buik met handen in hartvorm

Heb ik overgewicht? Je BMI vertelt meer.

Zwaarlijvigheid en overgewicht zijn twee grote gezondheidsproblemen in de hedendaagse samenleving. Gelukkig kun je op een eenvoudige en snelle manier weten in hoeverre dit bij jou aanwezig is om je gewicht onder controle te houden en je welzijn te verbeteren. Een goede manier is altijd om naar een kliniek in België te gaan om voedingsadvies in te winnen. De BMI-berekening, ook wel Quetelet-index genoemd, helpt bovendien te bepalen of je overgewicht of obesitas hebt en om gemakkelijker richting je ideale gewicht te werken.

blog 22/08/2022 door Yvonne

Wat is de BMI of Quetelet Index?

De Body Mass Index (BMI) is een van de meest gebruikte formules om te beoordelen of iemand zich op zijn of haar ideale gewicht bevindt. Om gezondheidsproblemen als gevolg van ondergewicht of overgewicht te voorkomen, is het aangeraden om binnen gezonde waarden te blijven, en de BMI biedt een snelle en eenvoudige manier om deze waarden vast te stellen.

Een eenvoudige berekening op basis van lengte en gewicht geeft een indicatie van het ideale gewicht. Het stelt daarnaast vast of er een afwijking is die pathologisch of zelfs gevaarlijk kan zijn.

De Belgische wiskundige Adolph Quetelet creëerde de body mass index (BMI) in 1832 op basis van statistieken. Deze eerste index werd de Quetelet-index genoemd en was bedoeld als algemene schaal voor de bevolking.

Toen de Amerikaanse fysioloog Ancel Keys het in 1972 introduceerde, werd het echter gebruikt voor individuele gezondheidsbeoordeling. Sindsdien is het op grote schaal gebruikt.

Hoe BMI berekenen?

De BMI is eenvoudig te berekenen, doordat het gewicht, dat in kilogrammen wordt gemeten, gedeeld wordt door het kwadraat van iemands lengte, die in meters wordt gemeten. De formule is kg/m^2, dus als we aannemen dat een vrouw 1,70 meter lang is en 65 kilo weegt, zou haar BMI 22,5 zijn.

Maar wat betekent dit echt? Er is een BMI-schaal die de lichamelijke conditie van een persoon aangeeft, gaande van "ondergewicht" tot "morbide obesitas".

  • Waarden onder 18,5 worden als ondergewicht beschouwd.
  • Waarden tussen 18,5 en 24,9 staan voor iemand die op zijn ideale gewicht zit.
  • Tussen 25 en 30 ligt een zekere marge die afhangt van het lichaamstype, maar wijst meestal op (licht) overgewicht.
  • Waarden boven 30 worden beschouwd als obesitas, die wordt onderverdeeld in type I, type II en type III, afhankelijk van de ernst ervan.

De vrouw in het bovenstaande voorbeeld, met een BMI van 22,5, zou volgens deze index een gezond gewicht hebben voor haar lengte. Haar ideale gewicht ligt tussen de 54 en 71 kg.

Hoe moeten we de BMI-index interpreteren?

Wat belangrijk is om in gedachten te houden bij je BMI, is dat dit slechts een richtlijn is. Door zijn eenvoud is het de ideale methode voor een snelle, maar niet onfeilbare berekening. Het moet op elk individueel persoon worden toegepast met de nodige kanttekeningen, aangezien ook factoren als algemene gezondheid, gewicht en slaap van belang zijn.

De BMI-formule houdt alleen rekening met lengte en gewicht. Het grootste probleem is dat er geen rekening gehouden wordt met spiermassa, waardoor bijvoorbeeld een Olympisch gewichtheffer boven het "gezonde" niveau kan zitten en technisch gezien overgewicht heeft. Een gezond BMI kan daarnaast een lichaam in slechte gezondheid met zeer weinig spieren en een hoog vetpercentage maskeren, aangezien spieren meer wegen dan vet.

Daarom is het raadzaam deze index enkel te gebruiken als algemene indicatie van je gewicht. Als je niet zeker weet of je BMI juist is, kun je het best een arts raadplegen. Zeker als je een waarde hebt die heel dicht bij een van de grenzen ligt, is het belangrijk om naast de BMI ook andere gezondheidsaspecten te beoordelen.

Wat moet ik doen als ik overgewicht of ondergewicht heb?

De ernst van de gezondheidsproblemen neemt toe naarmate de BMI verder van de gezonde waarden afligt. Waarden onder 18,4 moeten worden gecontroleerd en behandeld door een arts, net als waarden boven 36. Dit vanwege de ernstige gezondheidsproblemen die dit aan kan duiden.

Wanneer de BMI-waarden als overgewicht worden beschouwd, is het echter ook belangrijk dat mensen hun eigen welzijn beoordelen en professioneel advies inwinnen alvorens actie te ondernemen. Als iemand bijvoorbeeld een BMI van 26 heeft omdat hij veel spiermassa heeft, is een vermageringsdieet waarschijnlijk niet geschikt.

Idealiter wordt bij dit onderwerp duidelijk gemaakt dat een patiënt met overgewicht, afhankelijk van de mate daarvan, in aanmerking kan komen voor liposuctie als onderdeel van de behandeling. Tegelijkertijd kan loshangende huid na een vermagering worden behandeld met abdominoplastie.

Afhankelijk van het overgewicht van de patiënt kan Wellness Kliniek bariatische chirurgie aanbevelen, zoals een gastric bypass of gastric sleeve. Bariatrische chirurgie wordt uitsluitend uitgevoerd in onze kliniek in Genk, die gespecialiseerd is in dit soort behandelingen om je te helpen je ideale gewicht terug te krijgen.

Aarzel niet en boek nu een online consultatie.