Asia syndroom controle

Wat is het Asia-syndroom?

Autoimmune Syndrome Induced by Adjuvants (ASIA) is een auto-immuun syndroom dat wordt veroorzaakt door iets dat niet lichaamseigen is. Dit kan een vaccin zijn, de griep of, in het geval van plastische chirurgie, een (borst)implantaat.

blog 14/10/2022 door Yvonne

Wanneer een extern element in contact komt met het lichaam, kan het een gebeurtenis veroorzaken die het lichaam overgevoelig maakt, waardoor het overreageert, met auto-immuunproblemen als gevolg.

Hoewel het syndroom uiterst zeldzaam is, moeten patiënten met borstimplantaten zich bewust zijn van de symptomen en weten hoe ze de aandoening moeten behandelen als deze zich voordoet. Daarom vertellen wij in dit artikel alles wat je moet weten over het Asia-syndroom, wat de symptomen ervan zijn en wanneer de borstimplantaten vervangen noodzakelijk is.

Wat zijn de symptomen van het Asia-syndroom?

De symptomen van het Asia-syndroom kunnen van patiënt tot patiënt verschillen, maar het belangrijkste waarschuwingsteken is ernstige pijn en zwelling in de borst. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Vermoeidheid;
 • Zwakte;
 • Gewrichtspijn;
 • Spierpijn;
 • Cognitieve stoornis;
 • Slaapstoornissen;
 • Koorts;
 • Droge ogen en mond.

Als een patiënt met borstimplantaten een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk medische hulp in te roepen om ernstige complicaties te voorkomen of uit te sluiten.

Hoe is het Asia-syndroom gerelateerd aan borstimplantaten?

Door het toegenomen gebruik van borstimplantaten worden deze in verband gebracht met het Asia-syndroom. Er is echter niet genoeg bewijs om met zekerheid te kunnen stellen dat borstimplantaten auto-immuunreacties en reumatische aandoeningen in het lichaam veroorzaken, omdat er waarschijnlijk ook andere genetische en omgevingsfactoren meespelen. Er is geen sluitend bewijs voor de diagnose, omdat de symptomen kunnen optreden in dagen, weken, maanden of zelfs vele jaren na de implantatie van de prothese.

De borstimplantaten die door de artsen bij Wellness Kliniek gebruikt worden, zijn onderworpen aan strenge studies en controles om hun duurzaamheid en veiligheid te garanderen. Bovendien is het Asia-syndroom erg zeldzaam. Precieze cijfers zijn ons niet bekend, gezien onderzoeken elkaar soms tegenspreken of zelfs helemaal geen verband aantonen tussen Asia-syndroom en borstprotheses.

Uiteindelijk is het aan jezelf of je het mogelijke risico mee wilt nemen in je keuze om wel of niet voor borstimplantaten te kiezen. Wil je meer weten? Stel dan al je vragen en vertel over je onzekerheden tijdens een vrijblijvend consult met een specialist in Wellness Kliniek.

Wat is de behandeling voor het Asia-syndroom?

Er zijn twee mogelijkheden om het Asia-syndroom te behandelen. De eerste optie is de verwijdering van de boosdoener, in dit geval de borstimplantaten. Borstimplantaten verwijderen is een van de mogelijkheden om de symptomen van het Asia-syndroom operatief te verhelpen, als dit de oorzaak is.

Bij deze procedure worden de borstimplantaten verwijderd zonder dat er nieuwe voor in de plaats komen. Na verwijdering van de implantaten melden de meeste patiënten een aanzienlijke verlichting van de pijn en andere symptomen.

De andere optie voor de behandeling van het Asia-syndroom is de vervanging van borstimplantaten. Bij deze procedure worden de implantaten verwijderd en vervangen door nieuwere implantaten die wellicht minder snel pathologie zullen veroorzaken. Deze behandeling is ideaal voor patiënten die het volume van hun borsten willen behouden of zelfs verbeteren terwijl de symptomen van het syndroom verdwijnen.

Vrouwen met een familiegeschiedenis van dit patroon, auto-immuunziekten en allergieën hebben echter meer kans op dit soort pathologie. Daarom zal de arts de medische voorgeschiedenis van elke patiënt grondig evalueren alvorens te bepalen welke procedure geschikt is.

Wat kan ik doen om het risico op symptomen van het Asia-syndroom te minimaliseren?

Bij een borstvergrotende operatie met implantaten is het niet alleen belangrijk om te kiezen voor een deskundige en ervaren chirurg, je kunt zelf meer doen:

 • Volg de voorbereidende instructies voor de operatie strikt op.
 • Volg de instructies van je arts voor nazorg.
 • Beperk stress of belasting van je lichaam tijdens het herstel.
 • Behoud een gezonde levensstijl na de operatie.
 • Let op veranderingen in je borsten die kunnen wijzen op een complicatie.
 • Tijdens je herstel heb je regelmatig vervolgafspraken met het medisch team van Wellness Kliniek. Een specialist bij Wellness Kliniek kan je implantaten eventueel jaarlijks beoordelen om je gezondheid op lange termijn te beschermen en ervoor te zorgen dat ze goed blijven zitten en er jaar na jaar perfect uitzien.

Of je nu implantaten of natuurlijke borsten hebt, je moet je bewust zijn van alle veranderingen die aanleiding kunnen geven tot bezorgdheid, zoals pijn, koorts of vermoeidheid. In elk geval is het belangrijk je gezond verstand te gebruiken en contact op te nemen met een arts als je denkt dat iets niet werkt zoals het hoort.

Moet ik me zorgen maken over het Asia-syndroom?

Alles wat je in je lichaam plaatst, kan uiteindelijk een reactie geven. En hoewel onderzoeken elkaar tegenspreken of niet-eenduidig zijn, is het belangrijk om te weten dat het plaatsen van lichaamsvreemde materialen altijd tot symptomen kan leiden. Dat kan ook komen door andere oorzaken, zoals kapselvorming. En er is zeker niet altijd uitsluitsel over te geven.

Als je je zorgen maakt, is het sowieso slim om de ingreep te overwegen. Gelukkig gaat het echt niet zo snel mis. Maar zorgen maken is nooit een goed teken. We raden je daarom aan om een vrijblijvend consult te boeken met een specialist in de Wellness Kliniek. Je kunt dan al je onzekerheden op tafel leggen, en de chirurg kan je meer vertellen op basis van de kennis die op dat moment over het Asia-syndroom beschikbaar is.