Asia syndroom controle

Wat is het Asia-syndroom?

Autoimmune Syndrome Induced by Adjuvants (ASIA) is een auto-immuun syndroom dat wordt veroorzaakt door iets dat niet lichaamseigen is. Dit kan een vaccin zijn, de griep of, in het geval van plastische chirurgie, een (borst)implantaat.

blog 14/10/2022 door Yvonne

Wanneer een extern element in contact komt met het lichaam, kan het een gebeurtenis veroorzaken die het lichaam overgevoelig maakt, waardoor het overreageert, met auto-immuunproblemen als gevolg.

Hoewel het syndroom uiterst zeldzaam is, moeten patiënten met borstimplantaten zich bewust zijn van de symptomen en weten hoe ze de aandoening moeten behandelen als deze zich voordoet. Daarom vertellen wij in dit artikel alles wat je moet weten over het Asia-syndroom, wat de symptomen ervan zijn en wanneer de borstimplantaten vervangen noodzakelijk is.

Wat zijn de symptomen van het Asia-syndroom?

De symptomen van het Asia-syndroom kunnen van patiënt tot patiënt verschillen, maar het belangrijkste waarschuwingsteken is ernstige pijn en zwelling in de borst. Andere symptomen kunnen zijn:

  • Vermoeidheid;
  • Zwakte;
  • Gewrichtspijn;
  • Spierpijn;
  • Cognitieve stoornis;
  • Slaapstoornissen;
  • Koorts;
  • Droge ogen en mond.

Als een patiënt met borstimplantaten een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk medische hulp in te roepen om ernstige complicaties te voorkomen of uit te sluiten.

Hoe is het Asia-syndroom gerelateerd aan borstimplantaten?

Door het toegenomen gebruik van borstimplantaten worden deze in verband gebracht met het Asia-syndroom. Er is echter niet genoeg bewijs om met zekerheid te kunnen stellen dat borstimplantaten auto-immuunreacties en reumatische aandoeningen in het lichaam veroorzaken, omdat er waarschijnlijk ook andere genetische en omgevingsfactoren meespelen. Er is geen sluitend bewijs voor de diagnose, omdat de symptomen kunnen optreden in dagen, weken, maanden of zelfs vele jaren na de implantatie van de prothese.

Over het algemeen zijn borstimplantaten volkomen veilig. Bovendien worden ze onderworpen aan strenge studies en controles om hun duurzaamheid en veiligheid te garanderen. Daarom is er geen reden om je zorgen te maken over het Asia-syndroom, want het is erg zeldzaam.

Als je een borstvergroting met borstimplantaten overweegt, laat de vrees voor het Asia-syndroom je dan niet tegenhouden.

Wat is de behandeling voor het Asia-syndroom?

Er zijn twee mogelijkheden om het Asia-syndroom te behandelen. De eerste optie is de verwijdering van de boosdoener, in dit geval de borstimplantaten. Borstimplantaten verwijderen is een van de mogelijkheden om de symptomen van het Asia-syndroom operatief te verhelpen, als dit de oorzaak is.

Bij deze procedure worden de borstimplantaten verwijderd zonder dat er nieuwe voor in de plaats komen. Na verwijdering van de implantaten melden de meeste patiënten een aanzienlijke verlichting van de pijn en andere symptomen.

De andere optie voor de behandeling van het Asia-syndroom is de vervanging van borstimplantaten. Bij deze procedure worden de implantaten verwijderd en vervangen door nieuwere implantaten die wellicht minder snel pathologie zullen veroorzaken. Deze behandeling is ideaal voor patiënten die het volume van hun borsten willen behouden of zelfs verbeteren terwijl de symptomen van het syndroom verdwijnen.

Vrouwen met een familiegeschiedenis van dit patroon, auto-immuunziekten en allergieën hebben echter meer kans op dit soort pathologie. Daarom zal de arts de medische voorgeschiedenis van elke patiënt grondig evalueren alvorens te bepalen welke procedure geschikt is.

Wat kan ik doen om het risico op symptomen van het Asia-syndroom te minimaliseren?

Bij een borstvergrotende operatie met implantaten is het niet alleen belangrijk om te kiezen voor een deskundige en ervaren chirurg, je kunt zelf meer doen:

  • Volg de voorbereidende instructies voor de operatie strikt op.
  • Volg de instructies van je arts voor nazorg.
  • Beperk stress of belasting van je lichaam tijdens het herstel.
  • Behoud een gezonde levensstijl na de operatie.
  • Let op veranderingen in je borsten die kunnen wijzen op een complicatie.
  • Tijdens je herstel heb je regelmatig vervolgafspraken met het medisch team van Wellness Kliniek. Een van onze artsen kan je implantaten eventueel jaarlijks beoordelen om je gezondheid op lange termijn te beschermen en ervoor te zorgen dat ze goed blijven zitten en er jaar na jaar perfect uitzien.

Of je nu implantaten of natuurlijke borsten hebt, je moet je bewust zijn van alle veranderingen die aanleiding kunnen geven tot bezorgdheid, zoals pijn, koorts of vermoeidheid. In elk geval is het belangrijk je gezond verstand te gebruiken en contact op te nemen met een arts als je denkt dat iets niet werkt zoals het hoort.

Moet ik me zorgen maken over het Asia-syndroom?

Aangezien het Asia-syndroom uiterst zeldzaam is, mag het geen criterium zijn voor het ondergaan van operaties waarbij borstimplantaten worden gebruikt. De huidige borstimplantaten zijn veiliger dan ooit tevoren.

Bovendien wordt het risico op complicaties door de verbeterde chirurgische technieken die tegenwoordig worden gebruikt sterk beperkt. Daarom hoef je je bij huidige ingrepen geen zorgen te maken over dit syndroom.

Als je vragen hebt over mogelijke complicaties bij deze esthetische behandelingen, of als je hulp nodig hebt bij het nemen van een beslissing hierover, neem dan contact op met de Wellness Kliniek en wij zullen je graag adviseren tijdens een vrijblijvende consultatie.