Vrouw denkt na over borstvergroting

Krijg ik littekens na een borstvergroting?

Borstvergroting is een borstchirurgietechniek die de laatste jaren sterk is verbeterd, waardoor er steeds betere resultaten zijn wat betreft natuurlijkheid en veiligheid. Het is een ingreep die bij ons voor veel tevreden patiënten zorgt.

blog 29/08/2022 door Yvonne

Het is echter normaal dat vrouwen zich zorgen maken over de vraag of ze met een borstvergroting wel een goed resultaat bereiken. Dit betreft niet alleen de vraag of zij mooie, natuurlijke borsten zullen krijgen (uiteraard met een grotere omvang), maar ook op de vraag of het naderhand op zal vallen dat ze een operatie hebben ondergaan. Kortom, of er dus een duidelijk litteken zichtbaar is.

Na een borstvergrotende operatie treedt er onvermijdelijk enige littekenvorming op. Hoe dit er later uitziet is echter afhankelijk van de locatie en grootte van de incisie die gemaakt wordt op de borstprothesen te plaatsen.

Het belang van een ervaren professional

Bij een borstvergrotende operatie wordt een borstimplantaat of -prothese in de borst van de patiënt geplaatst, waarbij een kleine incisie wordt gemaakt. Als we een geavanceerde techniek gebruiken en deze wordt uitgevoerd door een gekwalificeerd professioneel team, zal de incisie beperkt zichtbaar zijn en kan dit zonder problemen verstopt worden.

Bij de Wellness Kliniek zijn we specialisten in alle soorten lichaams- en borstchirurgie, aangezien onze chirurgen veel beroepservaring hebben. Zij zullen luisteren naar je wensen en verwachtingen en proberen een zo natuurlijk mogelijk resultaat te verkrijgen.

Je komt meer te weten over het team op onze homepage, waar je ook onze faciliteiten en medische instrumenten ziet. Aarzel niet om een afspraak te maken en eindelijk de look te krijgen die je wenst. Maar eerst is het belangrijk te weten welke aspecten het resultaat van de borstvergroting en het litteken beïnvloeden.

Welke borstvergrotingstechnieken kunnen worden gebruikt?

Er wordt ten eerste een strategie bepaald om een bepaald gedeelte van het lichaam bloot te leggen tijdens de operatie. Dit is een cruciaal punt voor de latere resultaten, vooral bij een operatie met een esthetisch doel zoals deze.

Het uiterlijk van littekens na een borstvergroting varieert afhankelijk van de gebruikte techniek. Er zijn verschillende locaties waar een incisie kan worden gemaakt en via welke weg een implantaat kan worden geplaatst.

  • Oksel: Deze incisie wordt voornamelijk gemaakt om ronde prothesen in te brengen. Hoewel deze benadering de esthetiek van de implantaten enigszins kan belemmeren, is het voordeel dat het litteken onder de oksel wordt bedekt en veel minder opvalt dan bij een traditionele benadering. Het gaat hier echter om een minder gebruikte aanpak, aangezien het uiteindelijke esthetische resultaat minder goed is. In de meeste gevallen is het beter te kiezen voor een ander type incisie dat een natuurlijker resultaat geeft.
  • Submammaire plooi: Wordt bij de Wellness Kliniek het vaakst gebruikt vanwege onze “Minimally Invasive Breast Implant Surgery” (MIBIS) techniek. De MIBIS-borstvergroting is ideaal om een zo klein mogelijke incisie te maken en zo een zo klein mogelijk litteken over te houden.
  • Areola: Dit type benadering wordt soms gebruikt voor ronde prothesen en het belangrijkste voordeel ervan is dat de littekens vrijwel onzichtbaar zijn. De incisie kan transareolair-submaxillair of subaerolair zijn als we een nog bevredigender en betere gecamoufleerd resultaat willen. Het nadeel van deze techniek is dat er meer kans is op problemen bij het geven van borstvoeding, omdat er een groter risico is dat de operatie de melkkanalen aantast en deze beschadigt.

Dus, wat is de beste techniek?

Onze artsen zullen je in bijna alle gevallen de MIBIS-techniek aanbevelen. Volgens chirurgen en gespecialiseerde handboeken varieert de standaardgrootte van een incisie bij een borstvergroting tussen 3 cm en 5 cm (met een gemiddelde van 4,25 cm). Met onze techniek is echter een incisie van slechts 2 tot 3 cm (gemiddeld 2,5 cm) mogelijk, wat resulteert in minder littekenvorming.

De MIBIS-techniek gaat uit van een incisie in de borstplooi bij een borstvergroting met implantaten tot 500 cc. Hierbij is een kleinere incisie mogelijk en een kortere operatie dankzij het gebruik van een uniek gepatenteerd apparaat. Het kleinere litteken en de kortere operatietijd worden door de patiënten als erg positief gezien. Hierdoor zijn vaak zowel de patiënt als de chirurg meer tevreden over de operatie.

Iedere operatie resulteert in een litteken

Belangrijk is dat geen enkele operatie onzichtbaar uit te voeren is en dus altijd een litteken of andere sporen achterlaat. Sommige littekens zijn minder opvallend dan andere, maar dit hangt af van het genezingsproces en is bovendien voor elke patiënt anders. De reactie van het lichaam op een operatie is een complex fysiologisch proces. Elke patiënt toont een andere genezing, die ook afhangt van leeftijd en levensstijl.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Vraag de chirurg altijd hoe de ingreep zal worden uitgevoerd, welke soorten incisies kunnen worden gebruikt en wat de mogelijke littekens zijn die kunnen ontstaan. Kortom, zorg ervoor dat je weet wat je kunt verwachten voor de ingreep uitgevoerd wordt.

De eerste dagen na de operatie zullen de incisies goed zichtbaar zijn, maar dat zal steeds minder worden. De huid moet genezen en dat duurt enige tijd.

Een goede manier om meer te weten over de resultaten van een borstvergroting, is het bekijken van borstvergroting voor- en na-foto's. Tijdens de consultatie laten onze chirurgen voorbeelden zien van vergelijkbare patiënten die al een borstvergroting uit hebben laten voeren.  

Boek een vrijblijvende consultatie.