vrouw wast haren

Hoe je haar wassen na een borstvergroting?

Na een cosmetische ingreep zoals een borstvergroting helpt douchen om de wond of het incisiegebied schoon te houden. Daarnaast geeft het ook zeker een boost aan je ontspanning en zorgt het voor een fris gevoel. Het is echter belangrijk om je haren voorzichtig te wassen om te voorkomen dat er zeep of shampoo op de incisies terechtkomt.

blog 12/09/2022 door Yvonne

In Wellness Kliniek Genk zullen wij alle pre- en postoperatieve instructies geven voordat je een borstvergroting ondergaat. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent. Om je nu alvast kennis te laten maken met de instructies geven we graag een aantal algemene belangrijke tips voor het wassen van je haren na een borstvergroting.

Tips voor douchen na borstvergroting

Chirurgische wonden hebben een tijdje nodig om te sluiten, vaak zo’n 48 uur, maar mogelijk langer. Dit kan per persoon verschillen. Voor de zekerheid raden wij aan om de eerste drie weken na een borstvergroting niet volledig te douchen. De wond en het verband moeten droog blijven totdat de hechtingen zijn opgelost. Na die 3 weken mag je dus voorzichtig onder de douche, en dep je daarna goed de wond af. Gelukkig kun je je wel gewoon wassen. Zo mag je met een washandje je lichaam wassen, zolang je de wond maar droog houdt.

Tips voor het wassen van haar na een borstvergroting

We kunnen ons voorstellen dat je het fijn vindt om je haar eerder te wassen dan na drie weken. Gelukkig mag je wel je haar wassen, zonder dat je onder de douche staat. Hierbij kan hulp van je partner, vriendin of familielid goed bij van pas komen. Je kunt bijvoorbeeld je haar in de wasbak of in bad wassen. Let op, wacht wel minimaal 48 uur met je haar wassen, tenzij anders aanbevolen door je arts bij Wellness Kliniek. Die geeft je de specifieke instructies mee. Vind je het vervelend om je haren te wassen na een borstvergroting, omdat je daarbij vervelende bochten moet maken. Laat het dan gewoon nog even lekker zitten.

We diepen een aantal tips voor haren wassen na borstvergroting hieronder verder uit.

Vraag een vriend of familielid om te helpen

Als je je haardos schoon wilt houden in de dagen na de operatie, dan kun je het beste een vriend of familielid om hulp vragen, net zolang totdat de incisie volledig genezen is. Bij het wassen van de haren komen namelijk rekbewegingen kijken en die kunnen ervoor zorgen dat de wond opentrekt. Niet wenselijk, dus hulp vragen is de boodschap!

Vraag de persoon in kwestie om je haren en lichaam te wassen met een spons. Hiervoor kan diegene een emmer met warm water vullen en eventueel wat milde (!) zeep toevoegen. Het schoonmaken rond de incisiezone moet te allen tijde vermeden worden zolang dit nog niet genezen is. Even doorzetten door.

Niet in het water weken

Het haar mag dus op de derde dag na de operatie gewassen worden. Het is echter belangrijk om een bad, jacuzzi of zwembad te vermijden. De wond mag niet ondergedompeld worden in water, want weken is niet goed voor het herstel en dat stil zitten in water kan daarnaast leiden tot een infectie. In stilstaand water is de kans op bacteriën namelijk groter.

Vermijd(zwem)baden ten minste zes weken na de operatie, of langer indien voorgeschreven door de arts. Heb je een strandvakantie op de planning staan? Dan kun je beter even wachten met de borstvergroting. Dit is dan ook precies de reden dat veel vrouwen de ingreep liever niet in de zomer laten doen.

Probeer het proces snel te houden

Wellicht sta je het liefst lekker lang onder de douche om te ontspannen, maar dat is geen goed idee na een borstvergroting. Om genezingscomplicaties te voorkomen kun je het beste zo snel mogelijk douchen en je haren wassen (wel met beleid natuurlijk, je wilt niet dat de wond opentrekt, dus doe dat wel rustig aan).

In de eerste week na de operatie kun je je bovendien wat zwakjes voelen, zeker als je lang moet staan. Een douchekrukje biedt dan uitkomst. Op die manier kun je het gemakkelijker volhouden. Dat is ook handig voor de persoon die jouw haren wast, omdat die er dan eenvoudig bij kan.

Ga rustig met je lichaam om

Je lichaam heeft net een operatie ondergaan en daarom is het belangrijk om voorzichtig met je lichaam om te gaan. Gun het de rust die het nodig heeft. Tijdens het douchen kun je het beste heet water voorkomen, want dat kan leiden tot ontstekingen. Bovendien voelt heet water minder prettig aan en heeft dat niet zo’n goed effect op de genezing van de wond. Lauw of koud (niet ijskoud) is dan een betere keuze om je haren mee te wassen.

Ben je bewust van het feit dat het wassen van de haren na een borstvergroting langer duurt dan dat je daarvoor gewend was. Vermijd plotselinge en snelle bewegingen en zorg dat je rustig omgaat met je armen. Zoek naar een goede balans tussen deze tip en de voorgaande tip (proces snel houden) om voor het beste resultaat te gaan.

Verband droog houden

In het geval van verbanden, hechtingen of clips op het lichaam is het belangrijk om deze droog te houden. Dat wordt natuurlijk lastig als je gaat douchen, maar de oplossing is een waterdichte hoes. Vraag ook zeker de arts om advies. Die kan je vertellen hoe je de wond kunt afdekken. Soms kan hij of zij ook adviseren om het verband vóór het douchen te verwijderen.

Natte verbanden zijn in ieder geval nooit een goed idee. Ze verliezen daardoor een deel van hun beschermende functie en kunnen zelfs infecties veroorzaken bij wonden die nog aan het genezen zijn. Het verband zal van binnen langer nat blijven en er ontstaat een broeierig klimaat. Kortom, voorkomen dat de verbanden nat worden is van groot belang!

Wees voorzichtig, voorkom druk op de wond

Voor een snel herstel én een goede wondgenezing (en het voorkomen van littekens) is het belangrijk dat er zo min mogelijk druk wordt uitgeoefend op het incisiegebied. Dat wil dus ook zeggen dat je de wond uiterst voorzichtig schoon moet maken. Dit kan met een zachte natte doek of spons. Doe dit deppend in plaats van wrijvend.

Eventueel kun je antibacteriële zeep gebruiken om een infectie te voorkomen, maar let op, die zeep mag niet rechtstreeks op de wond gedept worden. Dit kan namelijk irritatie opleveren en dat wil je natuurlijk niet. Alleen water gebruiken zal in veel gevallen voldoen. In de douche zelf zet je de douchestraal altijd op de zachtste stand en neem je een positie in waarbij de incisiezone uit de buurt van de straal gehouden wordt.

Droog je haar aan de lucht

Na het wassen van het haar kun je het beste je vriend of familielid vragen om je haar voorzichtig droog te deppen met een handdoek. Zelf aan de slag gaan is niet zo’n goed idee, want daarmee leg je te veel druk op het gebied onder je oksel (door armbewegingen).

Föhnen moet je vermijden, want de hitte die daarbij vrijkomt kan zorgen voor droge en open splijtende huid, wat de wondgenezing niet ten goede komt. Gebruik de tijd waarin je haar droogt om lekker te relaxen en laat ook de wond drogen aan de lucht. Zo zal de wond beter en sneller genezen en voel je jezelf snel stukken beter.

Luister naar je lichaam

Zoals je hebt gelezen verdient de verzorging van je lichaam zeker wat extra aandacht na het douchen. Wij hopen dat we je wat duidelijkheid hebben kunnen geven over hoe je toch veilig je haren kunt wassen na een borstvergroting. Zorg ervoor dat je blijft genieten en gun je lichaam de rust die het nodig heeft.

Een laatste tip: luister naar je lichaam. Ook al mag je je haren rustig wassen, als het niet goed voelt doe het dan niet. Je haardos kan prima een tijdje zonder shampoo!

Van transparante informatie tot de beste nazorg

Heb je een borstvergroting gehad en heb je nog vragen, of zou je graag een borstvergroting willen laten doen? Neem dan contact op met Wellness Kliniek Genk. We helpen je bij al je vragen en gaan voor het mooiste borstvergroting resultaat met goed herstel. We steunen je gedurende het hele proces, van besluitvorming en operatie tot de aller beste nazorg..