Facelift: nazorg en herstel

E-consulten

Bel ons nu om uw e-consult te boeken met een van onze artsen of boek online.

Op het moment dat uw chirurg en anesthesist het verantwoord vinden, mag u onze kliniek verlaten. Na een minilift of een MACS facelift is dat meestal enkele uren na de ingreep. Na een uitgebreidere SMAS facelift kan u de volgende ochtend weer naar huis of naar uw hotel.

Let op: na de ingreep mag u niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat iemand u komt ophalen en de eerste 24 uur bij u blijft.

Na de behandeling krijgt u persoonlijke nazorginstructies mee, waarvan het belangrijk is dat u ze goed opvolgt.

Genezing na een facelift

 • Neem voldoende rust in de week na uw behandeling. Zorg ervoor dat er iemand u kan helpen.
 • Slaap in rugligging op 2 hoofdkussen. Dit verkleint de kans op nabloeding en zwelling. Het bevordert de genezing.
 • In de eerste drie weken na de behandeling mag u niet drukken, persen, tillen of bukken.
 • Vermijd intensief kauwen van vast voedsel. Hierdoor komen de hechtingen in het gezicht onder druk te staan.
 • Drink geen warme dranken, zoals thee of koffie, om stuwing in het gezicht te voorkomen.
 • Zwellingen en bloeduitstortingen worden de eerste drie dagen erger en nemen daarna weer langzaam af.
 • Het is verstandig om normaal in beweging te blijven. Dit is goed voor de bloedsomloop en de wondgenezing.
 • Onderneem geen zwaar en inspannend werk en ook geen sportactiviteiten gedurende de eerste zes weken.
 • Plan u sociale contacten. Blijf een weekje thuis. Het behandelde gebied zal de eerste week blauw, gezwollen en gekneusd uitzien. Ook kunnen de littekens direct na de behandeling rood en gezwollen zijn. Dit is soms wel even schrikken.
 • Eén à twee weken na een facelift bent u meestal weer toonbaar en kan u uw sociale activiteiten weer hervatten.

Vermijd emotionele opwinding. Na enkele weken komt alles weer goed. De bedoeling is dat u er mooier uit zal zien dan voorheen. Dat is tenslotte waar u het voor doet!

Hechtingen verwijderen

Na 5 tot 14 dagen (afhankelijk van het type facelift) komt u op controle. Op dit consult worden de hechtingen verwijderd. Hechtingen verwijderen is eenvoudig en kan eventueel ook door een verpleegkundige of huisarts gedaan worden.

Oplosbare hechtingen mogen gewoon blijven zitten. Ze lossen na ongeveer 6 weken vanzelf op.

Veel gestelde vragen

 • Mag ik na mijn facelift meteen naar huis?
  Een facelift zoals de Minilift, de MACS en de halslift,  gebeurt tijdens een dagopname en wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of onder slaapverdoving. Dit betekent dat u enkele uren na de ingreep al weer terug naar huis of naar uw hotel kan. Na een grotere facelift, zoals een SMAS facelift en SMAS halslift blijft u één nacht in de kliniek.
 • Wanneer mag ik weer eten?
  U kan na de behandeling al drinken. De volgende dag begint u met een licht verteerbare maaltijd zoals kaas met beschuit.
 • Moet ik een verband dragen?
  Na een Minilift, MACS facelift of halslift krijgt u een elastische bandage. Na een overnachting zal de verpleegster, de volgende ochtend, het hoofdverband vervangen door de elastische facelift bandage. De bandage wordt gedragen van 2 tot 6 weken.
 • Doet het pijn na de behandeling?
  Pijn ervaring varieert van persoon tot persoon. Na een facelift zal u een trekkend gevoel ervaren omdat de huid en spiertjes onder lichte spanning staan. Ook is het gebied rond de oren meestal gevoeliger. Neem de pijnstillende medicijnen die u worden voorgeschreven. De pijn trekt na een paar dagen weg.
 • Wanneer mag ik weer douchen?
  U mag 24 uur na de behandeling weer douchen. Het is daarbij wel van groot belang dat uw gezicht, de wondjes en het verband niet nat worden. Let ook op dat het water niet te warm is. Dit kan het behandelde gebied doen zwellen.
 • Wanneer kan ik mijn lenzen weer dragen?
  Omdat tijdens het in- en uitdoen van de lenzen druk op het behandelde gebied kan komen te staan, is het beter om de eerste weken na uw facelift geen lenzen te dragen.
 • Wanneer mag ik weer auto rijden?
  Wij adviseren u om de eerste weken niet zelf te rijden of te fietsen. Wacht in ieder geval totdat de hechtingen verwijderd zijn, of vanzelf zijn opgelost.
 • Wanneer mag ik weer alcohol drinken?
  Tijdens de eerste weken na uw behandeling is het belangrijk dat u geen alcohol en geen bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Het kan aanleiding geven tot ongewenste complicaties, zoals nabloeding en hematoomvorming.
 • Wanneer mag ik weer roken?
  Roken is niet goed voor de genezing en het herstel. Het kan aanleiding geven tot ongewenste complicaties, zoals slechte wondgenezing. De eerste 4 tot 6 weken na de behandeling moet u het roken echt laten.
 • Wanneer mag ik weer in de zon?
  U mag altijd in de zon. Het is echter wel erg belangrijk dat u uw littekens goed beschermt en volledig afdekt gedurende de eerste 18 maanden. Ook mag u de littekens niet blootstellen aan de zonnebank.
 • Komt het gevoel weer terug?
  Na een facelift zal uw huid enkele weken hard aanvoelen. Dit heeft te maken met de littekenvorming. Soms is de huid ook ongevoelig, of juist veel gevoeliger. Dit is een normale reactie van het lichaam. Het gevoel herstelt zich meestal na enkele weken, de hardheid verdwijnt, de onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op en zwellingen en bloeduitstortingen trekken langzaam weg.

Gratis nazorgen

U bent steeds welkom in de Wellness Kliniek voor een nazorg consult.

Al onze zorgen na behandeling zijn gratis. Aarzel niet om ons te bellen ons voor een afspraak.

Bel 24 uur per dag, 365 dagen per jaar

Na uw facelift behandeling krijgt u het medisch permanentienummer van de Wellness Kliniek mee. Contacteer uw chirurg in geval van probleem of bij twijfel. 

Onze artsen staan, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar klaar voor u.

BelgiŽ is een†topbestemming voor plastische esthetische chirurgie in Europa

De Wellness Kliniek beschikt over 4 operatiekamers, recoveryafdeling, opnamefaciliteit voor overnachting, 25 bedden en 10 privékamers met badkamer. Al onze artsen, chirurgen, tandartsen en paramedici zijn geregistreerd en gespecialiseerd en ervaren in hun vakgebied.

Komt u uit Nederland? Wij bieden voor u een bijzondere Next-Day-Surgery-service: uw consultatie en operatie of behandeling kunnen op aansluitende dagen worden uitgevoerd.