vrouw met handen voor borsten

Gevoelens en sensaties na een borstvergroting

Gefeliciteerd met je beslissing om de borstvorm en -grootte te krijgen die je altijd al wilde. Je bent ongetwijfeld enthousiast om jezelf te zien met je geweldige nieuwe rondingen, maar je bent waarschijnlijk ook een beetje nieuwsgierig naar hoe het is om je implantaten wanneer de implantaten echt deel van je lichaam worden.

blog 05/10/2022 door Yvonne

Hier bespreken we de fysieke en emotionele veranderingen die je kunt verwachten in de eerste maanden na je borstvergroting met implantaten. Terwijl je eraan wint, is het normaal dat je wat vreemde sensaties voelt.

Wat kun je verwachten terwijl implantaten ‘wennen’ aan je lichaam?

In het begin merk je dat de implantaten wat hoger in de borst zitten. Geen zorgen, dat is normaal! De reden dat de implantaten zo hoog zitten, is dat de spier eromheen moet rekken. Momenteel vangt de spier het implantaat op. Na een tijdje zal de spier dus rekken en zullen de implantaten hun definitieve plaats in de borst vinden. Wil je meer weten over hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan verder over dit Drop & Fluff effect.

Dit vestigingsproces duurt bij de meeste patiënten ongeveer 3 maanden. Na deze tijd zul je nog slechts kleine aanpassingen in vorm en grootte kunnen opmerken naarmate je nieuwe borsten steeds dichter bij hun definitieve positie komen.

Hoe zullen de nieuwe borsten aanvoelen?

Terwijl je herstelt, voel je waarschijnlijk sensaties als steken en tintelingen. Het kan heel vreemd aanvoelen, maar er is niets aan de hand, deze sensaties zijn meestal van korte duur en vrijwel pijnloos. Het is normaal dat deze sensaties komen en gaan. Dit is een teken dat het borstweefsel goed geneest, omdat de zenuwuiteinden zich herstellen.

Een grote zorg voor veel patiënten is het verlies van gevoel in de tepel na een borstvergroting met implantaten. Tijdens het genezingsproces kunnen de tepels soms gevoelloos, pijnlijk of extra gevoelig aanvoelen, maar dit is voor de meeste patiënten tijdelijk.

Als je implantaten onder de spier zijn geplaatst, kun je ze waarschijnlijk voelen bewegen in hun zak wanneer je bepaalde oefeningen doet waarbij de borstspier betrokken is. Het kan in het begin een beetje verontrustend zijn, maar dit is ook volkomen normaal. Je implantaten glijden niet van hun plaats en de vorm wordt niet verpest.

Het is emotioneel: je aanpassen aan je nieuwe look

Een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien aspect van een borstvergroting zijn de emotionele ups en downs die veel patiënten ervaren. Zelfs als je dolblij bent met de resultaten en je je geweldig voelt over je nieuwe borsten, zul je af en toe last hebben van twijfels over de keuze voor een operatie. Misschien mis je zelfs je "oude" lichaam op een bepaald moment.

Geen paniek. Dit overkomt bijna iedereen na een cosmetische ingreep en niet alleen bij een borstvergroting. Het is een normaal onderdeel van het herstelproces. Je hebt een grote verandering aangebracht aan het lichaam waar je je hele leven mee hebt geleefd.

Zelfs vrouwen die al van jongs af aan weten dat ze borstimplantaten willen, gaan door een fase van aanpassing aan hun nieuwe vorm en identiteit. Van tijd tot tijd zul je je dus waarschijnlijk vreemd voelen, alsof je borsten niet bij jou horen.

Heb geduld. Na enkele weken of maanden zeggen de meeste van onze patiënten dat ze niet eens meer denken aan het feit dat ze borstimplantaten hebben. De nieuwe borsten zijn echt hun borsten geworden. Van alle emoties die je tijdens het herstelproces zult voelen, zal vooral meer zelfvertrouwen langdurig aanwezig blijven.

Tips voor het omgaan met emoties na een borstvergroting

  • Zorg dat je thuis veel steun hebt: Of het nu je familie of vrienden zijn, zij kunnen je alle hulp bieden die je nodig hebt tijdens je herstel. Door met hen te praten kun je je gevoelens onder woorden brengen, voorkom je een emotionele opeenhoping en krijg je meer gemoedsrust.
  • Maak vooraf een planning voor je herstelperiode: We adviseren je om voor je borstvergroting een lijst te maken met dingen die je kunt doen om je bezig te houden en je gedachten van het herstelproces af te leiden. Denk hierbij aan films kijken, boeken lezen en andere lichte activiteiten aanbevolen door je chirurg.
  • Volg de postoperatieve instructies: Zorg ervoor dat je je aan het postoperatieve schema houdt en vermijd inspannende activiteiten die je chirurgische incisielijn kunnen belasten, wat tot een slecht resultaat kan leiden. Volg ook de juiste wondreinigingstechnieken om het risico op infectie en andere complicaties te verminderen.
  • Neem zoveel mogelijk rust als je kunt: De herstelperiode is niet het moment om activiteiten te gaan ondernemen. Of het nu gaat om iets eenvoudigs als het verzorgen van je kinderen of de afwas doen, je moet een paar dagen rusten om je lichaam te laten genezen. Je chirurg zal je laten weten wanneer je je dagelijkse routine weer kunt oppakken.
  • Heb geduld met je herstelperiode: Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de duur van de herstelperiode kan verschillen van andere patiënten, omdat deze afhangt van verschillende factoren, zoals de anatomie van je lichaam, het type borstvergroting en de vooraf gewenste esthetische doelen. Om je emoties te verminderen, is het verstandig niet te oordelen over het resultaat als je nog blauwe plekken, zwellingen, roodheid, pijn en/of hechtingen hebt.
  • Raadpleeg je chirurg en het personeel van de kliniek bij twijfels of vragen: Als je thuis herstelt, communiceer dan met ons specialistisch medisch team van de Wellness Kliniek Genk in plaats van op internet te zoeken naar mogelijke oplossingen of strategieën om je genezingsproces te versnellen. In geval van bloedingen, toegenomen pijn, pus in de operatiewond en vreemde tekenen en symptomen, moet je onmiddellijk je chirurg raadplegen voor evaluatie en passende medische behandeling.

Meer informatie over borstvergroting in Genk

Als je een borstvergroting overweegt, nodigen wij je uit om een afspraak te maken voor een vrijblijvend consult bij Wellness Kliniek Genk. Onze artsen zijn er om je door het hele proces te begeleiden, van consultatie tot operatie, herstel en daarna. Wil je alvast een beeld hebben van het resultaat en de kosten? Bekijk dan onze borstvergroting foto's en borstvergroting prijzen.

Boek een vrijblijvende consultatie.