Hoe weet ik of ik gynaecomastie heb?

Hoe weet ik of ik gynaecomastie heb?

Gynaecomastie is een medische aandoening die uitsluitend mannen treft en gekenmerkt wordt door de vorming en ophoping van borstweefsel in de borststreek.

blog 03/04/2023 door Yvonne

Het wordt vaak verward met pseudogynaecomastie, een ophoping van vet in hetzelfde gebied. Beide situaties kunnen een negatieve invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde en leiden tot onzekerheid bij degenen die ermee te maken krijgen.

In dit artikel bekijken we uitgebreid hoe we gynaecomastie kunnen herkennen, wat de oorzaken en symptomen zijn en welke behandelingsmogelijkheden er zijn om dit probleem effectief aan te pakken.

Gynaecomastie vaststellen

Gynaecomastie kan zich op verschillende momenten in het leven van een man manifesteren en komt vaker voor tijdens de adolescentie als gevolg van hormonale veranderingen. Om deze aandoening te diagnosticeren is het essentieel om de aanwezigheid van borstweefsel vast te stellen. Hierbij kunnen onder andere de volgende kenmerken optreden:

  • Hangende borsten.
  • Ronde borstvorming.
  • Uitstekende borsten.
  • Gezwollen tepels.

Als een of meer van deze kenmerken worden waargenomen, kan er sprake zijn van gynaecomastie. Bij oudere mannen met deze aandoening komt het ook vaak voor dat de huid in de borststreek verslapt.

Oorzaken van gynaecomastie

De belangrijkste oorzaak van gynaecomastie bij adolescente jongens is de puberteit. Hormonen, die als boodschappers fungeren, kunnen in deze periode uit balans raken en tot deze aandoening leiden.

Daarnaast kunnen bepaalde stoffen en medicijnen, zoals marihuana, amfetaminen, alcohol, heroïne en anabole steroïden (gebruikt om spieren op te bouwen en fysieke kracht te vergroten), ook gynaecomastie veroorzaken.

Ook sommige kruidensupplementen, zoals tea tree olie en lavendelolie, kunnen gynaecomastie veroorzaken. Soms kan het verschijnen van gynaecomastie een indicatie zijn van onderliggende medische problemen.

Hoe kan gynaecomastie worden onderscheiden van borstvet?

Vaak worden vetophopingen in de borststreek (pseudogynaecomastie) verward met gynaecomastie. Niet alleen omdat de twee aandoeningen visueel op elkaar lijken, maar ook omdat de oorzaken kunnen overlappen. Er zijn echter een paar manieren om de twee te onderscheiden.

Gynaecomastie wordt gedefinieerd als de overgroei van borstklierweefsel in de borstregio van een man. Pseudogynaecomastie wordt gekenmerkt door de ophoping van vetafzettingen in hetzelfde gebied als gevolg van obesitas of overmatige gewichtstoename.

Een doeltreffende manier om de twee aandoeningen te onderscheiden is door te voelen aan de tepel/tepelhof. Bij gynaecomastie is er een stevige knobbel die zacht of pijnlijk kan aanvoelen. Bij pseudogynecomastie daarentegen is er geen stevige of voelbare knobbel, omdat het vet zacht is en gelijkmatig verdeeld over de borststreek.

Bovendien kan pseudogynaecomastie ervoor zorgen dat de mannelijke borst er slapper uitziet, terwijl bij gynaecomastie de borst er steviger uitziet. Normaal borstvet verdwijnt meestal met een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Gynaecomastie verdwijnt echter niet door dieetveranderingen en lichaamsbeweging alleen, en chirurgische ingrepen zijn nodig om het te verminderen.

Behandelingen voor gynaecomastie

De behandeling van gynaecomastie hangt af van de vraag of er sprake is van gynaecomastie, pseudogynaecomastie of beide.

Gynaecomastie met weefselverwijdering

In gevallen van gynaecomastie, een aandoening die een toename van de omvang van het borstweefsel bij mannen veroorzaakt, kan een operatie worden uitgevoerd om het borstweefsel te verwijderen om de contour en het uiterlijk van de borst te verbeteren.

Bij deze operatie, ook wel subcutane mastectomie genoemd, wordt het overtollige borstweefsel voorzichtig verwijderd via incisies op strategische plaatsen.

Voor deze ingreep kan de chirurg incisies maken rond de rand van de tepel of in de natuurlijke borstplooi. De keuze van de incisie hangt af van de hoeveelheid te verwijderen weefsel. In beide gevallen is het de bedoeling dat de littekens zo onopvallend mogelijk zijn, zodat de esthetische gevolgen voor de patiënt zo klein mogelijk zijn.

Gynaecomastie met liposuctie

Liposuctie is een doeltreffende behandeling voor pseudogynaecomastie, een aandoening die wordt gekenmerkt door overtollig vet in de mannelijke borststreek. Deze chirurgische ingreep heeft tot doel dit overtollige vet te verwijderen en het uiterlijk van de borstkas te verbeteren, waardoor een slanker en harmonieuzer silhouet ontstaat.

Tijdens de ingreep maakt de chirurg kleine incisies aan beide zijden van de borst, zorgvuldig geplaatst om littekens tot een minimum te beperken. Vervolgens wordt een dunne, holle canule ingebracht en verbonden met een afzuigtoestel. Met dit instrument kan de arts het opgehoopte vetweefsel nauwkeurig en gecontroleerd verwijderen.

Tijdens het hele proces wordt een natuurlijke en aantrekkelijke borstcontour gevormd en aangepast aan de specifieke anatomie en esthetische doelstellingen van de patiënt. Na de ingreep worden de incisies gesloten en wordt een compressieverband aangelegd om het herstel te vergemakkelijken en de zwelling te verminderen.

Combinatie van weefselverwijdering en liposuctie

In gevallen waarin gynaecomastie en pseudogynaecomastie naast elkaar bestaan, kunnen beide procedures worden gecombineerd voor het beste resultaat.

Herstel na gynaecomastie

Het herstelproces varieert afhankelijk van de uitgevoerde behandeling. Na het verwijderen van weefsel is het gebruikelijk dat patiënten pijn, zwelling en blauwe plekken ervaren. Deze symptomen kunnen effectief onder controle worden gehouden door het gebruik van pijnstillers.

Rust wordt aanbevolen voordat men weer aan het werk gaat, wat kan variëren van één tot twee weken. Terugkeer naar fysieke activiteit wordt geleidelijk toegestaan, meestal drie weken tot een maand na de operatie.

Bij liposuctie is het herstelproces meestal beter beheersbaar. De eerste weken moeten patiënten een compressiekledingstuk dragen om de zwelling te verminderen en het genezingsweefsel te ondersteunen.

Lichaamsbeweging wordt gewoonlijk gedurende ongeveer drie weken beperkt, hoewel veel patiënten binnen enkele dagen na de operatie weer aan het werk kunnen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat herstel een individueel proces is dat uniek is voor elke persoon, dus het is essentieel om de instructies van je chirurg op te volgen.

Gynaecomastie operatie voor mannen in Genk

De grootste uitdaging van gynaecomastie bij mannen is hoezeer het hun gevoel van eigenwaarde aantast. De situatie wordt nog complexer als het moeilijk is om vast te stellen of de toename van het borstweefsel het gevolg is van gewichtstoename of van de gynaecomastie zelf.

Als je een gynaecomastie zelfonderzoek hebt uitgevoerd en nog steeds twijfels hebt over de resultaten, is het tijd om het advies van een plastisch chirurg te overwegen. In de Wellness Kliniek hebben we een team van hooggekwalificeerde deskundigen die je borst kunnen bestuderen en de meest geschikte oplossing voor jouw situatie kunnen bepalen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen om een vrijblijvende consultatie te plannen. Laat de frustratie veroorzaakt door prominente borstvorming als man achter je. Samen zullen we werken aan het herstel van je zelfvertrouwen en je welzijn.