vrouw na borstvergroting met handdoek

De meestgestelde vragen over het herstel van een borstvergroting

Je kijkt er al lang naar uit en eindelijk kan je aftellen naar jouw droomboezem. De borstvergroting is vlot verlopen en je kan niet wachten om met jouw nieuwe borsten te pronken. Maar wat nu? In deze blog leggen we je uit wat je mag verwachten na een borstvergroting.

blog 15/06/2022 door Barbra

De eerste dagen na de borstvergroting

Na het ontwaken word je goed opgevolgd door onze chirurg, anesthesist en het verplegend team. Zodra je volledig bij bewustzijn bent, word je naar je kamer gebracht waar je kan rusten. Na de borstvergroting mag je niet zelf rijden en kan je dus best iemand meenemen die je kan begeleiden. Je mag altijd dezelfde dag nog naar huis. 

Borstvergroting medicijnen

Net na de ingreep zullen je borsten nog wat pijnlijk en gespannen aanvoelen. Je krijgt de nodige medicatie voorgeschreven om het zo comfortabel mogelijk te maken. De eerste dagen na de borstvergroting raden we aan om voldoende te rusten. Dit betekent dat je geen auto mag rijden of zware fysieke taken mag uitvoeren. Blijf wel normaal bewegen, want dit is goed voor de bloedsomloop en draagt bij aan het herstelproces. 

Littekens na een borstvergroting 

De Wellness Kliniek gebruikt de eigen ontwikkelde MIBIS-techniek. Met deze techniek wordt de lengte van de incisie geminimaliseerd. Bij een borstvergroting met implantaten maken we een incisie van slechts 2 à 3 cm. We gebruiken bij Wellness Kliniek enkel zelf-oplosbare hechtingen. Na 2 tot 3 weken mogen de uitwendige zichtbare stukjes draad worden afgeknipt. De hechtingen lossen vanzelf op na enkele weken. 

De littekens vallen door de plaats en kleur nauwelijks op. Na 3 tot 9 maanden is het litteken haast onzichtbaar. Wanneer de wondjes zijn genezen en de korstjes weg zijn, raden we aan om een vochtregulerende gel, crème of littekenolie te gebruiken. Dit is zeker geen noodzaak, maar het kan voor sommige patiënten het genezingsproces van het litteken bevorderen. Het masseren van de borsten is niet nodig, het lichaam zorgt zelf voor de genezing. 

Maak je dus geen zorgen over littekens na een borstvergroting! Onze techniek laat slechts een minimaal, bijna niet-waarneembaar litteken achter. 

Zwelling na een borstvergroting 

Na de operatie zullen de borsten ietwat gezwollen zijn en gespannen aanvoelen. Dit is volkomen normaal aangezien je lichaam nog wat moet wennen aan je nieuwe borsten. De zwelling zal vooral bovenaan de borst zichtbaar zijn. Dit kan ervoor zorgen dat het in het begin lijkt alsof je borsten wat hoger zitten. De zwelling neemt na enkele dagen tot enkele weken af. 

Het gespannen gevoel van je borsten kan wat langer aanhouden dan de zwelling. Je huid en borstspier zullen zich geleidelijk aan aanpassen aan de borstprothesen. Dit heeft tijd nodig. 

Wanneer dalen de prothesen in? 

De prothesen worden tijdens de operatie op de juiste plaats geplaatst maar gaan door de spierwerking in het begin vaak tijdelijk hoger zitten. Het indalen zal geleidelijk aan gebeuren en kan tot 6 maanden in beslag nemen. Tijdelijke verschillen tussen de borsten zijn tijdens de eerste 6 maanden mogelijk en zijn geen reden tot ongerustheid. 

Drukverband en sportbeha na een borstvergroting 

Na je borstvergroting moet je nog heel even geduld uitoefenen vooraleer je mooie bh’s mag dragen. Hier wacht je best een 6 à 8 weken mee. Het is belangrijk om de eerste weken druk uit te oefenen op de borstklier en de prothese. 

Na de borstvergroting brengen we vaak een compressieverband of drukverband aan. Dit verband zorgt voor een mooier resultaat en voorkomt mogelijke infecties en nabloedingen. Het drukverband wordt strak om de borsten gewikkeld en dient 14 dagen te worden gedragen. Nadat het verband is verwijderd, draag je best dag en nacht een sportbeha gedurende minstens 6 weken. 

Borstvergroting complicaties 

Elke chirurgische ingreep gaat gepaard met bepaalde risico’s. Na een behandeling is er altijd een kans op complicaties. Een nabloeding of een wondinfectie zijn de meest voorkomende complicaties, ook al komen ze zelden voor. De nabloeding kan optreden de dag van de operatie of de dag erna. In de Wellness Kliniek werken we zo steriel mogelijk om de kans op complicaties klein te houden. 

Borstvergroting voor en na

Het resultaat van de borstvergroting is meteen zichtbaar. Je borsten hebben wel nog wat tijd nodig om volledig te herstellen. Het genezingsproces verloopt bij iedereen anders. Het definitieve resultaat van de borstvergroting is na enkele maanden zichtbaar. Bekijk de resultaten op onze pagina met borstvergroting voor en na foto's.

Prothesewissel herstel

Met de nieuwste en laatste generatie van implantaten is er bijna geen kans op lekkende borstprothesen. Bij de Wellness Kliniek gebruiken we enkel implantaten van de beste kwaliteit. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je niet langer tevreden bent met de grootte van je borsten. Wil je graag grotere borsten of toch liever wat kleiner? Dan is het vervangen van de borstimplantaten een oplossing. Het herstel van een prothesewissel is enigszins vergelijkbaar met een borstvergroting. Het jaarlijkse borstonderzoek dat je bij de gynaecoloog laat doen, is voldoende voor het controleren van de status van de implantaten. 

Wellness Kliniek Support

We zorgen er samen voor dat je zo snel mogelijk kan genieten van jouw droomboezem. Wellness Kliniek blijft bereikbaar tot je volledig hersteld bent en biedt 24/7 telefonische ondersteuning, ook op zon- en feestdagen. 

Wil je graag in contact komen met anderen en je ervaring delen of vragen stellen? Je kan lid worden van onze Facebookgroep “Wellness Kliniek Vriendinnen”. 

Heb je interesse in een borstvergroting? Boek jouw consult nu online en ontvang 50% korting op de consultatie