Gastric Bypass is een gangbare operatie voor gewichtsverlies en is uiterst veilig en efficiënt.
Met deze operatie wordt het volume van de maag herleid tot de grootte van een borrelglaasje, met een volume van 15 tot 25 ml. Er worden slechts vier incisies van één centimeter en één incisie van drie cm in de buik gemaakt. Vervolgens worden een klein maagreservoir en een nieuwe maaguitgang gecreëerd. Met behulp van kleine nietjes zorgen we ervoor dat dit deel geen verbinding meer heeft met de rest van de maag. De nieuwe kleine uitgang van de maag zorgt ervoor dat de maag niet te snel ledigt (het Dumping Syndroom).
Door deze twee aanpassingen zal het voedsel sneller een verzadigingsgevoel geven voor een langere periode. Je zal minder eten, waardoor je vermagert. Het voedsel komt via de kleine maaguitgang onmiddellijk in de dunne darm terecht. Hierna passeert het de rest van de maag en de twaalfvingerige darm niet meer. Dit deel wordt dus overbrugd of “gebypassed”.
Het einde van de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm, 150 cm verder dan de verbinding van de nieuwe maag met het deel van de dunne darm. Deze nieuwe verbinding zorgt ervoor dat noodzakelijke spijsverteringssappen aan het voedsel worden toegevoegd. Dat is nodig voor een normale en gezonde spijsvertering.