vrouw met meetlint bij been

Zal een cruroplastie een duidelijk zichtbaar litteken achterlaten?

Plotseling en aanzienlijk gewichtsverlies, of het verouderingsproces zelf, kan verslapping in de dijstreek veroorzaken. Een cruroplastie, of dijbeenlift, kan het uiterlijk van dit gebied drastisch verbeteren door overtollig weefsel te verwijderen.

blog 19/08/2022 door Yvonne

Zoals bij elke operatie is littekenvorming na een cruroplastie onvermijdelijk, maar het doel van elke chirurgische ingreep is dat de patiënt minimale littekens overhoudt. Ze kunnen echter ook tot een minimum worden beperkt met de juiste postoperatieve zorg.

Hier zijn enkele dingen die je moet weten over de cruroplastie procedure, de voordelen ervan, en hoe je littekens kunt verminderen.

Wat is een cruroplastie?

Een cruroplastie, ook wel dijbeenlift genoemd, is een veilige en doeltreffende procedure voor de vormgeving van het lichaam, waarbij overtollig huid- en vetweefsel van de dijen chirurgisch wordt verwijderd en het resterende weefsel en de huid worden opgespannen om een stevig, gespierd en jeugdig uiterlijk te verkrijgen.

Of u nu een buitenste dijbeenlift, een binnenste dijbeenlift of een combinatieoperatie ondergaat, het doel van deze dijbeenverkleiningsprocedure is de huidtextuur van de dijbenen aan te pakken en te verslappen.

Een cruroplastie bepaalt de contouren van de dijen door de huid op te tillen en overtollige huid te verwijderen, en door de onderliggende weefsels aan te spannen.

Voordelen van cruroplastie

Deze populaire procedure is vooral nuttig als je veel bent afgevallen; aanzienlijk gewichtsverlies leidt vaak tot huidverslapping, en een cruroplastie kan die overtollige huid verwijderen. Enkele van de voordelen van deze behandeling zijn:

  • Vermindert schaafwonden aan de dijen en de kans op huidinfecties: Overtollige huid kan plooien vormen, die kunnen zweten. Dit vocht kan leiden tot schuurplekken en schimmel of bacteriële infecties. Cruroplastie kan deze plooien verwijderen en dit risico sterk verminderen.
  • Kleding en badpakken passen beter: Veel patiënten merken dat het veel gemakkelijker is om aantrekkelijke, goed passende kleding te vinden na het ondergaan van deze procedure. Kleedjes en badpakken zijn meer flatteus, en broeken passen beter. Een cruroplastie maakt dat je je comfortabeler voelt in meer onthullende outfits.
  • Het kan cellulitis op de dijen verminderen of elimineren: Hoewel cellulitisverwijdering niet een van de belangrijkste kenmerken of resultaten van een cruroplastie is, vinden veel mensen dat de procedure ook heeft geleid tot het gladstrijken van de gerimpelde huid op de dijen. Het verschilt echt van persoon tot persoon en kan niet worden gegarandeerd, maar dit kan een voordelige bijkomstigheid zijn.
  • Kan lichaamsbeweging vergemakkelijken: Veel patiënten melden vóór deze ingreep moeilijkheden of ongemak bij lichamelijke activiteit vanwege de omvang of de vorm van de dijen. Na de ingreep kun je meer dan ooit genieten van lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging.
  • Een slanker lichaam: Een cruroplastie kan de vorm en het uiterlijk van de benen en de billen verbeteren voor een meer evenredig en welgevormd lichaam.

Zorg om de kans op littekens na cruroplastie te minimaliseren

Het litteken van een dijbeenlift bevindt zich meestal in de plooi tussen de voorkant van het bovenbeen en de schaamstreek. Deze littekens worden meestal goed verborgen door ondergoed en bikini's.

De huid en het lichaam van elke patiënt reageren echter anders op cosmetische chirurgie. We doen ons uiterste best om littekens na de cruroplastie tot een minimum te beperken, waardoor een littekencorrectie niet nodig is. Het belangrijkste is dat je de pre- en postoperatieve instructies van de arts precies opvolgt. Houd ook de volgende tips in gedachten:

  • Gebruik siliconen producten: Siliconenproducten helpen om de collageenvezels in het verse litteken te wijzigen terwijl uw huid geneest.
  • Minimaliseer blootstelling aan de zon: Littekens die aan de zon zijn blootgesteld, verbranden gemakkelijker dan de omringende huid en kunnen hyperpigmenteren of permanent donkerder worden. Vermijd blootstelling aan de zon en gebruik altijd zonnebrandcrème totdat de littekens volledig genezen zijn.
  • Gebruik de juiste topische producten: Er is gebleken dat bepaalde producten die peptiden en/of groeifactoren bevatten, de resultaten van littekens kunnen verbeteren. Je arts kan de zorg in dit opzicht aanpassen en medicatie voorschrijven om de zichtbaarheid van het litteken te helpen verminderen.
  • Vermijd roken voor en na de cruroplastie: Patiënten moeten ten minste 4 weken voor de operatie en gedurende de gehele herstelperiode stoppen met roken. Roken veroorzaakt een vermindering van de bloedstroom en dit kan het natuurlijke genezingsproces van het lichaam belemmeren. Door ruim van tevoren en tijdens de herstelperiode te stoppen met roken, kan het risico op ernstige complicaties en een slechte genezing worden beperkt.

Met deze tips kunt u de littekens tot een minimum beperken. 12 tot 18 maanden na de operatie zijn ze volledig genezen en vrijwel onzichtbaar.

Krijg een jongere, krachtigere uitstraling

Een cruroplastie is een veilige en effectieve ingreep wanneer deze wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren cosmetisch chirurg. Een goede arts zal zorgvuldig rekening houden met littekenvorming en maatregelen nemen om incisies tot een minimum te beperken. Daarom zijn onze artsen in de Wellness Kliniek in Genk en Barcelona goed opgeleid om de ingreep zo uit te voeren dat het litteken verborgen blijft.

De omvang van het litteken zal variëren naargelang het gaat om een beperkte lift van de binnenkant van de dij, hoofdzakelijk tot de liesplooi, of om een volledige lift van de mediale dij die kan reiken tot aan de knie.

Om meer te weten te komen over hoe wij u kunnen helpen uw doelen te bereiken, kunt u een afspraak maken bij de Wellness Kliniek in Genk. Tijdens een consultatie zal een van onze artsen de risico's van littekenvorming uitleggen. Hoewel het niet mogelijk is om littekens te verwijderen, is het wel mogelijk om te voorkomen dat ze de cruroplastie resultaten verstoren.

Boek een vrijblijvende consultatie