Gummy smile

Gummy smile: wat is de beste oplossing?

Een glimlach die meer tandvlees laat zien dan gewenst staat bekend als een gummy smile. Dit probleem treft een groot percentage van de wereldbevolking en hoewel het geen gezondheidsrisico vormt, kan het het zelfvertrouwen aantasten van degenen die eraan lijden. Bestaat hier een oplossing voor?

blog 03/02/2023 door Yvonne

Verschillende aandoeningen kunnen een gummy smile veroorzaken, zoals een korte of overactieve bovenlip, te veel tandvlees, overgroei van de bovenkaak of voortanden die ver naar voren staan. Gelukkig kan het vaststellen van de precieze oorzaak en een juiste diagnose helpen dit probleem te behandelen.

Wat zijn de oorzaken van een gummy smile?

Korte bovenliplengte

De gemiddelde liplengte bij volwassenen is ongeveer 20-24 mm. Lippen van minder dan 20 mm worden als kort beschouwd en kunnen leiden tot blootliggend tandvlees bij glimlachen of lachen, wat resulteert in een gummy smile.

Hypermobiele bovenlip

Een hypermobiele of overactieve lip wordt veroorzaakt door hyperactiviteit van de spier (levator labii), die bijdraagt tot de beweging van de mond en de bovenlip. Dit verhoogt de blootstelling van de tanden en het tandvlees.

Te veel tandvlees

Overgroei van het tandvlees rond de tanden kan leiden tot overmatig tandvlees. Hier zijn enkele aandoeningen die kunnen leiden tot overgroei van het tandvlees:

  • Slechte mondhygiëne (ophoping van tandsteen kan leiden tot ontsteking en zwelling van het tandvlees).
  • Aanwezigheid van systemische aandoeningen (bijv. erfelijke gingivafibromatose, leukemie).
  • Regelmatig gebruik van geneesmiddelen voor de behandeling van hypertensie, aanvallen of het immuunsysteem (bv. amlodipine, fenytoïne, cyclosporine).

Overgroei van de bovenkaak

Als het bot van de bovenkaak meer groeit dan normaal, wordt een overgroei van het tandvlees zichtbaar. Deze aandoening staat ook bekend als verticale maxillaire overgroei.

Excessieve groei van de tanden

Als de voortanden te veel groeien of te ver doorgroeien, groeit ook het tandvlees mee. Het resultaat is een overmatige spreiding van het tandvlees. Deze over-groei van de tanden wordt ook wel dentoalveolaire extrusie genoemd.

In sommige ernstige gevallen kan een gummy smile het resultaat zijn van een combinatie van meerdere factoren. Zo kunnen genetica, de aanwezigheid van een korte lip en overgroei van de bovenkaak een gummy smile veroorzaken.

Hoe behandel je een gummy smile?

Om een gummy smile te voorkomen zijn er verschillende niet-chirurgische behandelingen mogelijk, waaronder injecteerbare behandelingen. Deze bieden een effectief en minder invasief alternatief voor chirurgie, waardoor het uiterlijk van de glimlach kan worden verbeterd zonder dat een chirurgische ingreep nodig is.

Neuromodulator injecties

Neuromodulator injecties zijn een veel voorkomende cosmetische behandeling die het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes verminderen. Neuromodulatoren verlammen de overactieve lipspier en voorkomen dat de bovenlip bij het lachen te veel omhoogkomt. Neuromodulatoren kunnen ook de zichtbaarheid van overtollig tandvlees in rust verminderen.

Bij de behandeling van een gummy smile wordt de behandeling in kleine doses ingespoten om de overcontractie van de bovenlipspieren te beperken. Tijdens de procedure word je gevraagd om breed te glimlachen voordat de neuromodulator injecties worden toegediend om het beste resultaat te garanderen.

Neuromodulator injecties zijn een effectieve optie voor mensen met een hoge bovenlip, maar zijn geen permanente behandeling voor de gummy smile. Ze moeten om de 3 tot 6 maanden opnieuw worden geïnjecteerd.

Het aantal benodigde injecties en de plaats ervan hangen af van het type gummy smile dat je hebt. Zo krijgen patiënten met diepe nasolabiale plooien (lachrimpels) en korte bovenlippen meestal twee tot drie neuromodulatorinjecties per behandeling.

Hyaluronzuur injecties

Net als neuromodulatoren kunnen hyaluronzuurinjecties de hypermobiliteit van de bovenlip verminderen. Deze fillers kunnen de beweeglijkheid van de lippen gedurende 6 maanden tot een jaar verminderen.

Bij deze procedure wordt een kleine hoeveelheid hyaluronzuur geïnjecteerd in de bijholte van het gezicht. Dit remt de beweeglijkheid van de zijspieren in de regio en vermindert de verhoging van de bovenlip bij het glimlachen.

Hyaluronzuurbehandeling is een uitstekende optie gebleken voor de behandeling van de gummy smile, omdat het minder duur is dan een operatie en minder kans op complicaties en bijwerkingen heeft.

Het is belangrijk op te merken dat deze behandeling niet geschikt is voor alle gevallen van gummy smile. En omdat het een vrij nieuwe techniek is om de gummy smile te behandelen, moet je zeker een arts zoeken die ervaring heeft met injecteerbare procedures, zoals onze professionals van de Wellness Kliniek.

Onze professionals kennen de anatomie van het gezicht zeer goed en weten hoe ze hyaluronzuur nauwkeurig en veilig moeten aanbrengen om de beste resultaten te bereiken. Bovendien voeren wij, voordat de behandeling wordt uitgevoerd, een uitgebreide evaluatie uit om te bepalen of dit de juiste behandeling voor je is.

Verbeter het uiterlijk van uw glimlach in Genk

Heeft u een gummy smile en wil je je uiterlijk en zelfvertrouwen verbeteren? Bij Wellness Kliniek zet ons team van deskundigen zich in om je de beste behandeling en optimale resultaten te bieden om dit probleem te overwinnen.

Boek vandaag nog uw afspraak en geniet van een mooie en zelfverzekerde glimlach!