Vrouw wijst naar oren

Kan een mislukte oorcorrectie worden gecorrigeerd?

Te grote of uitstekende oren (flaporen) kunnen al op jonge leeftijd tot onzekerheden leiden. Om dit probleem op te lossen gaan mensen vaak naar een plastisch chirurg voor een otoplastiek, beter bekend als een oorcorrectie.

blog 26/09/2022 door Yvonne

Deze operatie maakt het mogelijk de vorm en de grootte van de oren aan te passen aan de wensen van de patiënt, en brengt meer symmetrie en harmonie in het gezicht. Zoals elke operatie moet een otoplastie worden uitgevoerd door een professional die deskundig is in dit soort ingrepen en die naar behoren is opgeleid en geaccrediteerd. Anders bestaat het risico dat de resultaten van de otoplastie niet zijn zoals verwacht en dat zich in de postoperatieve periode complicaties voordoen.

In onze kliniek zien we helaas regelmatig patiënten die elders een oorcorrectie uit hebben laten voeren die niet naar behoren is uitgevoerd. Is dit ook bij jou het geval, dan vind je in dit artikel enkele oplossingen voor een slechte oorcorrectie en leggen we alles uit wat je weten over deze operatie.

Laten we bij het begin beginnen: wat is otoplastiek?

Otoplastie is de ingreep om de vorm van flaporen te veranderen, een flapoorcorrectie. Deze operatie wordt aanbevolen voor volwassenen die graag het uiterlijk van hun oren willen veranderen.

Via een kleine incisie in het gebied achter het oor corrigeert de chirurg de positie van het kraakbeen en past de vorm ervan aan de behoeften van de patiënt aan. Deze procedure is meestal eenvoudig en vereist slechts een plaatselijke verdoving.

De postoperatieve periode is snel en vereist alleen dat de patiënt een verband draagt rond het geopereerde gebied. Twee weken na de otoplastiek kan de patiënt weer een volledig normaal leven leiden.

Enkele van de gebruikelijke postoperatieve symptomen zijn zwelling en blauwe plekken in het gebied, die na enkele dagen verdwijnen. Deze symptomen mogen voor de patiënt geen groot ongemak of pijn veroorzaken.

Het kan gebeuren, meestal als gevolg van slecht uitgevoerde otoplastieken, dat de patiënt ernstigere en pijnlijkere klachten krijgt die de gezondheid aantasten. Als dit het geval is en je een persoonlijke diagnose van een in otoplastieken gespecialiseerde arts nodig hebt, kun je hier een vrijblijvende consultatie boeken.

Welke symptomen kunnen optreden bij een slecht uitgevoerde flapoorcorrectie?

Een slecht uitgevoerde oorcorrectie kan ernstige symptomen veroorzaken die de gezondheid van de patiënt in gevaar kunnen brengen. In andere gevallen zijn de resultaten niet zoals verwacht en kan de patiënt zijn zelfvertrouwen verliezen. 

Enkele symptomen van een ooroperatie die niet als gebruikelijk worden beschouwd en die het gevolg kunnen zijn van een mislukte otoplastie zijn de volgende:

  • Infectie van het gebied: Soms kunnen de hechtingen na een otoplastiek geïnfecteerd raken, wat leidt tot huid- en kraakbeeninfecties die moeten worden behandeld met door de arts voorgeschreven antibiotica.
  • Pijn of juist gevoelloosheid in het gebied: Beide symptomen kunnen optreden wanneer de arts die de otoplastiek uitvoert onvoldoende ervaring heeft. Het is ook mogelijk dat deze symptomen worden veroorzaakt door de lichamelijke aandoeningen van de patiënt zelf.
  • Asymmetrisch resultaat: Asymmetrie na de operatie is een van de grootste angsten van mensen die een otoplastiek ondergaan. Een medisch team met ruime ervaring in het uitvoeren van otoplastieken is essentieel voor een symmetrisch en natuurlijk resultaat. Als je een otoplastiek hebt ondergaan en niet tevreden bent met het resultaat, kunt je een afspraak maken met een chirurg van de Wellness Kliniek en hij of zij zal een oplossing bieden.
  • Gehoorverlies: Dit is een van de meest zorgwekkende risico's voor patiënten die een otoplastiek ondergaan. Het moet gezegd worden dat het niet gebruikelijk is om het gehoor te verliezen na dit type operatie, aangezien otoplastiek alleen de pinna corrigeert, maar niet ingrijpt in de gehoorgang. In ieder geval moet de chirurg voordat hij een otoplastie uitvoert, waarbij de vorm van het buitenste deel van de oren (de pinna) wordt veranderd, de anatomie van het oor bestuderen zodat het gehoor niet wordt aangetast.

Al deze risico's kunnen gemakkelijk worden vermeden als je een ervaren plastisch chirurg kiest en de postoperatieve instructies correct opvolgt.

Hoe corrigeer je een mislukte oorcorrectie?

Het is normaal dat je onzeker en bezorgd bent als je een oorcorrectie hebt ondergaan en ontevreden bent over het resultaat. Dit kan onder meer gebeuren als de oren te dicht bij het hoofd zitten of als de oorzaak van de misvorming niet is gecorrigeerd.

Gelukkig kan een mislukte otoplastiek meestal worden gecorrigeerd. Gewoonlijk zal de chirurg ervoor kiezen het gebied opnieuw te opereren en de aspecten te corrigeren die niet zijn verlopen zoals de patiënt had verwacht. Voor deze tweede operatie moet je 3 tot 6 maanden na de eerste ingreep wachten tot de zwelling en de fibrose volledig zijn verdwenen.

Wie kan een correcte otoplastie uitvoeren?

Als het gaat om cosmetische geneeskunde en chirurgie is het essentieel om in deskundige handen te zijn zodat er geen verrassingen zijn. Bij de Wellness Kliniek vind je gespecialiseerde chirurgen die je op een transparante en veilige manier adviseren tijdens een eerste consultatie. 

Of het nu je eerste ingreep is of dat je al een oorcorrectie heeft ondergaan en niet het gewenste resultaat hebt bereikt, maak een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten om samen de mogelijkheden te bespreken.