vrouw wijst naar oor

Hoe los je "bloemkooloren" op?

Als je ooit naar sporten als boksen, judo of mixed martial arts (MMA) hebt gekeken, heb je waarschijnlijk gezien dat de oren van veel professionele vechters uitpuilen en misvormd zijn.

blog 06/12/2022 door Yvonne

Deze aandoening staat bekend als "bloemkooloren", en is het gevolg van herhaalde verwondingen aan het oor. En hoewel het zeer vaak voorkomt bij gevechtssporten, kan het altijd optreden wanneer iemand een aanzienlijk trauma aan het oor oploopt.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk om bloemkooloren te corrigeren en de pijn en bijbehorende symptomen te verminderen. Een uitstekende optie is een oorlelcorrectie, waarbij de oorlel wordt verkleind en de oorspronkelijke vorm van het oor wordt hersteld. Deze operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en is een betrekkelijk eenvoudige procedure.

Lees verder voor meer informatie over deze aandoening en de behandelingen ervan. Je vindt informatie over de oorzaken en symptomen van bloemkooloren. We behandelen ook alles wat je moet weten om deze misvorming te voorkomen.

Wat zijn bloemkooloren?

Bloemkooloren zijn ook bekend als perichondriaal hematoom of worstelaars oor. Bloemkooloren zijn het gevolg van een bloedprop (auriculair hematoom) veroorzaakt door een zware slag op het oor. Door de klap komt de huid los van het kraakbeen dat het oor zijn vorm geeft en zwelt de holte op met bloed of andere vloeistoffen.

Deze ophoping van bloed of vocht leidt tot een tekort aan voedingsstoffen voor het oorweefsel. Als het niet behandeld wordt, wordt het bloed dikker en begint zich nieuw fibreus weefsel te vormen. Na 7-10 dagen verhardt het auriculaire hematoom tot een permanent gezwollen vorm die op een bloemkool lijkt.

Wat veroorzaakt bloemkooloren?

Elk type trauma of klap op het oor kan bloemkooloor veroorzaken. Bloemkooloorverwondingen komen vaak voor bij contactsporten zoals worstelen, judo, rugby, en boksen. Andere sporten, zoals honkbal, hockey en skateboarden, zijn ook een risico voor oorletsels als de spelers geen goede beschermingsmiddelen dragen.

Andere oorzaken van bloemkooloren

Hoewel bloemkooloren vaak in verband worden gebracht met vechtsportverwondingen en ontsteking van het oorkraakbeen, kunnen de volgende aandoeningen ook leiden tot het ontstaan van deze misvorming:

  • Infecties van de oorlel.
  • Gebruik van antistollingsmiddelen.
  • Ontstoken kraakbeen door terugkerende polychondritis.
  • Piercings in het bovenste deel van het oor (hoewel dit alleen bloemkooloor kan veroorzaken als de piercing geïnfecteerd raakt).

Wat zijn de symptomen van bloemkooloor?

Na een oorletsel zijn de symptomen vergelijkbaar met die van elk ander letsel. Er is roodheid, pijn, verhoogde temperatuur in het gebied en er kan een lichte zwelling optreden.

Het is zorgwekkend als er een zwelling in het buitenoor wordt waargenomen. Dit is het moment waarop bloedproppen ontstaan waardoor de verse bloedtoevoer naar het kraakbeen wordt afgesneden. Als bloemkooloor onbehandeld blijft, kan het leiden tot het volgende:

  • Oorsuizen
  • Gehoorverlies
  • Hoofdpijn

Hoe voorkom je bloemkooloor?

De beste manier om bloemkooloor te voorkomen is het risico erop verkleinen. Bij elke vorm van sport moeten de spelers passende beschermingsmiddelen dragen. Beschermingsmiddelen zoals helmen beschermen de oren uitstekend en helpen letsel te voorkomen.

Maar als het toch gebeurt is de beste manier om dergelijke verwondingen onmiddellijk na het ontstaan ervan te behandelen. Zoek zo snel mogelijk medische hulp, want langer dan twee dagen wachten kan leiden tot afstervend weefsel (necrose) en de misvorming die je probeert te voorkomen.

Mogelijke oplossingen voor bloemkooloren

Als bloemkooloren aanwezig zijn kan deze aandoening in de meeste gevallen worden hersteld met cosmetische chirurgie. Hoewel er verschillende chirurgische methoden zijn om bloemkooloren te herstellen, is de beste oplossing om deze aandoening te behandelen meteen lobuloplastie of lobulecorrectieoperatie (oorlelcorrectie).

Lobuloplastie om bloemkooloren te herstellen is een kleine chirurgische ingreep waarbij de misvorming wordt verkleind en het oor zijn oorspronkelijke uiterlijk terugkrijgt. De operatie laat een klein en amper zichtbaar litteken achter het oor achter.

Zoals bij elk type operatie, moeten patiënten voor in goede algemene gezondheid verkeren. De procedure duurt meestal ongeveer een uur, afhankelijk van de complexiteit, en wordt meestal poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Na de ingreep zal de arts het herstel nauwlettend volgen, omdat de mogelijkheid bestaat dat de misvorming terugkomt.

Bloemkooloren corrigeren in Genk

Als je last hebt van de gezondheidsgevolgen of esthetische onvolkomenheden van bloemkooloren, kun je vertrouwen op de chirurgen van de Wellness Kliniek om ze voor je op te lossen. Behandeling is essentieel, zowel voor de blijvende gezondheid en functie van je oor, als voor de esthetiek op lange termijn.

Onze bekwame plastische chirurgen hebben ruime ervaring in verschillende oorcorrecties. Bovendien nemen ze de tijd om je persoonlijke zorgen te begrijpen en de meest effectieve behandelingsopties voor je situatie te bieden.

Neem contact met ons op bij Wellness Kliniek Genk om je consult in te plannen en een van onze chirurgen zal de beste koers bepalen. Onze kliniek gebruikt de nieuwste technieken en innovatieve technologie om ervoor te zorgen dat je oor er weer zo natuurlijk mogelijk uitziet.