Cupmaat opmeten

Hoe bepaal je de juiste cupmaat?

Een borstvergroting is bij vrouwen wereldwijd de meest populaire operatie. Vrouwen die voor een borstvergroting kiezen, voelen zich vrouwelijker en zelfzekerder met hun vollere en stevigere borsten. Overweeg je een borstvergroting? Dan is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Weet je niet goed welke nieuwe vorm of grootte je wilt? Tijdens het eerste consult bekijkt de arts dit samen met jou. Wil je zelf al een idee krijgen van het resultaat? Lees dan zeker verder!

blog 26/04/2022 door Barbra

Je eigen cupmaat opmeten 

Om het soort implantaat en grootte te bepalen, dienen we het verschil te weten tussen je huidige en gewenste cupmaat. Afhankelijk van je eigen cupmaat, lichaamsbouw en het gewenste resultaat bepaalt de chirurg samen met jou welk soort implantaat, volume en bijgevolg aantal cc, het best bij je past. Een borstvergroting zorgt er ook voor dat je silhouet meer in balans is. Het gaat niet enkel om het groter en steviger maken van de borsten, maar ook dat ze meer in verhouding zijn met de rest van je lichaam.

Wat is mijn cupmaat na een borstvergroting?

Tijdens het eerste consult krijg je pasvormen zodat je al kan inschatten hoe het resultaat er bij jou gaat uitzien. Je kan ook foto’s meenemen van wat je graag zou willen. Vraag je je af welke cupmaat je hebt? Of wil je thuis zelf al eens aan de slag en je nieuwe cupmaat berekenen? Neem dan wat gekookte rijst, twee plastic zakjes, een maatbeker en een sportbeha bij de hand! Doe vervolgens de rijst in de maatbeker. Het aantal gram van rijst komt overeen met het aantal cc van de implantaten. Hoeveel gram is een cupmaat nu juist? Een zakje met 200 gram rijst is vergelijkbaar met een implantaat van 200 cc. Steek vervolgens de rijst in de plastieke zakjes en leg deze in je sportbeha. Zo krijg je al een beeld van het resultaat en kan je verschillende cupmaten vergelijken.

Twijfel je toch nog over welke cupmaat het beste bij je past? Geen probleem! Tijdens het consult helpt de chirurg je optimaal om een beter idee te krijgen en kan je al jouw vragen stellen. 

Soorten borstimplantaten 

Naast het aantal cc, speelt ook het soort implantaat een belangrijke rol. Net zoals er verschillende soorten borsten zijn, zijn er ook verschillende soorten implantaten. Bij Wellness Kliniek bieden we enkel borstimplantaten aan van topkwaliteit. De meest vertrouwde implantaten op de markt zijn Laboratoires Arion en Motiva. Je kiest samen met de chirurg het gewenste implantaat, zonder verschil in kostprijs.

  • Siliconen borstimplantaten: Moderne cohesieve siliconen implantaten zijn uiterst veilig. De binnenkant is een stevige, siliconen gel omhuld met een zacht, maar stevige 'schil'. De implantaten kunnen niet meer lekken in het lichaam, mochten ze eventueel scheuren. Siliconen implantaten geven een zeer aantrekkelijke vorm. Ze voelen soepel en zacht aan, bijna als natuurlijk borstweefsel.

  • Hydrogel borstimplantaten: De hydrogel borstimplantaten worden ook wel watergel implantaten genoemd. Deze implantaten bestaan uit 3,7% carboxymethylcellulose en 96,3% fysiologisch serum (water) en zijn 100% biologisch afbreekbaar. Mocht er een lek ontstaan, zal je lichaam de onschadelijke vloeistof op natuurlijke wijze afscheiden.

  • Zoutwater borstimplantaten: Deze borstimplantaten worden opgevuld met een speciale zoutoplossing (fysiologisch serum) na het inbrengen. Ook deze oplossing is volledig onschadelijk en wordt door het lichaam op natuurlijke wijze verwijderd bij eventuele lekkages. 

Verschillende vormen implantaten 

Je kan niet alleen kiezen uit het soort implantaat, maar ook uit de verschillende modellen zoals rond en druppelvormig. Druppelvormige implantaten worden vaker gebruikt bij reconstructieve borstvergrotingen na bijvoorbeeld borstkanker. Ronde implantaten worden voornamelijk gebruikt bij esthetische borstvergrotingen. Deze implantaten vullen de bovenkant van de borst meer op. Het resultaat is echter ook sterk afhankelijk van de huidige vorm en het volume van de borsten. 

Het profiel van de borstimplantaten

De verschillende profielen spelen ook een belangrijke rol. Deze kunnen extra hoog, hoog, medium of laag zijn. Het profiel is de afstand van het implantaat en de borstwand. Deze afstand van de implantaten bepalen we aan de hand van het gewenste resultaat. Wil je meer volheid aan de bovenkant van de borst of juist aan de zijkanten? Wil je een gematigd of opvallend decolleté? Op basis van de antwoorden op deze vragen kiezen we samen voor een bepaald profiel. 

De plaatsing van het implantaat

De plaatsing van het implantaat heeft ook een invloed op het resultaat. Zo kan het implantaat voor de borstspier, achter de borstspier of dual plane geplaatst worden. 

  • Voor de borstspier (subglandulair): Het implantaat wordt geplaatst onder het klierweefsel, maar boven de grote borstspier. Dit zorgt ervoor dat het borstimplantaat op een natuurlijke manier met de borst meebeweegt. Het herstel verloopt bij deze techniek ook iets vlotter. 
  • Achter de borstspier (submusculair): De plaatsing van het borstimplantaat gebeurt onder de grote borstspier. Hierdoor zal het implantaat bedekt zijn met een extra spierlaag. De kans op het voelen of zien van het implantaat is hier zeer laag. Het herstel verloopt hier iets minder vlot ten opzichte van de subglandulaire methode. 
  • Dual plane: De dual plane methode wilt zeggen dat men het implantaat deels onder de grote borstspier en deels daarboven plaats. Het grootste gedeelte van de prothese ligt onder de borstspier. Het onderste en buitenste gedeelte van het implantaat ligt enkel onder de borstklier. 

De verschillende borstvergroting maten 

Voornamelijk het volume van de borstimplantaten zal bepalen hoe groot jouw boezem wordt. Dit volume kan bij iedereen verschillen, naargelang het gewenste resultaat. 

Bij Wellness Kliniek bieden we implantaten aan van 195 cc tot 1050 cc. Afhankelijk van de hoeveelheid cc, worden je borsten één of meerdere cupmaten groter. Streef je naar een natuurlijk resultaat? Dan kies je best voor een volume tussen 260 en 370 cc. Een groter resultaat is ook mogelijk. Dan raden we bijvoorbeeld een implantaat van 500 cc aan. 

Voorbeelden van de verschillende cupmaten

Heb je momenteel bijvoorbeeld cupmaat A en wil je graag naar cupmaat B? Dan kan je best kiezen voor een volume van 250 à 300 cc. Wens je graag groter te gaan (cupmaat C-D), dan zal je eerder kiezen voor een volume tussen 300 en 430 cc. 

De chirurg kan met jou geen exacte cupmaat bespreken, maar zal wel een indicatie geven van het resultaat. Tijdens de consultatie wordt je lichaam volledig opgemeten en worden de verschillende mogelijkheden besproken.

Wil je graag meer weten over bepalen van het juiste volume? Boek nu jouw consult online en ontvang 50% korting op de consultatie