twee vingers bij neus vrouw

Correctie van een bolvormige neustip

Een van de sleutels tot esthetische gezichtschirurgie is harmonie. Elk deel van het gezicht vult elkaar aan. Een belangrijke factor bij het bereiken hiervan is de punt van de neus. Dit speelt een sleutelrol omdat het een gebied is dat erg bepalend is voor de vorm en stijl van het gezicht.

blog 05/10/2022 door Yvonne

Over het algemeen vindt men het wenselijk dat dit deel van de neus dun en niet erg groot is, maar helaas kan niet iedereen de ‘perfecte neus’ hebben en is dus ook het tegenovergestelde mogelijk. Dit is het geval bij een neus met een bolvormige neustip. Daarvoor is er de bolvormige neustipcorrectie, maar voordat we het daarover hebben, is het goed om te weten om welk type neus het gaat.

Wat is een bolvormige neustip?

Een bolvormige neustip is zeer eenvoudig te omschrijven. Het is een brede en afgeronde neus die dit deel van het gezicht accentueert. Het is meestal een afgerond en asymmetrisch type neus. In sommige gevallen ziet de neus er zelfs gespleten uit. In het laatste geval kan soms een gebrek aan binding van de alaire kraakbeenderen aan de neuspunt worden waargenomen. Dit vereist hechting van beide kraakbeenderen of zelfs transplantatie van kraakbeen in de neustip.

Een bolvormige neus kan een geboorteafwijking zijn of een kenmerk van een bepaalde etniciteit.

Hoe kunnen we een bolvormige neustip veranderen?

Deze neuscorrectie is gericht op een specifiek deel van de neus. Het is eenvoudiger dan een volledige neusoperatie, sneller in herstel en minder ingrijpend.

Er kunnen twee soorten anesthesie worden gebruikt (plaatselijke of algehele anesthesie) en twee soorten technieken:

  • Gesloten neustipcorrectie: Dit wordt uitgevoerd via een incisie aan de binnenkant van de neus en laat over het algemeen geen zichtbaar litteken achter. Deze techniek heeft een kortere herstelperiode, omdat er niet veel handelingen in het te bewerken gebied nodig zijn. Het wordt meestal gebruikt wanneer de neus weinig aanpassingen nodig heeft om de gewenste stijl te bereiken.
  • Open neustipcorrectie: Hierbij wordt de incisie gemaakt in de neussteeg, d.w.z. het kraakbeen tussen de neusgaten. De plastisch chirurg heeft zo een ruimere toegang tot de binnenkant van de neus en kan eenvoudiger aan de neuspunt werken. Dit komt omdat de huid kan worden gelift en de neusstructuur in de diepte kan worden bekeken om beter te kunnen beslissen welke veranderingen aan de neus moeten worden aangebracht en zo het gewenste uiterlijk te bereiken. In dit geval is de postoperatieve periode langer, omdat de behandeling in het gebied invasiever is.

Voor de keuze van de techniek wordt de neus van elke patiënt bestudeerd en wordt bepaald wat voor hem of haar de beste optie is. Wanneer je graag de mening van een expert op dit gebied wilt, raden we je aan om een vrijblijvende consultatie met een van de specialisten bij Wellness Kliniek in Genk aan te vragen.

Vaak wordt dit type neuscorrectie uitgevoerd in combinatie met de correctie van andere onregelmatigheden in de neus, zoals de bekende aquiline neus (arendsneus of haviksneus) of een afwijkend tussenschot.

Hoe zijn de resultaten van deze operatie?

De resultaten van een neuscorrectie zijn definitief. Dat wil zeggen dat wanneer alles goed gaat er geen extra ingreep meer nodig is.

De resultaten beginnen meestal twee weken na de operatie zichtbaar te worden, maar de neus verandert en het duurt langer voordat het definitieve resultaat zichtbaar is. Afhankelijk van de dikte van de huid en de gebruikte techniek kan het langer of minder lang duren voordat de zwelling verdwijnt. De verandering is goed merkbaar en patiënten zijn vaak erg blij achteraf. Bekijk onze neustipcorrectie voor en na foto’s voor eerder behaalde resultaten in onze kliniek.

Wie is de ideale kandidaat voor deze operatie?

Als je zelf vindt dat je een bolvormige/ronde neus hebt en hier graag iets aan wilt doen, dan ben je vrijwel altijd een goede kandidaat. Wel wordt er rekening gehouden met je huidige gezondheidstoestand en of de omstandigheden optimaal zijn om een operatie te ondergaan. Deze beoordeling zal voorafgaand aan de operatie worden geëvalueerd door een van de artsen in een persoonlijke consultatie. Hierbij bekijken we ook wat de beste chirurgische behandeling voor jouw neus is en hoe en wanneer deze kan worden uitgevoerd. Ons doel is het bereiken van jouw ideale neus.

Boek een vrijblijvende consultatie.