Facelift: risico's en complicaties

E-consulten

Bel ons nu om uw e-consult te boeken met een van onze artsen of boek online.

Er komen zelden complicaties voor en ze zijn gelukkig zelden van ernstige aard.

Toch is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over risico’s en complicaties als u een gelaatsverjongende behandeling of een facelift overweegt. 

Uit eigen ervaring (Facelifst zijn één van de meest uitgevoerde behandelingen bij de Wellness Kliniek) en uit wetenschappelijke artikelen leerden we dat specialisten die een bepaalde ingrepen heel erg vaak doen, minder kans op complicaties hebben. De Wellness Kliniek Genk werkt bovendien met de hoogste veiligheids- en hygiëne-eisen. 

We zien dus bij uitzondering een complicatie, maar een gelaatsverjongende behandeling blijft natuurlijk wel een ingreep met risico’s, en daar moet u uiteraard rekening mee houden.

Voorkom complicaties bij een facelift

Om de kans op infectie te voorkomen is het belangrijk dat u de wondjes schoon en droog houdt totdat ze volledig genezen zijn. Om het risico op doorbloedingsstoornissen te verkleinen, hebben we u aangeraden om voor de operatie te stoppen met roken. Houd daarna nog minstens 4 tot 6 weken vol.

Wat zijn de risico's van een facelift?

Wat zijn de voornaamste risico’s en complicaties bij facelift chirurgie? Gevoelsstoornis, huidverkleuring, weefselversterf, assymetrie, slechte littekenvorming, beschadiging van de aangezichtszenuw, pijn en allergische reacties op het verdovend middel.

Ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, kan er een infectie ontstaan. De kans op ontsteking of infectie is minder dan 1%. Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing, een nabloeding of hematoomvorming.

Lees meer hierover in de rubriek 'veel gestelde vragen' hieronder.

Meestal, maar helaas niet altijd, zijn de gevolgen van een complicatie te corrigeren in één of meerdere bijkomende ingrepen.

Lees meer over de algemene risico's van plastische chirurgie.

Zwelling

Zwelling na een facelift

Na een facelift zijn de huid en het gezicht over het algemeen gezwollen. Normaal gesproken verdwijnt de zwelling binnen de 1 à 2 weken. Het komt een enkele keer voor dat de zwelling iets langer aanhoudt. Maar uiteindelijk zal deze spontaan verdwijnen.

Infectie

Infectie na een facelift

Het hoofd-halsgebied is rijkelijk voorzien van bloedvaten. Om deze reden komt infectie relatief weinig voor. Indien er echter een infectie ontstaat, kan dit tot slechte genezing van de wonde leiden, met als gevolg een minder mooi litteken. Een ontsteking komt vaker voor bij patiënten die veel roken en bij patiënten waarbij na de operatie een hematoom is ontstaan.

Littekens bij een facelift

Een minder mooi litteken door keloÔdvorming

De incisies worden gemaakt op weinig zichtbare plaatsen. Soms treedt helaas keloïdvorming op. Wanneer het litteken voor het oor zich verdikt, wordt het meer zichtbaar. Gelukkig komen verdikte littekens vaker voor aan de achterzijde van het oor omdat er op die plaats meer spanning op de wondranden staat. Slechte littekens kunnen meestal 1 jaar na de operatie gecorrigeerd worden.

Nabloeding of hematoom

Wat is een nabloeding of een hematoom?

Een nabloeding komt een enkele keer voor. Een nabloeding is vervelend maar over het algemeen kan de chirurg dit snel oplossen. Een verhoogde kans op nabloeding kan een reden zijn waarom u de nacht in de Wellness Kliniek moet blijven. Een hematoom is een bloeduitstorting die met zwelling gepaard gaat. Hematoomvorming wordt regelmatig gezien na een facelift. Een grote buil en blauwe plekken kunnen enige weken zichtbaar blijven. Ze verdwijnen vanzelf.

Beschadiging van de aangezichtszenuw

Zowel de zenuwen die zorgen voor de beweging van de gelaatsspieren als de zenuwen die zorgen voor het gevoel, kunnen beschadigd worden door zwelling of door de chirurgie. Dit kan leiden tot functieverlies (bijvoorbeeld een scheve mond bij het lachen), gevoelloosheid of chronische pijn.  Over het algemeen herstellen deze complicaties zich spontaan binnen enkele weken na de operatie.

Verlies van huid of verandering van de huid na een facelift

Necrose, verlies of afsterven van een gedeelte van huid, kan voorkomen na gelaatschirurgie. Men ziet deze complicatie soms bij rokers of bij patiënten die door medicijnen of een ziekte een slechte doorbloeding van de huid hebben.

Tijdens de operatie wordt de huid iets aangespannen, waardoor veranderingen in de kwaliteit van de huid kunnen ontstaan. Kleine rode bloedvaatjes, die al aanwezig waren voor de operatie, kunnen iets meer zichtbaar worden. Soms ontstaan er pigmentvlekjes.

Veel gestelde vragen

 • Wat is een complicatie?
  Wanneer een behandeling volledig juist uitgevoerd wordt, kunnen er toch problemen ontstaan die behandeld moeten worden. Een complicatie is geen medische fout, maar een ongewenst gevolg van de behandeling. Een voorbeeld hiervan is een ontsteking in het wondgebied, slechte littekenvorming, hematoomvorming, etc.
 • Wat is een nabloeding of een hematoom? 
  Een nabloeding komt een enkele keer voor. Over het algemeen is enkele uren na de operatie. Een nabloeding is vervelend maar over het algemeen kan de chirurg dit snel oplossen. Een verhoogde kans op nabloeding kan een reden zijn waarom u de nacht in de Wellness Kliniek moet blijven. Een hematoom is een bloeduitstorting die met zwelling gepaard gaat. Hematoomvorming wordt regelmatig gezien na een facelift. Een grote buil en blauwe plekken kunnen enige weken zichtbaar blijven. Ze verdwijnen vanzelf.
 • Infectie
  Het hoofd-halsgebied is rijkelijk voorzien van bloedvaten. Om deze reden komt infectie relatief weinig voor. Indien er echter een infectie ontstaat kan dit tot slechte genezing van de wonde leiden, met als gevolg een minder mooi litteken. Een ontsteking komt vaker voor bij patiënten die veel roken en bij patiënten waarbij na de operatie een hematoom is ontstaan.
 • Beschadiging van de aangezichtszenuw
  Zowel de zenuwen die zorgen voor de beweging van de gelaatsspieren als de zenuwen die zorgen voor het gevoel, kunnen beschadigd worden door zwelling of door de chirurgie. Dit kan leiden tot functieverlies (bijvoorbeeld een scheve mond bij het lachen), gevoelloosheid of chronische pijn.  Over het algemeen herstellen deze complicaties zich spontaan binnen enkele weken na de operatie.
 • Verlies van huid
  Necrose, verlies of afsterven van een gedeelte van huid, kan voorkomen na gelaatschirurgie. Men ziet deze complicatie soms bij rokers of bij patiënten die door medicijnen of een ziekte een slechte doorbloeding van de huid hebben.
 • Verandering van de huid
  Tijdens  de operatie wordt de huid iets aangespannen, waardoor veranderingen in de kwaliteit van de huid kunnen ontstaan. Kleine rode bloedvaatjes, die al aanwezig waren voor de operatie, kunnen iets meer zichtbaar worden. Soms ontstaan er pigmentvlekjes.
 • Een minder mooi litteken
  De incisies worden gemaakt op weinig zichtbare plaatsen. Soms treedt helaas keloidvorming op. Wanneer het litteken voor het oor zich verdikt, wordt het meer zichtbaar. Gelukkig komen verdikte littekens vaker voor aan de achterzijde van het oor omdat er op die plaats meer spanning op de wondranden staat. Slechte littekens kunnen meestal 1 jaar na de operatie gecorrigeerd worden.

Mogelijke symptomen van complicaties na een facelift

Indien u na uw operatie een probleem of twijfel heeft, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen. Bel ons meteen bij elk teken van abnormale genezing of bij de minste ongerustheid. Enkele voorbeelden:

 • Koorts
 • Plaatselijke roodheid
 • Algemeen onwelzijn

U krijgt, na uw ingreep, ons medisch permanentie telefoonnummer mee. Wij blijven dag en nacht voor u beschikbaar.  

Wij staan u met raad en daad bij tot u volledig hersteld bent.

Ervaringen met facelift

BelgiŽ is een†topbestemming voor plastische esthetische chirurgie in Europa

De Wellness Kliniek beschikt over 4 operatiekamers, recoveryafdeling, opnamefaciliteit voor overnachting, 25 bedden en 10 privékamers met badkamer. Al onze artsen, chirurgen, tandartsen en paramedici zijn geregistreerd en gespecialiseerd en ervaren in hun vakgebied.

Komt u uit Nederland? Wij bieden voor u een bijzondere Next-Day-Surgery-service: uw consultatie en operatie of behandeling kunnen op aansluitende dagen worden uitgevoerd.