kapselvorming borst

Medisch consult: "Is het mogelijk te leven met een ingekapselde prothese?"

De beslissing om een borstprothese te nemen is een belangrijke beslissing. Het is een investering om te helpen de vrouwelijke rondingen te bereiken die je wenst en die vaak helpt om je zelfbeeld te verbeteren. In deze blog behandelen we een vraag uit een consult met een van onze patiënten.

blog 02/11/2022 door Yvonne

Hoewel moderne implantaten meer dan 20 jaar probleemloos mee kunnen gaan, is dat niet altijd het geval. Je moet er rekening mee houden dat je implantaten misschien niet levenslang meegaan. Er kan zich na verloop van tijd een onvoorziene gebeurtenis voordoen, bijvoorbeeld een spiercontractuur. Als dit gebeurt, is de borstimplantaten vervangen noodzakelijk.

Een ingekapselde prothese is een van de belangrijkste redenen waarom borstimplantaten vervangen moeten worden. Het lichaam kan littekenweefsel vormen rond de borstimplantaten. Als het implantaat te groot is, kan dit het implantaat te stijf maken en pijn veroorzaken, wat bekend staat als 'kapselcontractuur'. 

Wat is een kapselcontractuur?

Capsulaire contractuur is een door het immuunsysteem veroorzaakte aandoening die optreedt wanneer het littekenweefsel rond een vreemd materiaal begint aan te spannen. In het geval van borstimplantaten ontstaat de contractuur als reactie op de genezing van het implantaat, waardoor het implantaat wordt samengedrukt door het littekenweefsel. De aandoening is niet per se pijnlijk, maar de borsten kunnen hard en compact aanvoelen.

Het is niet precies bekend welk percentage van de patiënten aan kapselcontractuur lijdt. Er zijn veel factoren die het optreden ervan beïnvloeden, zoals het gebruikte type implantaat, de positie van het implantaat of de reden van de operatie.

Als het zich voordoet, kan dit probleem alleen worden opgelost door de implantaten te vervangen, het door littekenweefsel aangetaste gebied te verwijderen en een nieuw implantaat te plaatsen. Daarbij worden de implantaten idealiter in een andere positie geplaatst.

De ingekapselde prothese wordt ook met medicijnen behandeld. Soms kan dit het probleem verhelpen en verdere schade voorkomen. Als na een implantaatwissel medicatie wordt gegeven, kan dit helpen voorkomen dat kapselcontractuur opnieuw optreedt.

Wat veroorzaakt een ingekapselde prothese?

Deze aandoening ontstaat wanneer littekenweefsel en collageenvezels in de borst zich over een borstimplantaat spannen. Maar wat veroorzaakt deze aandoening? Hoewel artsen niet zeker weten wat de reactie van het immuunsysteem veroorzaakt om littekenweefsel rond het implantaat samen te trekken, zijn er een paar factoren die deze aandoening kunnen veroorzaken, waaronder:

  • Bacteriële besmetting;
  • Implantaatbreuk;
  • Implantaat incompatibiliteit;
  • Lekkage van het implantaat;
  • Schade aan het implantaat;
  • Letsel aan de borst.

De meest voorkomende factoren bij deze aandoening zijn een breuk, lekkage of beschadiging van het implantaat waardoor het immuunsysteem in werking is gegaan en het littekenweefsel strakker wordt. Een andere gemeenschappelijke factor is een fundamenteel conflict tussen het implantaat en het lichaam van de patiënt.

Wat zijn de symptomen van een ingekapselde prothese?

Gelukkig treedt dit probleem op bij slechts een klein percentage van de mensen die een dergelijke ingreep ondergaan. Het kan echter nuttig zijn om de symptomen te kennen. De meest voorkomende tekenen van een ingekapselde borstprothese zijn:

  • Stevig aanvoelende borsten;
  • Verharding van het borstimplantaat;
  • Misvormde borst;
  • Implantaat hoger dan normaal;
  • Asymmetrie van de borst;
  • Pijn of ongemak.

Hoe lang duurt het voordat kapselcontractuur ontstaat?

Wanneer patiënten horen over kapselcontractuur, is een van de eerste dingen die zij willen weten wanneer de aandoening zich kan ontwikkelen. De waarheid is dat deze aandoening op elk moment na een borstvergroting kan ontstaan.

De ontwikkeling van deze aandoening hangt af van het type implantaat dat je hebt en de reactie van je lichaam op de operatie. Er zijn echter drie momenten waarop de kans op het ontstaan van deze aandoening het grootst is.

Tijdens genezing

Soms ontstaat deze aandoening tijdens het genezingsproces, meestal tijdens de eerste vier tot zes weken na een borstimplantaatoperatie.

De ontwikkeling van deze aandoening terwijl je nog herstelt van de operatie kan erop wijzen dat je lichaam niet compatibel is met het implantaat, dat er een probleem is met een implantaat, of dat je niet goed geneest van de operatie. De ontwikkeling van deze aandoening tijdens de genezing is echter vrij ongewoon.

Vroege ontwikkeling

De meeste gevallen van deze aandoening doen zich voor binnen de eerste twee jaar na een borstimplantaatoperatie. Over het algemeen is dit het moment waarop al het littekenweefsel van de operatie is genezen.

De ontwikkeling van deze aandoening binnen de eerste twee jaar na de operatie wordt beschouwd als een vroege ontwikkeling, omdat de meeste borstimplantaten 10 tot 20 jaar, of zelfs langer, meegaan.

Late ontwikkeling

Late ontwikkeling van deze aandoening komt vaker voor na ongeveer 10 tot 15 jaar. Afhankelijk van het type implantaten dat je hebt, kan een late ontwikkeling erop wijzen dat het implantaat is gaan scheuren of op een of andere manier is beschadigd.

Late ontwikkeling van deze aandoening komt even vaak voor als ontwikkeling van de aandoening tijdens het genezingsproces en is dus ongewoon.

Corrigeer de ingekapselde prothese zo snel mogelijk!

Als je een verandering in het gevoel van je borstimplantaat hebt opgemerkt, zoals strakheid of stevigheid in de borst, dan is het waarschijnlijk dat je deze aandoening hebt ontwikkeld. Gelukkig kunnen we voor alle vrouwen deze aandoening behandelen.

Als je de kapselcontractuur wilt corrigeren en ze de implantaten te vervangen door nieuwe of als je ongerust bent, maak dan een afspraak bij de Wellness Kliniek Genk voor een consultatie.

Het medisch team van Wellness Kliniek is zeer gekwalificeerd en ervaren om je te helpen deze aandoening te behandelen en de levensduur van je borstimplantaten te maximaliseren door specifieke technieken toe te passen. Ook maken we na de eerste operatie vervolgafspraken ter controle.