hun vakgebied.

Komt u uit Nederland? Wij bieden voor u een bijzondere Next-Day-Surgery-service: uw consultatie en operatie of behandeling kunnen op aansluitende dagen worden uitgevoerd.

Wat is een besnijdenis bij mannen? Een operatie om overtollige voorhuid aan de penis te verwijderen. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd, om medische (Fimose, Parafimosis of Spaanse Kraag & Balanitis), religieuze redenen of esthetisch / sexuele redenen. De voordelen van een besnijdenis zijn: mooiere penis of betere sexuele beleving door minder gevoeligheid van de eikel etc. Wat kost een besnijdenis in een ziekenhuis? u vindt een overzicht van de kosten van de besnijdenis op de prijslijst voor genitale chirurgie bij mannen. Om begrijpelijke redenen geven we hier echter geen voor/na foto's van besnijdenis weer. U leest meer info over het herstel bij een besnijdenis (hersteltijd besnijdenis) en de vereiste nazorgen thuis. De hersteltijd bij besnijdenis bij volwassen mannen: na 4 tot 6 weken is sex en masturbatie weer mogelijk. Met zwemmen of sporten wacht u best tot 3 tot 4 weken na de besnijdenis. Een medische besnijdenis bij Wellness Kliniek, op de grens met Nederland (in Genk) is een korte behandeling van ongeveer een half uur.