Vrouw met te grote broek

Alles over een onregelmatige huid na liposuctie en andere complicaties

Liposuctie is een operatie die met de vooruitgang van de geneeskunde in de afgelopen jaren veel veiliger en doeltreffender is geworden. Het is een operatie met voorspelbare resultaten als er een goede diagnose wordt gesteld. Toch kunnen complicaties in de huid optreden. We leggen je uit hoe dat zit.

blog 15/09/2022 door Yvonne

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van alle effecten die liposuctie op ons lichaam kan hebben vóór de ingreep. Bij Wellness Kliniek willen we weten of een patiënt in aanmerking komt voor de operatie, en zo ja, hem of haar goed voorbereiden tijdens de consultatie en via onze website.

Het belangrijkste is te weten wat liposuctie inhoudt. Het is een chirurgische procedure om vetcellen te verwijderen uit verschillende delen van het lichaam, waarvan de buik, benen en billen de meest voorkomende zijn. Er zijn verschillende manieren om liposuctie in België uit te voeren, waaronder het gebruik van zuigcannules, het gebruik van ultrageluid en laser. Het type techniek hangt af van de klinische voorgeschiedenis, het te behandelen gebied, huidtype en de te bereiken doelstellingen.

Wie komt in aanmerking voor een liposuctieoperatie?

Het is belangrijk op te merken dat liposuctie alleen geen dieet en lichaamsbeweging kan vervangen, omdat het niet helpt om het gewichtsverlies op lange termijn vol te houden. Het is een niet-invasieve chirurgische behandeling die niet bedoeld is als oplossing voor overgewicht, maar als hulpmiddel om opgehoopte vetophopingen die door dieet en lichaamsbeweging niet (snel) verdwijnen, te verminderen.

Om uitstekende resultaten te garanderen en onregelmatigheden in de huid na een liposuctie te voorkomen, moet de patiënt aan bepaalde eisen voldoen:

 • In goede algemene gezondheid verkeren;
 • De huid moet voldoende stevig en elastisch zijn;
 • Geen eerdere operatie in het getroffen gebied gehad;
 • Een goede gezondheid van de longen en een goede bloedcirculatie;
 • Een stabiel gewicht hebben.

Deze aspecten zullen de toon zetten voor een succesvol resultaat en het beperken van risico's. Om de gezondheid van de patiënt te evalueren beoordelen wij de algemene gezondheidstoestand, voeding, niveau van lichamelijke activiteit, leefgewoonten en emotionele toestand.

We moeten ook rekening houden met de elasticiteit van de weefsels en de body mass index (BMI) van de patiënt. Na de operatie is het belangrijk een stabiel gewicht te behouden om het verloren vet niet terug te krijgen.

Welke onregelmatigheden van de huid kunnen verschijnen na een liposuctie?

Door overgewicht of een gebrek aan huidelasticiteit kunnen overal op de huid rimpels, ribbels of een hangende huid ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door de overdreven verwijdering van vet uit het lichaam en het onvermogen van de huid om zich aan te passen aan de contouren van de spieren en holtes.

Slapheid kan ook optreden bij oudere mensen en bij mensen met gewichtsveranderingen. Dit komt door het gebrek aan terugtrekkend vermogen van de huid en de aanwezigheid van striae, een teken van verlies van elasticiteit.

Een andere complicatie die kan optreden is het ontstaan van seroom door de ophoping van vocht onder de huid, die zonder het gebruik van gordels en lymfedrainage wordt geaccentueerd.

Na goed vooronderzoek en een nauwkeurige diagnose van het vetgehalte en de huidconditie van de patiënt kunnen wij liposuctie afraden als wij constateren dat deze onregelmatigheden een realistisch risico zijn. Het is de beslissing van de patiënt om de ingreep te ondergaan in de wetenschap dat deze sporen op zijn lichaam kunnen verschijnen.

Hoe dan ook, perfecte kandidaat voor de operatie of niet, er is een reeks maatregelen die je kunt nemen om de kans op onregelmatigheden te beperken, waardoor bijvoorbeeld abdominoplastie ook niet nodig is.

Hoe kun je je zich voorbereiden om deze onregelmatigheden te voorkomen?

Het is belangrijk te bedenken dat met een goede preoperatieve voorbereiding postoperatieve huidonregelmatigheden kunnen worden voorkomen. Daarom is het belangrijk het juiste medische team te kiezen voor de operatie. Zij begeleiden je tijdens het hele proces en zorgen voor het succes van de operatie.

Enkele zaken om rekening mee te houden:

 • Vermijd het innemen van bepaalde medicijnen (onze chirurg bespreekt dit met je);
 • Zorg dat je je goed inleest;
 • Zorg ervoor dat je fit en gezond bent in de dagen voor de operatie;
 • Eet goed en gezond;
 • Blijf goed gehydrateerd door veel water te drinken.

Wat te doen na de operatie?

Na de operatie moet andere postoperatieve zorg worden verleend en ben je niet direct klaar om alles weer te kunnen doen. Denk hierbij aan het volgende:

 • Draag een compressie kledingstuk;
 • Uitvoeren van postoperatieve drainage;
 • Het eten van voedsel met vochtafdrijvende eigenschappen;
 • Controles door de chirurg.

Voor een zo goed mogelijk resultaat, is het natuurlijk het belangrijkst om naar een kliniek te gaan die gespecialiseerd is in lichaamschirurgie in de Benelux. In de Wellness Kliniek bieden wij onze patiënten een professioneel team dat garant staat voor harmonieuze en natuurlijke resultaten. Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in onze kliniek in Genk voor een consultatie met een van onze chirurgen.

Plan je vrijblijvende consultatie.