herstel plastische chirurgie

De ultieme gids voor herstel na plastische chirurgie

Kies je voor plastische chirurgie? Dan is het herstelproces na de operatie misschien wel net zo belangrijk als de operatie zelf! Ervaringen met plastische chirurgie zijn over het algemeen beter wanneer je van tevoren een goed begrip hebt van wat je te wachten staat betreft nazorg en herstel. Deze uitgebreide gids van Wellness Kliniek informeert je in stappen wat je moet weten over het herstel na plastische chirurgie. Gebruik ook de handige checklijst onderaan.

blog 26/03/2024 door Yvonne

Kies je voor plastische chirurgie? Dan is het herstelproces na de operatie misschien wel net zo belangrijk als de operatie zelf! Ervaringen met plastische chirurgie zijn over het algemeen beter wanneer je van tevoren een goed begrip hebt van wat je te wachten staat betreft nazorg en herstel. Deze uitgebreide gids van Wellness Kliniek informeert je in stappen wat je moet weten over het herstel na plastische chirurgie. Gebruik ook de handige checklijst onderaan.

Voorbereiding op het herstel

 • Plan vooruit: Zorg ervoor dat je een plan hebt voor je herstelperiode. Denk aan voldoende rust, hulp van vrienden of familie indien nodig en eventuele aanpassingen in je dagelijkse routine. Sommige populaire behandelingen zoals een borstvergroting hebben maar een korte herstelperiode en hiervoor zijn weinig aanpassingen nodig in je dagelijkse routine. Voor andere meer ingrijpende operaties zoals een gastric bypass of buikwandcorrectie moet je echter een langere herstelperiode verwachten en is het verstandig goed te plannen vooraf.
  We vertellen je telkens op de behandelpagina’s per operatie welke herstelperiode je kunt verwachten. Ook wordt dit besproken tijdens je consult met de arts.
 • Volg de instructies van je chirurg: Je chirurg in de Wellness Kliniek zal tijdens je consultatie en op de dag van de operatie specifieke instructies geven voor de nazorg en het herstel na je operatie. Het is cruciaal om deze instructies nauwkeurig op te volgen om het beste resultaat te bereiken.

Direct na de operatie

 • Rust: Voor veel behandelingen bij Wellness Kliniek geldt dat voldoende rust na je operatie van vitaal belang is. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en ontspant om je lichaam de kans te geven zich te focussen op de genezing.
 • Pijn: Je kunt ongemak ervaren na de operatie. Zorg ervoor dat je de voorgeschreven pijnstillers op tijd inneemt en gebruik eventueel andere pijnstillende methoden, zoals ijscompressen. Overleg wel altijd eerst met je chirurg wat wel en niet aangeraden is. Neem bovendien altijd contact op wanneer de pijn ondraaglijk is of wanneer je het vermoeden hebt dat er iets niet klopt. Je ontvangt een directe contactmethode, zodat je de chirurg die je geopereerd heeft, in geval van nood kunt bereiken.

Wondverzorging

 • Houd de wond schoon: Volg altijd de instructies van je chirurg voor het reinigen en verzorgen van de wond. De chirurg kan hiervoor bepaalde zalven of verbanden voorschrijven.
 • Voorkomt infecties: Let goed op tekenen van een mogelijke infectie, zoals roodheid, zwelling of pus. Neem bij twijfel over een infectie altijd contact met je arts op.

Dieet

 • Gezonde voeding: Kies ervoor om gezond te eten om het herstelproces te ondersteunen. Denk hierbij aan voeding die rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen.
 • Hydratatie: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Dit helpt bij het afvoeren van toxines uit het lichaam en ondersteunt een gezond herstel.
 • Alcohol en drugs: Vermijd alcohol, roken en drugs in ieder geval, ten minste 6 weken, voorafgaand aan de operatie en tijdens je herstel. Deze middelen kunnen een negatieve invloed hebben op het herstel van je lichaam.

Beweging

 • Luister naar je lichaam: Hoewel lichte beweging in veel gevallen kan helpen bij het herstel, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te veel te doen. Vermijd zware inspanning en activiteiten die druk op de behandelende gebieden leggen.
 • Sporten en andere lichamelijke activiteiten: Je chirurg zal je vertellen hoelang je na de operatie het best wacht met het hervatten van je dagelijkse routine of met sporten. Houd je hieraan voor een optimaal herstel. Ook vertelt de chirurg wanneer je bijvoorbeeld weer mag autorijden of douchen.

Emotionele aspecten

 • Wees geduldig: Het herstelproces kan emotioneel uitdagend zijn. Heb geduld en wees vriendelijk voor jezelf terwijl je lichaam geneest. Let bovendien op dat het vaak best even kan duren voordat het definitieve resultaat zichtbaar is. Zo noemen we dit bij een borstvergroting het ‘Drop & Fluff’ effect, terwijl het ook bij een neuscorrectie wel 12 maanden kan duren voordat je neus volledig genezen is en zich gezet heeft.
 • Zoek steun: Praat met vrienden, familie of eventueel een therapeut als je moeite hebt met het omgaan met de emotionele aspecten van het herstelproces. We horen dit regelmatig en het is zeker helemaal niets om je voor te schamen.

Opvolging met je chirurg

 • Followup afspraken: Zorg ervoor dat je aanwezig bent tijdens de followup afspraken met je chirurg. Dit stelt de chirurg in staat om de voortgang van je herstel te beoordelen en eventuele zorgen te bespreken. Niet voor alle behandelingen bij Wellness Kliniek is een follow-up noodzakelijk, we bespreken dit vooraf met je.
 • Stel vragen: Aarzel zeker niet om vragen te stellen of eventuele zorgen te delen. Dit kan tijdens je followup, maar ons team staat ook altijd klaar om je telefonisch of digitaal te helpen met de juiste nazorg.

Kies voor een goede kliniek

Belangrijk voor een goed herstel is natuurlijk ook dat je van het begin af aan al kiest voor een kwalitatief goede kliniek die je correcte zorg én nazorg kan bieden. Bij Wellness Kliniek België en Barcelona bieden we de kwaliteitsgarantie van een ISO 9001 certificatie. Wellness Kliniek wordt daarom regelmatig onafhankelijk beoordeeld om te blijven voldoen aan de strenge eisen van deze certificering. Bovendien is Wellness Kliniek door het onafhankelijk platform WhatClinic uitgeroepen tot de nummer één kliniek van Europa op basis van échte patiëntbeoordelingen.

 

Checklist

<p><strong>Voorbereiding op het herstel:</strong></p>

<ul>
    <li>Plan vooruit voor je herstelperiode, inclusief rust, hulp van vrienden/familie, en aanpassingen in je routine.</li>
    <li>Volg nauwkeurig de specifieke instructies van je chirurg op voor nazorg en herstel.</li>
</ul>

<p><strong>Direct na de operatie:</strong></p>

<ul>
    <li>Zorg voor voldoende rust en ontspanning om genezing te bevorderen.</li>
    <li>Neem voorgeschreven pijnstillers op tijd in en gebruik eventueel andere pijnstillende methoden. Contacteer je chirurg bij ondraaglijke pijn.</li>
</ul>

<p><strong>Wondverzorging:</strong></p>

<ul>
    <li>Houd de wond schoon volgens de instructies van je chirurg.</li>
    <li>Wees alert op tekenen van infectie en neem contact op bij twijfel.</li>
</ul>

<p><strong>Dieet:</strong></p>

<ul>
    <li>Eet gezond, met een focus op eiwitten, vitamines, en mineralen.</li>
    <li>Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken.</li>
    <li>Vermijd alcohol, roken, en drugs ten minste 6 weken voor en na de operatie.</li>
</ul>

<p><strong>Beweging:</strong></p>

<ul>
    <li>Luister naar je lichaam; vermijd zware inspanning.</li>
    <li>Volg advies van je chirurg over wanneer je dagelijkse activiteiten en sport kunt hervatten.</li>
</ul>

<p><strong>Emotionele aspecten:</strong></p>

<ul>
    <li>Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf tijdens het herstel.</li>
    <li>Zoek steun bij vrienden, familie of een therapeut.</li>
</ul>

<p><strong>Opvolging met je chirurg:</strong></p>

<ul>
    <li>Wees aanwezig bij belangrijke follow-up afspraken.</li>
    <li>Stel vragen en deel zorgen tijdens je follow-up of via telefonisch/digitaal contact.</li>
</ul>

<p><strong>Kies voor een veilig kliniek met deskundige chirurgen:</strong></p>

<ul>
    <li>Zorg dat je kiest voor een kliniek met een kwaliteitsgarantie, zoals de ISO 9001 certificering van Wellness Kliniek.</li>
</ul>