schaamlipcorrectie labiaplastie

Alles wat je moet weten over een schaamlipcorrectie

Sommige vrouwen ervaren hun binnenste schaamlippen als te groot. Dit kan ongemak en pijn veroorzaken en het kan misschien ook zorgen voor een schaamtegevoel en onzekerheid. Je kan moeilijkheden ondervinden tijdens het vrijen en sporten. Maar ook strakke kleding en bepaalde stoffen kunnen irriteren. Heeft dit een negatieve invloed op je leven? Dan is een schaamlipcorrectie wellicht een oplossing.

blog 09/07/2021
Dr. J. Parys
door Dr. J. Parys

Een schaamlipcorrectie is geen taboe meer

Net zoals andere ingrepen, zitten ook genitale ingrepen in de lift. Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is er een groeiend zelfbewustzijn. Vrouwen bepalen zelf wat ze goed en niet goed vinden. Wanneer we ergens ontevreden over zijn, pakken we deze onzekerheid aan en gaan we op zoek naar een oplossing. De meeste mensen praten tegenwoordig wat gemakkelijker over plastische chirurgie. Je hierover schamen is dus echt niet nodig. 

Ten tweede kunnen we veel informatie terugvinden op het internet. Patiënten zijn vaak al goed geïnformeerd wanneer ze op consultatie komen. Dit kan een geruststellend gevoel geven en ervoor zorgen dat je eindelijk de stap naar een chirurg durft te zetten. Het is alleszins niet nodig om je te informeren voor je naar onze kliniek komt. We beantwoorden graag vrijblijvend al je vragen en geven je alle informatie die je nodig hebt. 

Ten laatste wordt de drempel tussen patiënt en chirurg steeds lager. Het is belangrijk dat je je goed voelt bij de behandelende arts en al je verwachtingen, vragen en bezorgdheden durft te uiten. Dit is voor beide partijen het aangenaamst en alleen zo bekomen we samen het allerbeste resultaat. 

Voor wie is een schaamlipcorrectie geschikt?

Soms was er altijd al een ontevredenheid over de schaamstreek. Maar het is ook mogelijk dat deze onzekerheid is ontstaan na een bevalling, een aanzienlijke gewichtsverandering of het natuurlijk verouderingsproces. De meest voorkomende ingreep, als het gaat om genitale chirurgie, is het verkleinen van de kleine schaamlippen. Met de kleine schaamlippen bedoelen we de binnenste. Wanneer de binnenste schaamlippen zodanig groot zijn dat ze veel verder uitsteken dan de buitenste schaamlippen, kan dit door sommige vrouwen als hinderlijk ervaren worden. De terminologie groot en klein kan wel eens voor verwarring zorgen aangezien de patiënt de kleine schaamlippen als te groot ervaart. 

Wanneer de binnenste schaamlippen als te groot ervaren worden, kan dit op verschillende manieren een probleem vormen. Het kan zijn dat je het enkel esthetisch storend vindt en er een schaamtegevoel of onzekerheid bij ervaart. Maar het kan ook zijn dat het functioneel hindert. Vaak gehoorde klachten zijn dat bijvoorbeeld fietsen, wandelen of paardrijden pijnlijk is. Het kan ook storen bij de seksuele beleving waarbij de penetratie wat moeilijker gaat. Meestal is het een combinatie van meerdere klachten waardoor de patiënt beslist om op zoek te gaan naar een oplossing. 

Schaamlipverkleining: de ingreep

Een schaamlipcorrectie, ook wel labiaplastie genoemd, is een relatief eenvoudige ingreep. Er zijn verschillende methodes om de schaamlippen te verkleinen. De behandelende arts bekijkt steeds in samenspraak welke methode het meest geschikt is voor jou. Soms wordt er ook gevraagd om de zone rond de clitoris wat te verkleinen. Deze mogelijkheid kan altijd besproken worden. 

Je kiest bij deze ingreep samen met de chirurg de grootte van je schaamlippen. Een overdreven correctie is wel steeds te vermijden aangezien de kleine schaamlippen ook een biologische functie hebben. Ze beschermen namelijk de vagina-opening en vormen een eerste barrière tegen infecties. Bij deze genitale ingreep wordt er altijd gestreefd naar een zo mooi mogelijke symmetrie. Om het je zo aangenaam mogelijk te maken, wordt een schaamlipverkleining onder volledige narcose uitgevoerd. 

Het herstelproces na een schaamlipcorrectie 

De schaamlipcorrectie waar je al zo lang naar hebt uitgekeken, is eindelijk achter de rug! Nu kan het herstelproces beginnen. Na de ingreep blijf je een tweetal uurtjes op onze afdeling zodat we zeker zijn dat alles goed is verlopen vooraleer je terugkeert naar huis. Doe het de eerste 48 uur rustig aan en koel de schaamstreek met ijs. De volgende dagen draag je best geen strak zittend ondergoed en laat je de zone zoveel mogelijk ademen. We raden aan om de eerste 6 weken niet te baden en geen geslachtsverkeer te hebben. Wanneer de wonden goed zijn genezen, mag je alles weer hervatten zoals ervoor. De hechtingen verdwijnen vanzelf. 

Een labiaplastie bij de Wellness Kliniek 

Heeft de grootte van je schaamlippen een effect op je zelfvertrouwen of creëert het zelfs fysieke ongemakken? Dan is een schaamlipverkleing de oplossing. In de Wellness Kliniek voeren onze specialisten deze ingreep vaak uit. We hebben dan ook de meest deskundige specialisten in huis. 

We zorgen er steeds voor dat je goed geïnformeerd, gerustgesteld en veilig bent bij elke stap in de behandeling. 

Bij een eerste en vrijblijvende consultatie in de Wellness Kliniek wordt het proces van een schaamlipverkleining of labiaplastie duidelijk besproken en kan je hierover vragen stellen. Na de ingreep kijken we samen hoe we het gewenste eindresultaat kunnen bespoedigen. Je mag steeds rekenen op een behandeling volgens de beste en laatste technieken en een uitstekende begeleiding zowel voor als na de ingreep. Heb je interesse in een schaamlipcorrectie of andere genitale ingreep? Boek jouw consult nu online en ontvang 50% korting op de consultatie