breast augmentation can or cant do

Wat mag je wel en niet doen na een borstvergroting?

Eindelijk is het zover. De borstvergroting is achter de rug en je kan uitkijken naar het resultaat. Maar wat mag je nu wel en niet doen net na de ingreep? Om het eindresultaat te bespoedigen geven we je graag enkele tips mee. Zo kan je snel genieten van jouw droomboezem.

blog 06/09/2021 door Barbra

Meteen na de borstvergroting 

Na de borstvergroting operatie maken we je rustig terug wakker. Onder toeziend oog van de verpleegkundigen worden alle lichaamsfuncties gecontroleerd en word je naar je kamer gebracht. Wanneer je je na de ingreep fit genoeg voelt, mag je naar huis gaan. Zelf autorijden na een borstvergroting mag niet. Vraag aan een vriend of familielid om je naar huis te brengen. 

Je hebt een tijdje nodig om te herstellen. De eerste dagen na de operatie kan het dat je borststreek wat ongemakkelijk aanvoelt en het gezwollen is. Bij het verlaten van onze kliniek krijg je een voorschrift voor medicijnen mee. Neem alle medicijnen in volgens de richtlijnen op het voorschrift. Dit zal helpen om het onaangenaam gevoel te voorkomen of te verminderen. Zorg ervoor dat je het de eerste dagen rustig aan doet en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Probeer bruuske lichaamsbewegingen en armbewegingen boven de schouder te vermijden. Blijf in beweging door rustig te wandelen, fietsen en licht huishoudelijk werk te doen. 

Het resultaat van een borstvergroting met implantaten en een borstvergroting met eigen vet is enigszins meteen zichtbaar. Na een borstvergroting met implantaten kan het dat het lijkt alsof de implantaten hoger zitten en je tepels in verhouding wat lager. Je borsten hebben wat tijd nodig en zullen stilaan veranderen. Het genezingsproces verloopt bij iedereen anders en wordt ook wel het “Drop & Fluff” proces genoemd. Het definitieve resultaat is na enkele maanden zichtbaar. 

Nazorg en genezing van een borstvergroting

Draag een sportbeha

Na een borstvergroting is het belangrijk om de druk op de borstklier en de prothese goed te verdelen. Daarom raden we af om een voorgevormde bh met beugels te dragen en kan je bij ons een speciale postoperatieve (sport)bh verkrijgen. Maar wanneer mag je dan terug een voorgevormde bh met beugels dragen? Dit is afhankelijk van een aantal zaken. 

  • Indien we na de borstvergroting een compressieverband aanbrengen, kan je de speciale beha nog niet meteen aandoen. Het drukverband is strak om je borsten gewikkeld en voorkomt mogelijke postoperatieve bloedingen. Het zorgt voor een mooier eindresultaat. In dit geval draag je het verband 14 dagen. Nadat de hechtingen en het verband verwijderd zijn, draag je de sportbeha gedurende zes weken dag en nacht.
  • Het is mogelijk dat je bijkomend een borstband hebt gekregen. Deze kan je onder of bovenop de bandjes van de beha dragen. De borstband drukt de prothesen naar beneden en draag je zes weken. 
  • Soms brengen we geen drukverband aan en draag je onmiddellijk een sportbeha. De eerste acht weken hou je deze dag en nacht aan. Je mag de bh even uitdoen om te wassen. 
  • Het nut van het drukverband en de speciale beha is niet te onderschatten. Ze dragen bij aan het gewenste eindresultaat. Na acht weken mag je terug een voorgevormde bh met beugels dragen. 

Douchen na een borstvergroting 

Lichaamshygiëne is erg belangrijk, maar zorg ervoor dat de wondjes en het verband droog blijven gedurende twee weken. Fris je lichaam twee keer per dag op met een washandje. Na drie weken mag je weer helemaal onder de douche of in bad. Droog je goed af en doe meteen erna je sportbeha terug aan. 

Sporten na een borstvergroting 

Het is belangrijk om in beweging te blijven, maar vermijd te zware inspanningen meteen na de ingreep. Wandelen, fietsen en lichte huishoudelijke taken mogen. Ze dragen zelfs bij aan de bloedcirculatie en aan het herstel. Het is belangrijk om steeds naar je lichaam te luisteren. 

Afhankelijk van je beroep kan je na één tot twee weken terug aan het werk. Na zes tot acht weken mag je alle activiteiten, ook sportinspanningen, hervatten.  

Littekens en wondverzorging 

Voor een borstvergroting met prothesen (implantaten) maken we altijd gebruik van onze eigen ontwikkelde MIBIS techniek. Hierdoor is er geen overnachting in onze kliniek nodig en duurt de operatie slechts een uur. Een ander groot voordeel is het esthetisch resultaat dat slechts een minimaal, bijna niet-waarneembaar litteken achterlaat. Deze techniek maakt gebruik van zelf-oplosbare hechtingen. Hierdoor moet je niet terugkomen om ze te laten verwijderen. Na twee tot drie weken mag je de uitwendig zichtbare stukjes draad afknippen en vochtregulerende crème of littekenolie gebruiken. 

Zonnebank na een borstvergroting

Voor een mooi eindresultaat dien je de littekens te beschermen tegen UV-stralingen. Dit geldt voor zowel de zon als voor de zonnebank. Smeer ze de eerste 18 maanden in met zonnecrème (liefst factor 50) of plak ze af met een pleister.  

Wellness Kliniek Support 

Na de ingreep kijken we steeds hoe we het gewenste eindresultaat kunnen bespoedigen. Samen zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk kan genieten van jouw droomboezem. We blijven bereikbaar tot je volledig hersteld bent. Wellness Kliniek biedt 24/7 telefonische ondersteuning, ook op zon- en feestdagen. 

Heb je interesse in een borstvergroting? Boek jouw consult nu online en ontvang 50% korting op de consultatie