Borsten vrouw gewikkeld in verband

Borstlift met prothesen of mastopexie zonder implantaten?

De mastopexie, beter bekend als borstlift, is bedoeld om verslapping of verlies van vitaliteit van de borsten te behandelen. Het vergroot op zichzelf niet de borsten, maar lift en hervormt slappe of hangende borsten. In combinatie met implantaten voegt de procedure ook volume toe aan gelifte borsten. De keuze om implantaten toe te voegen hangt uiteindelijk af van je esthetische doelstellingen.

blog 14/10/2022 door Yvonne

Voor patiënten die een mastopexie overwegen, ook bekend als borstlift, weten we uit ervaring bij de Wellness Kliniek dat de keuze voor een borstlift met implantaten of juist zonder implantaten een moeilijke keuze kan zijn. Gelukkig heeft ons team van gediplomeerde plastische chirurgen jarenlange ervaring in het uitvoeren van borstliften, zowel met als zonder borstvergroting, om vrouwen te helpen zich jonger, vrouwelijker en zelfverzekerder te voelen.

Een borstlift is bedoeld om verslapping of verlies van stevigheid van de borst te behandelen. In dit artikel bespreken we beide borstlifttechnieken (met of zonder implantaten) en een aantal overwegingen waarmee je rekening moet houden bij het afwegen van de opties.

Mastopexie met prothesen

Borstlift met implantaten, ook bekend als augmentatie mastopexie, verandert het uiterlijk van de borsten radicaal. Naast het verwijderen van overtollige verslapte borsthuid, het verplaatsen van de tepels en het esthetisch verbeteren van de tepelhof, worden implantaten gebruikt om volume aan de borst toe te voegen, waardoor de borsten groter lijken.

Net als bij elke andere borstvergroting kan de patiënt kiezen welke implantaten het best bij haar passen. Ook kan het implantaat worden geplaatst in een zakje direct onder het borstweefsel of onder de borstwandspier, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de patiënt en de aanbeveling van de arts.

Naast de esthetische voordelen kan een borstlift met implantaten ook een grote invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde van de patiënt. Deze gecombineerde procedure wordt gewoonlijk onder algemene verdoving uitgevoerd en duurt tweeënhalf tot vier uur. Door een borstlift te combineren met een borstvergroting worden niet alleen de kosten en de tijd in de operatiekamer beperkt, maar ook de littekens en de hersteltijd, omdat voor beide ingrepen dezelfde incisieplaats kan worden gebruikt.

Redenen om mastopexie te combineren met prothesen

 • Je bent ongelukkig met het verlies van vorm en volume van je borsten na een zwangerschap, gewichtsverlies of veroudering.
 • Je vindt dat je borsten te klein zijn en hebt daar last van.
 • Je wilt verzakkingen en problemen met de symmetrie van de borsten corrigeren.
 • Je bent ongelukkig omdat het bovenste gedeelte van je borst er leeg uitziet.

De keuze om implantaten toe te voegen hangt uiteindelijk af je esthetische doelstellingen.

Voordelen van mastopexie met prothesen combineren

 • Minder littekens: In vergelijking met twee afzonderlijke operaties zijn er bij een gecombineerde mastopexie met borstprothesen aanzienlijk minder incisies nodig. Minder incisies betekent minder schade aan je huid, minder hechtingen en minder littekens. Bij een combinatie van een borstlift en een borstvergroting is de kans op aanzienlijke littekens veel kleiner.
 • Kortere hersteltijd: Als je zou kiezen voor twee afzonderlijke operaties voor een borstlift en implantaten, zou je ook twee afzonderlijke herstelperioden nodig hebben. Daarentegen is er bij een mastopexie met prothesen slechts één herstelfase, wat een snellere genezingstijd betekent.
 • Minder duur dan twee operaties: Er zijn veel minder handelingen nodig wanneer je kiest voor één operatie in plaats van twee afzonderlijke. Door een mastopexie en een borstvergroting te combineren, bespaar je kostbare tijd, middelen en energie, waardoor de kosten aanzienlijk dalen.

Mastopexie zonder implantaten

Een borstlift is een procedure die dient om borst ptosis, gekenmerkt door verslapte of hangende borsten, te corrigeren. Deze procedure tilt verslapt borstweefsel op naar de bovenste pool van de borsten, plaatst de tepels opnieuw in het midden van de borsten en verkleint de omvang van de areola's, die er vaak uitgerekt uitzien als gevolg van ptosis.

Op zichzelf is deze ingreep ideaal voor vrouwen die tevreden zijn met het volume van hun borsten, maar die hun borstvorm willen herstellen en hun lichaamscontour willen verbeteren, zonder de borsten per se te vergroten.

Redenen voor een mastopexie zonder implantaten

 • Je bent tevreden met de grootte van uw borsten en wilt ze niet vergroten.
 • Je wilt geen vreemde ‘voorwerpen’ in je lichaam (implantaat).
 • Je bent niet blij met de positie van je borsten.
 • Je vindt dat je borsten te slap of te veel hangen.
 • Je wilt een heel natuurlijke uitstraling van je borsten.
 • Je hebt overtollige huid rond de borststreek.
 • Je tepels wijzen naar je voeten, in plaats van naar voren.

Voordelen van een mastopexie zonder implantaten

Bij een borstlift worden de borsten verplaatst en wordt overtollige huid verwijderd. Door de lift lijken de uitgerekte tepels ook kleiner. Over het algemeen herstelt een borstlift alleen het jeugdige uiterlijk van de borsten zonder dat er implantaten nodig zijn.

Mastopexie zonder implantaten kan vrouwen ook helpen bij rugpijn en een slechte houding. Bovendien kunnen ze de algemene gezondheid van de wervelkolom verbeteren.

Zowel een lift met implantaten als zonder implantaten implantaten kunnen echter nuttig zijn, afhankelijk van uw situatie en behoeften. In onze kliniek adviseren wij de beste behandeling voor jou nadat wij jou en je doelstellingen hebben leren kennen.

Met of zonder implantaten? Het antwoord hangt af van de gewenste resultaten

Uiteindelijk is het gewenste resultaat bepalend voor de keuze voor een combinatie van een borstlift en implantaten. Dus of je nu kiest voor een mastopexie met of zonder implantaten, een borstlift kan het uiterlijk van je borsten en je zelfvertrouwen aanzienlijk verbeteren. Bekijk hier borstlift foto's van patiënten die je voor gingen.

Om je spannende transformatie te beginnen, nodigen wij je graag uit contact met ons op te nemen voor een afspraak in de Wellness Kliniek Genk. Tijdens je vrijblijvende consultatie presenteren onze artsen je alle mogelijke opties en stemmen dit af of je lichaam en wensen.

Boek je consultatie!