lachende vrouw van middelbare leeftijd

Borstverkleining na je 50e, kan dat?

Soms worden bepaalde cosmetische ingrepen na een bepaalde leeftijd als taboe gezien. Wat ons betreft is er geen maximale leeftijd. Sterker nog, er zijn een aantal procedures die juist op wat latere leeftijd veel voordeel kunnen bieden. Zoals borstverkleining.

blog 26/09/2022 door Yvonne

Borstverkleining is zo'n ingreep.

Een borstverkleining, ook wel een borstreductie of mammareductie genoemd, kan het uiterlijk van een vrouw verbeteren door haar borsten meer in verhouding te brengen tot de rest van haar lichaam. Bovendien kan het de symptomen verlichten die gepaard gaan met te grote en zware borsten, zoals rug-, nek- en schouderpijn en schuurplekken onder de borsten.

Sommige mensen denken dat deze behandeling alleen zin heeft op een jongere leeftijd. Er is echter geen 'beste timing' in het leven van een vrouw om een operatie te ondergaan. Het beste moment hangt af van een aantal factoren en de specifieke patiënt.

Hoewel borstcorrecties vaak voorkomen bij vrouwen van 50 of 60 jaar, voeren wij in de Wellness Kliniek Genk altijd een grondige evaluatie uit van patiënten van elke leeftijd om hun gezondheid, huidconditie, emotionele gezondheid en de doelen die zij met deze ingreep willen bereiken, te beoordelen.

Borstverkleining op 60-jarige leeftijd

De meeste mensen denken bij een borstverkleining alleen aan jongere vrouwen die ontevreden zijn over de grootte of de vorm van hun borsten. Deze procedure komt echter juist vaak voor bij vrouwen van 60 jaar en ouder, meestal als gevolg van hormonale veranderingen en gewichtstoename door de menopauze.

Bovendien kan het ongemak dat gepaard gaat met grote borsten ook leiden tot degeneratieve veranderingen in de wervelkolom, en tot chronische rug-, nek- en schouderpijn die vooral bij het ouder worden hinderlijk wordt. Daarom is deze procedure bijzonder geschikt voor 50-plussers die hun levenskwaliteit willen verbeteren. Een borstverkleining heeft op latere leeftijd dezelfde voordelen als bij jonge vrouwen.

Voordelen van een borstverkleining

Na een borstverkleining kan een vrouw verschillende voordelen op lange termijn ervaren en de kwaliteit van leven verbeteren. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Vermindering van chronische pijn: Vrouwen met grote borsten hebben vaak last van schouder-, nek- en rugpijn. Dit heeft te maken met een teveel aan gewicht in verhouding tot de belasting die de rugspieren kunnen dragen. Gelukkig kan een borstverkleining deze symptomen verlichten. Door het extra gewicht te verwijderen, wordt de pijn onmiddellijk minder.
  • Een goed geproportioneerd lichaam: Sommige vrouwen kiezen voor een borstverkleining omdat hun borsten er groot en onevenredig uitzien. Door het verkleinen bereiken zij een evenwichtig figuur met ronder gevormde en aantrekkelijker uitziende borsten.
  • Verbeterd zelfvertrouwen: Als je je niet zelfverzekerd voelt of ongemakkelijk over je borsten, kan een verkleining de emotionele levenskwaliteit verbeteren. Het is vaak gemakkelijker om mooiere en meer flatteuze kleren te vinden, je kunt naar het strand of het zwembad gaan zonder je zorgen te maken over hoe je eruitziet en je kunt je zelfverzekerd voelen over je lichaam.
  • Actievere levensstijl: Met kleinere borsten worden sporten en andere vormen van lichaamsbeweging gemakkelijker. Je vindt sneller een goed ondersteunende beha en je borsten zitten minder snel 'in de weg' tijdens je lichamelijke activiteiten
  • Beter slapen: Vrouwen met grote borsten hebben vaak moeite om een comfortabele slaaphouding te vinden en dragen ongemakkelijke beha's om te slapen. Na een borstverkleining is het gemakkelijker om een comfortabele houding te vinden en is er minder ondersteunende kledij nodig.
  • Verbeterde hygiëne: De onderborst en de borstplooi kunnen gevoeliger zijn voor smetplekken en/of eczeem bij grote borsten. Een borstverkleining kan verlichting geven en uitslag voorkomen. Als je symptomen van eczeem of smetplekken hebt, dan raden we met klem aan om met een arts te praten over een behandeling om erger te voorkomen.
  • Snelle hersteltijd: Een borstverkleining is veilig en heeft een korte en snelle herstelperiode. Er is weinig pijn verbonden aan deze procedure en het postoperatieve ongemak duurt meestal slechts een paar dagen. Patiënten met een borstverkleining kunnen vrij snel hun normale activiteiten hervatten.

Wat is de beste leeftijd voor een borstverkleining?

Patiënten vragen ons vaak wat de meest geschikte leeftijd is voor een borstverkleinende operatie. De waarheid is dat er geen exact antwoord is, aangezien dit verschilt per patiënt.

Vaak hebben vrouwen die een borstverkleining ondergaan grote borsten die medische problemen veroorzaken, zoals nek-, rug- en schouderpijn, diepe en pijnlijke inkepingen door bh-bandjes, eczeem of zelfs migraine. Deze problemen worden opgelost met een borstcorrectie, wat verlichting en algemeen comfort biedt.

Elke vrouw is anders. Het is belangrijk de doelstellingen en behoeften van elke patiënt te onderzoeken om het ideale tijdstip voor een borstverkleining te bepalen. Heb je fysieke of emotionele problemen door (te) grote borsten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze gespecialiseerde chirurgen. Tijdens een consultatie kun je met een van onze artsen praten over welke problemen je ervaart en bekijken we samen wat de beste oplossing is.

Vraag een vrijblijvende consultatie aan.