vrouw onder narcose

Wat is narcose?

Bij Wellness Kliniek worden de meeste operaties uitgevoerd onder volledige narcose. Verdovingen (anesthetica) worden gebruikt om tijdens operaties bepaalde gedeelten van het lichaam te verdoven of om slaap op te wekken. Hierdoor ervaar je geen pijn tijdens de ingreep en krijgen onze chirurgen de kans om de operatie probleemloos uit te voeren.

blog 03/11/2020 door Barbra

Wat gebeurt er bij narcose?

Een narcose of slaapverdoving zorgt ervoor dat de signalen van jouw zintuigen, die je normaal wakker houden, je hersenen niet bereiken. Je komt terecht in een “geïnduceerde” slaap. Wanneer de verdoving is uitgewerkt, bereiken de zenuwsignalen terug het brein en word je weer wakker. 

De verdoving wordt door een gespecialiseerde anesthesist via een canule in je arm of hand toegediend. Vervolgens wordt een zuurstofmasker over je mond geplaatst en mag je vanaf tien terugtellen. Binnen enkele seconden val je in slaap. Wanneer je ontwaakt, lijkt het alsof je slechts vijf minuten weg was.

Het is absoluut niet nodig om je zorgen te maken over de verdoving of de ingreep. Wanneer je toch zenuwachtig bent, kan je dit best tegen de verpleegkundigen en anesthesist vertellen. Ons team is goed opgeleid en zal je geruststellen. 

Mogelijke bijwerkingen van een verdoving

Een verdoving verloopt doorgaans zonder veel bijwerkingen. Wanneer je na de ingreep ontwaakt, heb je het gevoel dat je in een diepe slaap was. Zoals bij alle medicatie is er steeds een kans op bijwerkingen. Voordat je onder narcose wordt gebracht, zal de anesthesist potentiële bijwerkingen met je bespreken. Wanneer deze zich voordoen, doen we er alles aan om ze te verlichten. 

De meest voorkomende bijwerking van narcose is een gevoel van honger en dorst. Onze verpleegkundigen zorgen ervoor dat dit wordt verholpen voordat je naar huis terugkeert. 

Andere mogelijke bijwerkingen zijn: misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, een gevoel van zwakte, rillingen en kou en moeite met plassen. Deze bijwerkingen zijn doorgaans van korte duur. Aarzel niet onze verpleegkundigen op de hoogte te brengen wanneer je bijwerkingen ervaart. Zij zijn opgeleid om deze te monitoren en verzachten.

De kliniek verlaten na een algemene verdoving

Bij Wellness Kliniek staan we erop dat je een begeleider hebt wanneer je onze kliniek verlaat. Voorzie je geen begeleider, dan kunnen we de ingreep niet uitvoeren. Het is mogelijk dat je na de ingreep nog een licht gevoel in je hoofd hebt of je zicht wat wazig is. Daarom is het niet veilig om onze kliniek alleen te verlaten na bijvoorbeeld een borstvergroting. Je mag absoluut geen voertuig besturen. Het is van cruciaal belang om een begeleider bij je te hebben die je kan ondersteunen en naar huis kan brengen. Het is ook aan te raden de eerste 48 uur na de operatie iemand in de buurt hebben die je kan helpen. Mogelijks voel je je nog niet top en heb je een beperkte bewegingsvrijheid. Het is ook gemakkelijk als iemand je medicatieschema mee in de gaten kan houden. 

Bij de eerste consultatie in de Wellness Kliniek wordt dit alles duidelijk besproken en kan je hierover vragen stellen.

Heb je interesse in één van onze ingrepen? Boek en betaal jouw consult nu online en ontvang 50% korting op de consultatie.